Μετά τις 20 Αυγούστου οι βάσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
apotelesmata-exetasewn-120x90Με την σημαντική πτώση των βάσεων αναμένεται να χαρακτηριστούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αφού δημοφιλείς σχολές όπως το Πολυτεχνείο φαίνεται να παρασύρονται κατά 300 μόρια, ενώ πάνω από 800 μόρια αναμένεται να πέσουν οι σχολές χαμηλής ζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα μετά τις 20 Αυγούστου.
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πτώση έως 300 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που στοχεύουν στις δύο Νομικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα συμπιέσει τις βάσεις προς τα κάτω. Οι Φιλολογικές Σχολές θα σημειώσουν πτώση από 100 έως 300 μόρια. Τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να μην έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονταν παλιά, όμως, συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους. Φέτος, οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν για τις περισσότερες σχολές, γεγονός που τροφοδοτεί ανοδικές τάσεις. Η άνοδος, αφορά κυρίως τα επαρχιακά τμήματα όπου μειώθηκαν οι θέσεις και οι βάσεις δεν αποκλείεται να ανέβουν έως και 200 μόρια.
2ο και 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, ρίχνουν κατά πολύ τις βάσεις, που κατρακυλούν ακόμα και πάνω από 800 μόρια Κατά 300 μόρια αναμένεται να «χαμηλώσουν» οι βάσεις σε σχολές του Ε.Μ.Π. Οι φυσικομαθηματικές στις μεγάλες πόλεις θα πέσουν 200 έως 400 μόρια ενώ σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, μπορεί να υποχωρήσουν έως και 600 μόρια. Σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς είναι χαρακτηριστικό πως στο μαθηματικό της Σάμου οι πύλες της εισόδου για του νέους φοιτητές αναμένεται να ανοίξουν κάτω από τα 12.000 μόρια.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Για τη φετινή χρονιά, η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη ακόμη και για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Ιατρική σχολή του Καποδιστριακού θα κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κινηθεί από τα 18.000-18.200 μόρια. Στα ίδια περίπου επίπεδα θα είναι η πτώση και σε Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγάλη πτώση των βάσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα 300 μόρια, αναμένεται να καταγραφεί και στο 5ο Επιστημονικό πεδίο. Ακόμα και πάνω από 400 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)