Αναζητούν άλλους 5.000 υπαλλήλους, που μάλλον θα προέλθουν από το υπουργείο παιδείας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ακόμη 5.000 υπαλλήλους που θα βγουν στη διαθεσιμότητα αναζητούν οι υπουργοί μετά τη διαπίστωση ότι παρά το λουκέτο στη Δημοτική Αστυνομία και την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο αριθμός θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Αυστηρές συστάσεις αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να εκπληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Η κίνηση του κ. Σαμαρά θα γίνει κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα συγκληθεί επισήμως για τα οργανογράμματα των υπουργείων, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πέραν της κινητικότητας, τα μέτωπα είναι πολλά καθώς περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων όπως ο κώδικας των δικηγόρων, οι απολύσεις και η αναδιάρθρωση των – προς ιδιωτικοποίηση- ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, για την προώθηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες η πρόσληψη ανεξάρτητων συμβούλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», παρά τις οριζόντιες επιλογές της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, αναζητούνται σχεδόν 5.000 επιπλέον υπάλληλοι εντός του επόμενου διμήνου.
Το πρωθυπουργικό γραφείο θα ζητήσει από τους υπουργούς να τρέξουν τις διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, Ευ. Βενιζέλος, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά, ως αντιπρόεδρος, στη συνεδρίαση, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα οριζόντια μέτρα.
Δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτεροι «εργοδότες» του Δημοσίου είναι τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και ότι το πρώτο έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά (Δημοτική Αστυνομία και φύλακες) το βάρος φαίνεται ότι θα πέσει στο δεύτερο.
Περίπου 1.000 – 1.300 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και από την Υγεία, μέσω της αναδιάρθρωσης των δομών, ωστόσο στόχος είναι να απορροφηθούν στο σύνολό τους σε ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.
Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στην ΕΡΤ, όπου χθες δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων προσωρινής απασχόλησης στο μεταβατικό σχήμα.
www.teras.gr

Tα υπουργεία της διαθεσιμότητας

Από το σύνολο των υπουργείων θα προκύψει ο αριθμός των περίπου 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως αποφασίστηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σημαντική θα είναι η συνεισφορά των υπουργείων Υγείας και Παιδείας σε αυτήν τη φάση, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την κινητικότητα 1.342 υπαλλήλων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και γιατρών, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες.
Αντίστοιχα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή, για να επισπευθεί η αξιολόγηση δομών στα μεγάλα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας όπου υπηρετούν 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 900-1.500 εργαζόμενοι.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι εκπαιδευτικοί με το κύμα του Σεπτεμβρίου, μετά τους 2.000 καθηγητές των τεχνικών λυκείων.
Παράλληλα, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζητήθηκε η εφαρμογή των σχεδίων στελέχωσης των υπόλοιπων υπουργείων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε έμφαση στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 600 διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες περισσότεροι από 700 διοικητικοί υπάλληλοι.
Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν από το σύνολο των υπουργείων, κυρίως, υπάλληλοι χαμηλών προσόντων.
Με βάση τα σχέδια στελέχωσης, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι ανά υπουργείο είναι:
Υπ. Ανάπτυξης: 490
Υπ. Περιβάλλοντος: 262
Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: 269
Υπ. Εργασίας: 41
Υπ. Τουρισμού: 170
Υπ. Ναυτιλίας: 62
Υπ. Εξωτερικών: 152

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)