Όλο το σχέδιο για το νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1

Αλλάζουν όλα στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς το υπουργείο Παιδείας καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «Έθνος της Κυριακής», και έχει τον φιλόδοξο στόχο να εφαρμοστεί στην Α΄ τάξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 Μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ' λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Το νέο λύκειο είναι αποτέλεσμα του πενταετούς εθνικού διαλόγου και της συμφωνίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης, και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είναι σίγουρος ότι η ολοκληρωτική ανάπτυξή του σε διάστημα τριών ετών θα δημιουργήσει νέο «επαναστατικό τοπίο μάθησης». Νέα Προγράμματα Σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό: 
-Μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από 6 σε 4
-Τα επιστημονικά πεδία γίνονται τρία (3) συν ένα ανεξάρτητο για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

-Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και καταργείται η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας από όπου θα επιλέγεται ένα μέρος των θεμάτων για τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο
-Οι εξετάσεις για το απολυτήριο του Λυκείου θα δίνονται σε έξι έως οκτώ βασικά μαθήματα.
-Μέρος των θεμάτων των προαγωγικών των προαγωγικών και των απολυτηρίων εξετάσεων του Λυκείου θα επιλέγεται με κλήρωση από τη νέα τράπεζα θεμάτων που δημιουργείται. Το 50% των θεμάτων για τα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών, της φυσικής - χημείας - βιολογίας και της ιστορίας των α και β τάξεων Λυκείου θα προέρχεται με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα. Το ίδιο θα γίνεται για τα θέματα μαθηματικών, γλώσσας και ιστορίας της Γ τάξης του Λυκείου όπου το 50% θα προέρχεται με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων.

Πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στις τρεις τάξεις του Λυκείου
Στην Α τάξη του Λυκείου θα υπάρχει κοινό ωρολόγιο πρόγραμμα 33 ωρών την εβδομάδα. Επιπλέον καθιερώνεται ένα μάθημα επιλογής (δύο ώρες την εβδομάδα) που θα επιλέγεται από τα εξής μαθήματα: α. Εφαρμογές την πληροφορική β.Διαχείριση φυσικών πόρων γ.Εκφραση - πολιτισμός - ευρωπαϊκός πολιτισμός
Στη Β  τάξη του Λυκείου αρχίζουν να εισάγονται οι κατευθύνσεις. Οι δύο κύκλοι θα είναι οι εξής: 1.Ομάδα μαθημάτων ανθρωπιστικών σπουδών: Αρχαία ελληνικά και Λατινικά 2.Ομάδα μαθημάτων θετικών σπουδών: Μαθηματικά και Φυσική
Οι παραπάνω ομάδες μαθημάτων θα είναι πέντε ώρες εβδομαδιαίως η κάθε μία. 
Στην Γ τάξη του Λυκείου το κοινό πρόγραμμα θα είναι 14 ωρών και η ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού 18 ωρών. Περιλαμβάνει: 1.Ομάδα μαθημάτων ανθρωπιστικών σπουδών 2.Ομάδα μαθημάτων θετικών σπουδών 3.Ομάδα μαθημάτων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου