Ενημέρωση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. για θέματα διεκδικήσεων, προσλήψεων, αποσπάσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Γιατί καθυστερούν και φέτος οι Αποσπάσεις και οι προσλήψεις Αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή.


               Σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη επίσκεψη  μελών του προεδρείου του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και ειδικότερα στην Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής. Υπήρξε συνάντηση - συνεργασία με τον Δ/ντή Ε.Α. κο Λολίτσα και συζητήθηκε η πορεία των θεμάτων που αφορούν το ΕΕΠ και ΕΒΠ.
               Κατά την συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των τροπολογιών που έχει προτείνει η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και αφορούν την σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, την υπηρεσιακή εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης και την συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης. Αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο όπου πρόκειται αυτές να συμπεριληφθούν.
               Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να προωθείται το αίτημα μας για εκλογή Συμβούλων ΕΕΠ, αν και έχει υποστηριχθεί με ακλόνητα επιχειρήματα και είμαστε σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι θα το βρούν μπροστά τους σύντομα ( βλ. Αξιολόγηση ).
               Ακόμη θα υπάρξει, με πρωτοβουλία του Δ/ντή Ε.Α. και τροπολογία που θαεξομοιώνει τα κριτήρια και τις διαδικασίες διορισμού  εκπαιδευτικών και ΕΕΠ / ΕΒΠ της ΕΑμε αυτά των εκπαιδευτικών της Γενικής.
               Παρά την πολλάκις εκφρασμένη θετική αυτή βούληση της Δ/νσης ΕΑ σε θεσμικό επίπεδο, για αποκατάσταση των αδικιών στις διαδικασίες διορισμού, αυτή δεν φαίνεται να φτάνει για να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία που υπέστησαν κυρίως οι συνάδελφοι ψυχολόγοι  με την περσινή εγκύκλιο, αφού και η νέα εγκύκλιος θα είναι όπως δηλώθηκε πανομοιότυπη, με την δικαιολογία της αναμονής της διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
               Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την  αντίθεσή της στην ακολουθούμενη τακτική επιλεκτικής πρόταξης μεταπτυχιακών τίτλων αντί του βασικού πτυχίου και της αποκτούμενης με προυπηρεσία εμπειρίας.
               Ακόμη, σε σχέση με το χρόνο  διαπιστώθηκε ότι η εγκύκλιος των Διορισμώναναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται, μετά την επίλυση νομικών θεμάτων που προέκυψαν λόγω της διαθεσιμότητας, να εκδοθεί σύντομα.
               Ο αριθμός των πιστώσεων αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και δεν είναι σοφό να μπούμε στη σχετική αριθμολογία. Φαίνεται όμως ότι γίνεται προσπάθεια για να καλύψουν τα ακάλυπτα… με προγράμματα ΕΣΠΑ (Κοινωφελούς Εργασίας). Η προσπάθεια αυτή είναι σε κάθε περίπτωση σε λάθος κατεύθυνση αφού και οι συνθήκες εργασίας (αρκετά μειωμένες και καθυστερούμενες αμοιβές, οκτάμηνη σύμβαση, μη δυνατότητα επαναπρόσληψης, κ.ά.) αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παράγονται από άπειρους συναδέλφους, θα υποστούν ιδιαίτερα σημαντική υποβάθμιση.Φυσικά με αυτό τον τρόπο θα μείνουν άνεργοι εκατοντάδες συνάδελφοι με προυπηρεσία που δεν μοριοδοτείται στα προγράμματα αυτά.
               Όσον αφορά την εγκύκλιο των Αποσπάσεων του ΕΕΠ / ΕΒΠ αυτή όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει αναμένει την σειρά της για υπογραφή από τον υπουργό, που όπως είναι φανερό δεν αξιολογεί ως σημαντική την ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ούτε λόγος βέβαια για κατανόηση των προβλημάτων των συναδέλφων που θα τρέχουν και δε θα φτάνουν τελευταία στιγμή…  
               Σε σχέση τώρα με την δικαιολογημένη ανησυχία συναδέλφων που εντείνεται και από περιπτώσεις διαπιστωμένης αναζήτησης στοιχείων σχετικά με τις οργανικές θέσεις ΕΕΠ, από υπηρεσιακούς παράγοντες, η θέση της Δ/νσης ΕΑ ήταν ξεκάθαρη ότι ουδέποτε προέβη σε διαδικασίες ανεπίσημης καταγραφής , αφού αυτή ούτως η άλλως πραγματοποιείται τακτικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου (survey).
               Αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό για να εφησυχάζουμε, αφού η διαδικασία αναζήτησης των επόμενων θυμάτων της «κινητικότητας» είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αναφορές σε κριτήρια όπως η κατοχή οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου (λες και η κατοχή μεταπτυχιακού αποδεικνύει πάντα εφαρμοσμένη εξειδίκευση) και η πρόσληψη μέσω  διαγωνισμού ΑΣΕΠ (ακόμη και όταν δεν προβλέποταν για τους κλάδους μας και δεν το θεσμοθετούν ακόμη και σήμερα αν και το ζητάμε επίμονα).
               Και επειδή δεν είναι δυνατό να εφησυχάζουμε, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. εδώ και καιρό προετοιμάζει τα επιχειρήματα για την αποφυγή οριζόντιων παρεμβάσεων στην Ε.Α. και στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. έχει ζητήσει από τους περιφερειακούς συλλόγους την ενημέρωση σχετικά με τα λειτουργικά και οργανικά κενά κάθε περιφέρειας. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να καταδείξουμε την μη ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού καμμιάς ειδικότητας και αντίθετα να τονίσουμε την ανάγκη για στελέχωση όλων των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ με το εξειδικευμένο προσωπικό που έχου ανάγκη οι μαθητές με ειδικές ανάγκε και αναπηρία. Αναμένουμε ακόμη από ορισμένους συλλόγους τα σχετικά στοιχεία. Καλούμε και τους αιρετούς να συμβάλλουν σ αυτή την κατεύθυνση.
               Σήμερα δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και είναι ανάγκη να ενεργήσουμε  χωρίς αβελτηρία σε κάθε περίπτωση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας


Στ. Καρπενησιώτης                                 Δ. Αρβανίτης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)