Ψήφισμα Πάντειου Πανεπιστημίου για τη δίωξη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Π.Θ. Κώστα Κάππα‏

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΨΗΦΙΣΜΑ
AKTINOLOGIA-FARMAKA-001.jpg
Ο συνάδελφος μας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κάππας καταδικάστηκε την 1η Ιουλίου 2013 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σε 8μηνη φυλάκιση για «παράβαση καθήκοντος» και ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε ομόφωνα αθωώσει.
Ο συνάδελφος κατηγορήθηκε γιατί εισηγήθηκε την επιλογή υποψηφίου Συμβασιούχου Διδάσκοντος του ΠΔ 407/80, ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το δικαστήριο όμως δεν περιορίστηκε στο......... παραπάνω «παράπτωμα». Υπεισήλθε, ως μη όφειλε, στα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων εκφράζοντας τη γνώμη του για το ποιος υποψήφιος έπρεπε να επιλεγεί. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η αγόρευση του Εισαγγελέα ο οποίος δήλωσε ότι η καταδίκη του Κώστα Κάππα πρέπει να αποτελέσει …«παραδειγματισμό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Το ΔΣ των Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνάδελφο Κώστα Κάππα. Δηλώνει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και την πρακτική όλων των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, υπεύθυνοι για τον έλεγχο νομιμότητας από πλευράς τυπικών προσόντων –π.χ., εκπλήρωση ή μη των στρατιωτικών υποχρεώσεων των υποψηφίων- δεν είναι ο εισηγητής αλλά η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης των διδασκόντων, οι διοικητικές υπηρεσίες και τελικά ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου ο οποίος εγκρίνει και την δαπάνη. Πρωτόγνωρη όμως και ιδιαίτερα προβληματική θεωρεί επίσης την προσπάθεια του δικαστηρίου να εκφράσει γνώμη για τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων, η οποία αναιρεί το παγκόσμιο ακαδημαϊκό κεκτημένο σύμφωνα με το οποίο τα επιστημονικά προσόντα τα κρίνουν επιστήμονες ομοειδούς ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου και όχι τα δικαστήρια.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν τον Κώστα Κάππα στην ιδιαίτερη δοκιμασία που περνάει. Πιστεύει ότι στην περίπτωσή του δοκιμάζεται όχι μόνον ο ίδιος αλλά και ακαδημαϊκές αρχές όπως αυτή της αυτοτέλειας, τις οποίες κατακτήσαμε με μεγάλο κόπο και αγώνες. Δηλώνει, τέλος, ότι οι συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις τον τελευταίο καιρό ενάντια στο Πανεπιστήμιο και τους πανεπιστημιακούς δεν θα μείνουν αναπάντητες και ότι θα βρουν απέναντί τους, συσπειρωμένη, σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013


Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)