Οι αλλαγές στο Νέο Λύκειο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μειώνονται τα μαθήματα στις Πανελλαδικές και οι κατευθύνσεις
Ριζικές αλλαγές έρχονται στο Λύκειο από τη νέα χρονιά καθώς το σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να εφαρμοστεί στην Α΄ τάξη της νέας σχολικής χρονιάς προβλέπεται πολλές ανατροπές.

Όπως έγινε γνωστό θα μειωθούν τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ' λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Η Α' Λυκείου θα είναι η «ομαλή μετάβαση» στο νέο Πρόγραμμα σπουδών. Θα έχουν ένα μάθημα επιλογής ( 2 ώρες την εβδομάδα), που θα επιλέγεται από τα εξής μαθήματα:

    Εφαρμογές στην Πληροφορική
    Διαχείριση Φυσικών Πόρων
    Έκφραση-Πολιτισμός-Ευρωπαϊκός Πολιτισμός

Η Β' Λυκείου θα είναι το πρώτο σκαλί για το πανεπιστήμιο με την καθιέρωση των τριών ομάδων σπουδών. Θα έχει δύο κύκλους:

    Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία ελληνικά και Λατινικά.
    Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά και Φυσική.

Η Γ' Λυκείου θα είναι η πλήρης εξειδίκευση και η οριστική στροφή του υποψηφίου προς τη σχολή που θα σπουδάσει. Θα έχει τρεις ομάδες:

    Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών.
    Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών.
    Ομάδα μαθημάτων Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Το «Νέο Λύκειο» βασίζεται στο τρίπτυχο: Λιγότερα μαθήματα, Δραστικός περιορισμός της «περιττής» Γενική Παιδείας και Εξειδίκευση ανά κύκλο μαθημάτων.

Οι εξετάσεις για το απολυτήριο- όπως αναφέρει η Ημερησία- θα δίνονται σε 6 έως σε 8 βασικά μαθήματα. Όσοι εκ των υστέρων θα θελήσουν να συνεχίσουν, θα δίνουν πανελλήνιες σε τέσσερα μαθήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)