Καθηγητές: “Ιδιωτικά ΙΕΚ τηλεφωνούν από τώρα στους μαθητές μας”

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

"Συμβόλαιο τιμής" και "κλειστά" σχολεία τον Σεπτέμβρη. “Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά αν τολμήσουν έστω και μία απόλυση” δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, οΠρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ, Χρ. Ζαγανίδης.

 


“Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε τον αγώνα. Έχουμε πάρει απόφαση για τον Σεπτέμβρη” υπογράμμισε και προσέθεσε “δεν θα επιτρέψουμε την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και την διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης”.

“Υπογράφουμε συμβόλαιο τιμής όλοι οι εκπαιδευτικοί σε πανελλαδικό επίπεδο ως απάντηση στις δηλώσεις Αρβανιτόπουλου ότι έχει την συναίνεση του κλάδου” επεσήμανε.

Ο κ. Ζαγανίδης χαρακτήρισε “δραματικές τις εξελίξεις” και αναφέρθηκε σε “αντιδημοκρατικές πρακτικές” και “αναλγησία” της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε 20.000 μαθητές όπως χαρακτηριστικά είπε “απολύονται” εκ των οποίων οι 2000 στην Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα 2.500 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 350 στην Θεσσαλονίκη.

“Αυτές είναι οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα μετά το 1911” τόνισε ο Γ. Λαθήρας, αντιπρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ και έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις.

“Έπεται και συνέχεια με άλλα δύο νομοσχέδια για την εκπαίδευση μέσα στο καλοκαίρι” τόνισε.

“Σ' αυτό το σχολείο που ετοιμάζουν από Σεπτέμβρη εμείς δεν θα μπούμε” τόνισε και προσέθεσε πως θα οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε μια “απεργία που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα”.

“Θα είναι η πρώτη απεργία καθηγητών με την έναρξη του σχολικού έτους. Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία όπως θέλουν αυτοί” είπε.

Η κ. Ν. Διαμαντή, ταμίας του Δ.Σ της Α' ΕΛΜΕ έκανε αναφορά στους “μπλε” και πράσινους” συνδικαλιστές και υποστήριξε πως “το συνδικάτο πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων”.

Για τη συνολική εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης μίλησε η Ε. Πάτκου από την Δ' ΕΛΜΕ υπογραμμίζοντας πως μετά τις καταργήσεις τμημάτων με το Σχέδιο Αθηνά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχονται οι καταργήσεις ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

“Διακυβεύεται το δημόσιο σχολείο” τόνισε και έκανε λόγο για “τεχνητό” τρόπο εμφάνισης υπεράριθμων καθηγητών μέσω της αύξησης του ωραρίου και της κατάργησης σχολικών μονάδων.

“Τέτοια σχολική χρονιά εμείς δεν την θέλουμε και θα τους σταματήσουμε” δήλωσε ο Α. Λουκάς αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και προσέθεσε “είναι υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνία”.

“Το δημόσιο σχολείο είναι στυλοβάτης της κοινωνίας και θα το υπερασπιστούμε πάση θυσία” είπε.

“Κάτι που μέχρι σήμερα παρεχόταν σε όλους τους πολίτες πλέον θα υπάρχει μόνο επί πληρωμή” τόνισε ο Μ. Αρίδας, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Α' Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.

Από την δική της πλευρά η Α. Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ της Α' ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης τόσο των γονέων και των μαθητών όσο και των υπόλοιπων εργαζομένων για τα μελλούμενα στην εκπαίδευση.

“Για χιλιάδες μαθητές η εκπαίδευση θα σταματήσει στο γυμνάσιο ενώ η πρόσβαση στο λύκειο θα είναι για λίγους” τόνισε.

Μια άλλη διάσταση έβαλε ο Δ. Αμπόνης, από την Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Α' Θεσσαλονίκης. “Το 81% των παιδιών που μένουν εκτός είναι κορίτσια και αφορούν σαφώς παιδιά από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα” είπε.

“Ιδιωτικά ΙΕΚ τηλεφωνούν από τώρα στους μαθητές μας”

“Η τεχνική εκπαίδευση θα γίνει ιδιωτική, 20.000 θα πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση από την νέα σχολική χρονιά” τόνισε ο κ. Ζαγανίδης.

“Ιδιωτικά ΙΕΚ τηλεφωνούν από τώρα στους μαθητές μας” καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί και υποστηρίζουν πως “ένα φιλέτο-αυτό της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης- που κατακτήθηκε με αγώνες παραχωρείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο”.

“Είναι σκάνδαλο ο Υπ. Παιδείας να εγκαινιάζει κτίριο ΙΕΚ” δήλωσε ο κ. Αμπόνης.

“Απίστευτες επενδύσεις σε χαλεπούς καιρούς βλέπουμε να γίνονται το τελευταίο διάστημα από ιδιωτικούς ομίλους εκπαίδευσης, με ανακαινισμένες και νέες εγκαταστάσεις” καταγγέλλουν και αναρωτιούνται: “Είναι δυνατόν να προετοιμάζονταν χωρίς να γνωρίζουν;”

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Οι εκπαιδευτικοί στην Θεσσαλονίκη έχουν φτιάξει τρία κέντρα αγώνα στα οποία δίνουν ραντεβού κάθε Τρίτη για όλο το καλοκαίρι: το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στην Δυτική Θεσσαλονίκη, τον Ευκλείδη στο κέντρο και το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς στα Ανατολικά.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη των κλάδων που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απειλούνται από απολύσεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς όπως οι ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και οι σχολικοί φύλακες.

Μάλιστα οι πέντε ΕΛΜΕ της πόλης διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 19.30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκδήλωση με ομιλητές τον Θ. Κοτσυφάκη, Πρόεδρο της ΟΛΜΕ και τον Στ. Νικολάου, Γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Τέλος στην Αθήνα διοργανώνεται την Παρασκευή στις 10.30πμ συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)