Τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας βουλιάζουν τις βάσεις 2013

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πιθανότερη ημέρα ανακοίνωσης η προσεχής Παρασκευή Αναμένεται πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία και ιδίως σε 2ο, 4ο και 5ο Η βουτιά ανά επιστημονικό πεδίο
Μεγάλη βουτιά αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωσή τους με πιθανότερη ημέρα την προσεχή Παρασκευή (30/8) όταν θα λάβει τέλος η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις εκτιμήσεις, μετά την επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων, οι βάσεις θα καταγράψουν μεγάλη πτώση, καταρχήν στις πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ή μέσης
ζήτησης, και στα πέντε επιστημονικά πεδία. Η πτώση αναμένεται να είναι πιο έντονη στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο, που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 500 μόρια στις σχολές υψηλής ζήτησης, να φτάσει τα 700 (σε μερικές σχολές και παραπάνω), ενώ στο 1ο και 3ο πεδίο τα μόρια εισαγωγής θα μειωθούν από 200 300 στις σχολές υψηλής ζήτησης αλλά πολύ περισσότερο στις υπόλοιπες σχολές.
Η κατακρήμνιση των βάσεων αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς φέτος οι 81.000 υποψήφιοι (για 66.000 Θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ) βρέθηκαν αντιμέτωποι με ίσως τα πιο δύσκολα Θέματα της τελευταίας δεκαετίας και μάλιστα σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, όλων των επιστημονικών πεδίων.
Είχαμε τα δυσκολότερα Θέματα της δεκαετίας, με αποτέλεσμα τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας, άρα θα έχουμε τις χαμηλότερες βάσεις , υπογραμμίζει στην “Κ” ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός αναλυτής, με τη βοήθεια του οποίου ανιχνεύουμε τις τάσεις διαμόρφωσης των βάσεων.
Λιγότεροι υποψήφιοι oι βάσεις θα πέσουν παρά το γεγονός ότι φέτος οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι λιγότερες κατά 7.000, μετά τις περικοπές του σχεδίου Αθηνά , ωστόσο λιγότεροι κατά 4.000 είναι και οι υποψήφιοι.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, υπό την επίδραση της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας, έχει μεγαλώσει πολύ η τάση να δηλώνονται κυρίως σχολές στον τόπο διαμονής των υποψηφίων.
Φέτος κυκλοφορούσε η ερώτηση: «Δηλώνεις πόλη ή σχολή «. Δηλαδή δηλώνεις τις Νομικές σχολές ανά την Ελλάδα ή σχολές από την Αθήνα. Αναμένουμε ένταση της επιλογής με βάση τον τόπο.
Ανάλογα με την ένταση που μπορεί να πάρει αυτή η τάση, μπορεί να παρατηρηθούν μεγάλες εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων , σημειώνει o κ. Στρατηγάκης. Για παράδειγμα, πέρυσι η διαφορά των βάσεων στο Μαθηματικό Αθήνας με την αντίστοιχη σχολή στη Σάμο ήταν 3.000 μονάδες. Φέτος μπορεί να φτάσει και στις 5.000.
Επίσης, ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η προτίμηση σε σχολές που αφήνουν κάποιο παράθυρο επαγγελματικής προοπτικής, σε σχέση με σχολές που θεωρούνται τελείως κλειστές .
Με βάση αυτή τη λογική, στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να καταγραφεί πιο έντονη πτωτική τάση σε σχέση με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, όπως και στα τμήματα Φιλολογίας σε σχέση με εκείνα Ψυχολογίας, ενώ πολύ έντονη πίεση αναμένουν οι αναλυτές στις βάσεις των Οικονομικών σχολών.
Μεγάλη αναμένεται συνολικά n πτώση στα πεδία θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Στις πολυτεχνικές σχολές μπορεί να καταγραφεί και πτώση πάνω από 500 μόρια, ακόμα και πάνω από 800 μόρια σε σχολές της περιφέρειας.
Κάθετη φαίνεται ότι θα είναι η πτώση και στις σχολές θετικών επιστημών (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό), με τάσεις που θα κινηθούν από 500 έως 1.000 μόρια για την περιφέρεια.
Αντιστέκονται οι Νομικές Οι Νομικές σχολές θα έχουν μικρότερη πτώση, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων του πρώτου πεδίου. Παρ” όλα αυτά αναμένεται να παρουσιαστεί κι εδώ μείωση των βάσεων (200 300 μόρια), με μικρότερη στη Νομική Αθηνών.
Πτωτική τάση διαφαίνεται και στις σχολές της Φιλοσοφικός (από 500 μόρια και παραπάνω στην περιφέρεια), με τις σχολές Ψυχολογίας να δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή .
Η πτώση των βάσεων αναμένεται να επηρεάσει και τις Ιατρικές σχολές, βεβαίως σε μικρότερο βαθμό, ειδικά όσον αφορά την Ιατρική Αθήνας. Ωστόσο, σε Ιατρικές σχολές της περιφέρειας αναμένεται πτωτική τάση 300 μορίων.
Έντονη αναμένεται να είναι η πτώση στις Οικονομικές Σχολές του 5ου πεδίου, που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 700 μόρια.
Στις Στρατιωτικός σχολές οι βάσεις εκτιμάται ότι Θα μείνουν σταθερές, καθώς τις κακές επιδόσεις εξισορρόπησε η μείωση των θέσεων κατά 30%.
Στις Αστυνομικές σχολές υπήρξε μειωμένη προσέλευση υποψηφίων, ίσως γιατί οι φετινοί επιτυχόντες Θα ξεκινούσαν τη φοίτησή τους μετά δύο έτη. Προφανώς εκφράζεται έλλειψη εμπιστοσύνης των υποψηφίων στις κρατικός υποσχέσεις, καθώς δύο έτη αναμονής με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας δεν είναι απαγορευτική συνθήκη, σχολιάζει ο κ. Στρατηγάκης.
Οσον αφορά τα ΤΕΙ, μπορεί να καταγραφεί μια αντίστροφη τάση. Η μείωση των θέσεων κατά 3.000 αναμένεται να ανεβάσει τη βάση των σχολών με πολύ χαμηλό «κατώφλι» εισαγωγής.
Δύσκολα θα υπάρξουν σχολές σε ΤΕΙ με βάσεις 6.000 6.500. Αυτές θα κινηθούν αρκετά προς τα πάνω, παρότι εδώ είναι δύσκολα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις , καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)