ΟΙΕΛΕ: Μνημείο προχειρότητας το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η ΟΙΕΛΕ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, μνημείο προχειρότητας και αναχρονισμού, παγίδα για χιλιάδες μαθητές φτωχών στρωμάτων.
Στην ανακοίνωση της τονίζει ότι:
Μετά από ημέρες μαγειρεμάτων και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Το σχέδιο νόμου διακρίνεται από την προχειρότητά του, καθώς δεν αποτελεί μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου για την εκπαίδευση, αλλά είναι ένα κακοφτιαγμένο πλάνο που διακρίνεται από την μπακαλίστικη λογική του στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων και συμπληρωνόταν μέχρι την τελευταία στιγμή με «μπαλώματα», ώστε να κατευναστούν αντιδράσεις.
Διακρίνεται, επίσης, για την αναχρονιστική του λογική, διότι τα μαθήματα δεν διασυνδέονται με τη λογική της διεπιστημονικότητας, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά περιέχει σωρεία μαθημάτων, ατάκτως εριμμένων, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής και με συρρικνωμένη την τόσο απαραίτητη εκμάθηση ερευνητικών δεξιοτήτων. Επιστρέφει, δε, το σχολείο στην εποχή των δεσμών, της παπαγαλίας και του τεράστιου φόρτου εργασίας για τους μαθητές που μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε υποζύγια «γνώσης», αντί να αναδειχθούν σε ενεργούς συνδιαμορφωτές της μαθησιακήςδιαδικασίας.
Τέλος, οι δρακόντειοι όροι προαγωγής σε συνδυασμό με την αναχρονιστική λογική του σχολείου αποστήθισης θα εκδιώξουν χιλιάδες παιδιά, κυρίως των φτωχών στρωμάτων, από την εκπαιδευτική διαδικασία και θα αναγκάσουν τους γονείς να «επενδύσουν» εκατομμύρια ευρώ σε φροντιστήρια για να αντέξουν τα παιδιά τους τον τριετή μαραθώνιο βαθμοθηρίας και μαθησιακής επιβίωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)