Σε τεντωμένο σχοινί η Παιδεία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ηφαίστειο θυμίζουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης με την κυβέρνηση να ανακοινώνει εντός των επομένων ορών τις υποχρεωτικές μετατάξεις 4.600 εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, αλλά και τα πανεπιστήμια να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κυβερνητικών επιλογών.
Τα ονόματα των εκπαιδευτικών  αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ ή την Τρίτη το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ξεπεράσει τις 5.700, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000 άτομα.  Όσον αφορά τους αναπληρωτές, οι προσλήψεις για φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500.
Στα δικαστήρια τα ΑΕΙ
Εν τω μεταξύ κύριο ζήτημα στη σύνοδο των Πρυτάνεων που αρχίζει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, πρόκειται να αποτελέσει η ανακοίνωση της λίστας με τη διαθεσιμότητα 1.700 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Το Υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινώσει τα ονόματα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επικρατεί αναβρασμός, αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Παράλληλα η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήδη αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα εξουσιοδότησε τον πρύτανή του,Σίμο Σιμόπουλο σε «οποιαδήποτε περίπτωση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ενδεχόμενη εφαρμογή της στο Ε.Μ.Π., διότι παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που εφαρμόστηκε με το Π.Δ. 164/2004 και το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος περί ισότητας των υπαλλήλων».
Επίσης στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των διοικητικών υπαλλήλων (μονίμων ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, το οποίο οδηγηθεί πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας».
Ανησυχία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ 
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 27 Αυγούστου, για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ανησυχία των μελών της για το φαινόμενο της απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων από τα ΑΕΙ έχει εκφράσει και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)