Οι 10 ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Τα κορυφαία deals... είναι «ερυθρόλευκα»!

 
ΖΛΑΤΚΟ ΖΑΧΟΒΙΤΣ (13,5 εκατ. ευρώ)
Πριν από 15 σχεδόν χρόνια (1999) ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο «μπαμ» κι έφερνε στην Ελλάδα τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, με το... αστρονομικό ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ από την Πόρτο, μεταγραφή που παραμένει μέχρι και σήμερα η ακριβότερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 


ΖΙΟΒΑΝΙ (12 εκατ. ευρώ)
Ο Βραζιλιάνος «μάγος» ήρθε το καλοκαίρι του 1999 στον Πειραιά (μαζί με τον Ζάχοβιτς) από την Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό να δαπανά σχεδόν 12 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό του! Ο «Ζιο» δεν άργησε να μπει στις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα.  



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (12 εκατ. ευρώ)
«Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα», φώναζαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στις 27 Ιουνίου του 2001. Τότε ο Άγγελος Φιλιππίδης «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» κι έφερε στον Παναθηναϊκό το «πολυβόλο» του Ηρακλή με το απίστευτο -για την εποχή- ποσό των σχεδόν 4 δις δραχμών (12 εκατ. ευρώ), πόσω μάλλον για έναν Κύπριο ποδοσφαιριστή. 


ΝΤΙΟΓΚΟ ΛΟΥΙΣ ΣΑΝΤΟΣ (9 εκατ. ευρώ)
Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη μεταγραφή του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, έστω κι αν δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι' αυτόν. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ωστόσο δεν δίστασε να δώσει περί τα 9 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Λιμάνι τον Βραζιλιάνο άσο από την Πορτουγκέσα το καλοκαίρι του 2008. 


ΛΑΓΙΟΣ ΝΤΕΤΑΡΙ (8,7 εκατ. ευρώ)
Στο Top 5 των μεγαλύτερων μεταγραφών του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται ξανά παίκτης του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα ο Λάγιος Ντέταρι. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στη χώρα μας, με τον τότε πρόεδρο των Πειραιωτών, Γιώργο Κοσκωτά να διαθέτει περί τα 8,7 εκατ. ευρώ για να γίνει το deal με τον Ούγγρο άσο από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. 


 
ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ (8 εκατ. ευρώ)
Είναι η πιο δαπανηρή μεταγραφή που έγινε στην εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό. Δεν χωράει αμφιβολία πως ο Τζιμπρίλ Σισέ με θητεία σε Οσέρ, Λίβερπουλ, αλλά και Μαρσέιγ, είναι από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που ντύθηκαν στα πράσινα, με το Τριφύλλι να δίνει 8 εκατ. ευρώ στους Μασσαλούς για να γίνει το μεγάλο «μπαμ».


ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ (7,4 εκατ. ευρώ)
Μόνο για το... αριστερό πόδι του Μπελούτσι ο Ολυμπιακός είχε δώσει τον Γενάρη του 2008 7,4 εκατ. ευρώ στη Ρίβερ Πλέιτ (το 50% των δικαιωμάτων του) και συγκαταλέγεται στα κορυφαία deals στην ιστoρία των Πειραιωτών. 


ΡΟΜΠΕΡΤΟ (6 εκατ. ευρώ)
Στην κορυφή των πιο ακριβών ελληνικών μεταγραφών μπορεί να μη βρίσκεται, αλλά είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας της συγκεκριμένης λίστας. Τα 6 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Ολυμπιακός για να αγοράσει τα δικαιώματά του από την Ατλέτικο, φαντάζουν... εξωπραγματικά για τερματοφύλακα όταν αναφερόμαστε σε ελληνικά ομάδα, ωστόσο ο 27χρονος γκολκίπερ έδειξε με την παρουσία του πως άξιζε τον κόπο. 

 
ΝΤΟΥΝΤΟΥ ΣΕΑΡΕΝΣΕ (6 εκατ. ευρώ)
Η απόκτηση ενός μέσου που να... δεσπόζει στο χώρο του κέντρου κρινόταν επιτακτική για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 κι ο εκλεκτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Ντουντού. Ο Βραζιλιάνος άσος που έβγαζε το... παντεσπάνι του εκείνη την περίοδο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κόστισε στους πρωταθλητές σχεδόν 6 εκατ. ευρώ. 


ΖΕ ΕΛΙΑΣ (5,8 εκατ. ευρώ)
Λίγο πιο κάτω από τον Ισπανό πορτιέρο και τον Βραζιλιάνο μέσο, βρίσκεται ένας συμπατριώτης του Ντουντού, ξανά για την ομάδα του μεγάλου Λιμανιού. Πριν από σχεδόν 14 χρόνια (2000) οι Πειραιώτες είχαν διαθέσει περί τα 5,8 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον Ζε Ελίας από τη Μπολόνια. 



ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΑΜΑΡΑ (5 εκατ. ευρώ)
Κοντά στα 5 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 1,5 δις δραχμές) έφτασε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ΑΕΚ και το ποσό αυτό δόθηκε στη Φλαμένγκο το 2001 για να έρθει στις 23 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς στη χώρα μας ο Κάρλος Γκαμάρα. Ο Παραγουανός άσος έτυχε απίστευτης υποδοχής από τους φίλους της Ένωσης, μένοντας ωστόσο μόνο για ένα χρόνο στην Ελλάδα. 


ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ (4,5 εκατ. ευρώ)
Ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι και ο Άλμπερτ Ριέρα. Μετά από μία διετία στη Λίβερπουλ ο Ισπανός άσος άφησε τους Reds αντί σχεδόν 4,5 εκατ. ευρώ το 2010, για χάρη του Ολυμπιακού. 


ΤΡΕΖΟΡ ΛΟΜΑΝΑ ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ (4,1 εκατ. ευρώ)
Στα κορυφαία deals ελληνικών ομάδων ανήκει και ο Κονγκολέζος άσος. Ο Λούα Λούα μάλιστα είναι ο μοναδικός Αφρικανός παίκτης αυτής της λίστας, με τον Ολυμπιακό να δίνει το 2007 4,1 εκατ. ευρώ στην Πόρτσμουθ για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.



ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ (4 εκατ. ευρώ)
Το 2008 ήρθε στη χώρα μας ως δανεικός από τη Λίβερπουλ για χάρη του Ολυμπιακού. Ο Σεμπάστιαν Λέτο ωστόσο έμεινε μόνο για ένα χρόνο στο μεγάλο Λιμάνι, αλλά για πέντε συνολικά στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και το διάστημα που έκανε αποθεραπεία στη Μπολόνια αλλά ανήκε ακόμα στο Τριφύλλι), αφού την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός έδωσε 4 εκατ. ευρώ στους Reds και τον έκανε δικό του. 


ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΑΤΟΣ (3,8 εκατ. ευρώ)
Μπορεί να είχαν δείξει ενδιαφέρον ομάδες όπως η Μπενφίκα και η Μίντλεσμπρο, ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έκανε δικό του τον Μαρσέλο Μάτος το 2007, δίνοντας στη βραζιλιάνικη Κορίνθιας περί τα 3,8 εκατ. ευρώ. 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ (3,5 εκατ. ευρώ)
Ο «El Mago» έφτιαξε το όνομά του στην ΑΕΚ με την οποία και μάγευε για σχεδόν μία τετραετία (2002-06) πριν πουληθεί στη Σεβίλλη έναντι σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, για να τον πάρει ξανά πίσω η Ένωση μετά από τέσσερα χρόνια δίνοντας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ!


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ (3 εκατ. ευρώ)
Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ένας από τους Έλληνες παίκτες με τη σπουδαιότερη διεθνή καριέρα άφησε την Ίντερ το 2002 για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Το αντίτιμο; Στα 3 εκατ. ευρώ έφτασε το deal του Δικεφάλου με τους Μιλανέζους, για το «μπαμ» εκείνου του καλοκαιριού. 

Στα ίδια σχεδόν χρήματα (3 εκατ. ευρώ) έφτασαν πάντως και οι μεταγραφές των Κατσουράνη, Σόουζα στον Παναθηναϊκό (από  Μπενφίκα και Φλαμένγκο αντίστοιχα), του Τζιμπούρ στην ΑΕΚ από τον Πανιώνιο (2,9 εκατ. ευρώ), αλλά και των Καρεμπέ, Ντάρμπισαϊρ και Φέισα στον Ολυμπιακό.

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)