Ο τιμοκατάλογος των δουλεμπόρων στο Αιγαίο. Από 2.000 έως 10.000 ευρώ για τη διαδρομή Μπόντρουμ - Ελλάδα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 
Πόσο χρεώνουν οι δουλέμποροι τους μετανάστες, για να περάσουν από την Ελλάδα. Τι δηλώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας στα θαλάσσια σύνορά της.

Μία τεράστια "στρατιά" μεταναστών που ξεπερνά σε αριθμό τις 10.000 βρίσκεται σε "αποθήκες" ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Μπόντρουμ της Τουρκίας, περιμένοντας την ευκαιρία να περάσει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Τύπου της Κυριακής", οι πιέσεις που δέχεται η χώρα στα θαλάσσια σύνορά της, όπως δηλώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, είναι οι ισχυρότερες των τελευταίων ετών, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα αιχμής την "πληγή" της λαθρομετανάστευσης.
Κυκλώματα διακινητών "σπρώχνουν" τους μετανάστες προς τα παράλια της Μικράς Ασίας με επίκεντρο το Μπόντρουμ, έχοντας στήσει μία καλά οργανωμένη επιχείρηση εισαγωγής ανθρώπων στην Ελλάδα.
Μέχρι να δοθεί το ΟΚ, για να επιβιβάσουν τους μετανάστες σε σαπιοκάραβα, χωρίς καν σωσίβια, τους παρέχουν πρόχειρο κατάλυμα σε παραπήγματα-τρώγλες ή ξενοδοχεία.
Θύματα των κυκλωμάτων αυτών ήταν και οι 28 πρόσφυγες που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται στο Φαρμακονήσι με τραγικό αποτέλεσμα 12 από αυτούς -γυναίκες και παιδιά- να χάσουν τη ζωή τους. Ο διακινητής τους επιβίβασε στην ξύλινη βάρκα από περιοχή (ακριβώς απέναντι από το Φαρμακονήσι) κοντά στο Μπόντρουμ.
Στο τιμόνι της βάρκας ήταν ένας Σύριος, ο οποίος ανακρίθηκε από το Λιμενικό και περιγράφεται ως απλός κυβερνήτης και όχι ως διακινητής.
Όσοι συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο περιγράφουν το τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη, ενώ στα γραφεία της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας φτάνουν "εμπιστευτικές πληροφορίες" με εκτιμήσεις για τον όγκο των νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών.
Οι τελευταίες τέτοιες πληροφορίες απεικονίζουν ένα "χάρτη" μεταναστευτικών ροών μη ευνοϊκό για την Ελλάδα.

  Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα
Ακριβείς περιγραφές υπάρχουν επίσης, για τον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων. Διαθέτουν "συνεργάτες" στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι τους ειδοποιούν για το πότε βγαίνουν τα πλωτά του Λιμενικού, έχουν συγκεκριμένο τιμολόγιο, ανάλογα με το "μπάτζετ" κάθε μετανάστη και είναι αδίστακτοι, αφού τολμούν να πετάνε στη θάλασσα ανθρώπους, που δεν ξέρουν μπάνιο για να διαφύγουν σε περίπτωση καταδίωξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τιμές των διακινητών είναι:
  • 10.000 ευρώ το άτομο για μεταφορά στα ελληνικά νησιά με πολυτελή θαλαμηγό
  • 4.000 ευρώ το άτομο για σκάφος με κυβερνήτη, παρόμοιο με αυτό που βούλιαξε στο Φαρμακονήσι και
  • 2.000 ευρώ για φουσκωτό χωρίς κυβερνήτη.
Σε θαλαμηγό επιβιβάζονται έναντι 10.000 ευρώ μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, συχνά Σύριοι, οι οποίοι είχαν οικονομική άνεση στην πατρίδα τους, την οποία εγκατέλειψαν λόγω πολέμου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)