2.500 θησαυροί του Χέμινγουεϊ στο διαδίκτυο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το τηλεγράφημα που τον ενημερώνει ότι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954 και το διαβατήριό τουΤο τηλεγράφημα που τον ενημερώνει ότι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954 και το διαβατήριό του
Πάνω από 2.500 σκαναρισμένα αντικείμενα που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ανάμεσά τους αποδείξεις από μπαρ, τηλεγραφήματα, διαβατήρια, αλλά και συνταγές για χάμπουργκερ είναι πλέον διαθέσιμα στο Διαδίκτυο από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι.
Τα κειμήλια του Χέμινγουεϊ κρύβουν εκπλήξεις και αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές του μεγάλου συγγραφέα και πολιτικοποιημένου χρονικογράφου που βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή των ιστορικών γεγονότων, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί και η ιστορία της μεταφοράς τους από την Κούβα στην Αμερική, που ξεκινά το 1960 παρά την κρίση μεταξύ των δύο χωρών που είχε προκαλέσει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.
Τα έγγραφα και τα αντικείμενα αυτά που «ταξιδεύουν» μέσω του Ίντερνετ για πρώτη φορά έξω από την Κούβα, είναι μέρος της τεράστιας συλλογής του ιδρύματος JFK, που αποτελείται από περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες, λευκώματα της μητέρας του, 2.500 επιστολές που γράφτηκαν από τον Χέμινγουεϊ, 7.500 που έλαβε καθώς και από έργα ζωγραφικής που είχε στη συλλογή του αλλά και σπάνιες χειρόγραφες εκδοχές των μυθιστορημάτων του πριν τη διόρθωση.
Ανάμεσά τους βρίσκεται μία άδεια οπλοκατοχής με ισχύ στην Κούβα, εισιτήρια από ταυρομαχίες, η άδεια αυτοκινήτου μιας Plymouth του 1941, ένα σημειωματάριο με παρατηρήσεις για τους τυφώνες αλλά και ένα τηλεγράφημα του 1954 με το οποίο ειδοποιείται από τον Dr. Anders Osterling της Σουηδικής Ακαδημίας πως κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ερωτάται αν θα παρευρεθεί στην τελετή της Στοκχόλμης για να παραλάβει το βραβείο «από τα χέρια του βασιλιά».
Ένα από τα εκθέματα, η συνταγή για το αγαπημένο μπέργκερ του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, αποκαλύπτει αρκετά για τον διάσημο συγγραφέα και τη σχέση του με την τέταρτη σύζυγό του, Μέρι, σύμφωνα με τη Σάντρα Σπάνιερ, επιμελήτρια του Hemingway Letters Project. Σύμφωνα με τη Σπάνιερ, «είναι ενδεικτικό τού πόσο απολάμβανε τις χαρές της ζωής. Αισθανόταν το ίδιο άνετα στη βάρκα ενός Κουβανού ψαρά όσο και στο Ritz Hotel του Παρισιού».
Τα έγγραφα και τα αντικείμενα αυτά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο «Φίνκα Βίχια», το σπίτι όπου έζησε ο Χέμινγουεϊ από το 1939 μέχρι το 1960 και βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από την Αβάνα. Στο σπίτι αυτό που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ο συγγραφέας έγραψε τα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και «ο Γέρος και η θάλασσα».
Μετά την αυτοκτονία του Χέμινγουεϊ το 1961, ο Τζον Κένεντι συμφώνησε με την κουβανική κυβέρνηση να επιτραπεί στη σύζυγό του, Μαίρη, να πάει στην Κούβα για να μπορέσει να πάρει τα έγγραφα και τα υπάρχοντα του συγγραφέα παρά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι η Μαίρη Χέμινγουεϊ συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος της επέτρεψε να πάρει τα έγγραφα του συζύγου της, με αντάλλαγμα να μείνει η Φίνκα Βίχια και τα υπάρχοντά της στον λαό της Κούβας. Το 2001 επετεύχθη μια συμφωνία για να σωθούν οι θησαυροί του Χέμινγουεϊ με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης JFK.

Πηγή: Το Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)