Όταν ο αρχιτέκτονας Σίνκελ είχε την τρελή ιδέα να χτίσει το πρώτο βασιλικό ανάκτορο, πάνω στην ίδια την Ακρόπολη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Όταν ο αρχιτέκτονας Σίνκελ είχε την τρελή ιδέα να χτίσει το πρώτο βασιλικό ανάκτορο, πάνω στην ίδια την Ακρόπολη [εικόνες]
Μέσα στην πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης διήλθε και συνεχίζει να διέρχεται διαρκείς μετασχηματισμούς και κάθε είδους κινδύνους, με τελευταίο την προ ετών τρελή πρόταση, στην δική μας εποχή του ΔΝΤ, για πώληση του Παρθενώνα και αντικατάσταση του με ομοίωμα σε κλίμακα 1:1!
Όπως πολύ εύστοχα παρατηρούν οι συντάκτες του ευφυέστατου αρχιτεκτονικού μπλογκ archipunks.blogspot.gr:
«Μάχες, λεηλασίες, πυρκαγιές και σεισμοί άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην επιδερμίδα του. Θρησκείες, καθεστώτα και πολιτικά συστήματα, διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, αναδεύοντας τα συντρίμμια του Παρθενώνα και στήνοντάς τα ώστε το σύνολό τους να επικοινωνεί τις ιδέες των πρώτων. Αυτό όμως που έκανε το DNA του Παρθενώνα να φτάσει μέχρι τις μέρες μας, ήταν η δυνατότητα του να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, να εκφράζει την κάθε εποχή, αλλά ταυτόχρονα να κυοφορεί τις ιδέες που τον δημιούργησαν.
Η σύγχρονη Ελλάδα επέφερε τον τελευταίο του μετασχηματισμό. Με τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακρόπολις, ο Παρθενώνας και όλη η σύνθεση της Αθηναϊκής Ακρόπολις μετατρέπεται σε μνημείο του Νεοελληνικού Τουρισμού, πολιτικό επιχείρημα και εν τέλη σε μια κατασκευή της ιστορίας της. Μια προσπάθεια για ανασύσταση ενός στιγμιότυπου της».
Ωστόσο, η πιο τρελή ιδέα μετασχηματισμού του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ανήκει δικαιωματικά στον Γερμανό αρχιτέκτονα Κ. Φρ. Σίνκελ: ο δάσκαλος των Κλεάνθη και Σάουμπερτ είχε αναλάβει το 1834 να σχεδιάσει ένα παλάτι όπως άρμοζε στον πρώτο βασιλιά της χώρας, τον Όθωνα πάνω στην ίδια την Ακρόπολη.
Τα σχέδια, από την Κρατική Συλλογή Σχεδίων και Χαρακτικών του Μονάχου, δείχνουν μια σύνθεση αρχαίων και νέων κτιρίων.
Ευτυχώς το σχέδιο -«όνειρο θερινής νυχτός ενός αρχιτέκτονα»- δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Δείτε τις εικόνες που ακολουθούν:




Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)