Δέκα ιδανικοί προορισμοί για μονοήμερες αποδράσεις την Καθαρά Δευτέρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας αποτελεί το πιο δημοφιλή τριήμερο του χρόνου, για μία απόδραση από την πόλη. Η ευκαιρία για ξεκούραση & επίσκεψη στις όμορφες γωνιές της Ελλάδας, αποτελεί συνήθεια και επιλογή των περισσότερων.

Ωστόσο το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας είναι διάσημο και για την ταλαιπωρία στους εθνικούς δρόμους & την κίνηση της επιστροφής.

Για όσους μείνουν στην Αθήνα, προτείνουμε, δέκα μονοήμερες αποδράσεις σε κοντινή και λίγο πιο μακρινή απόσταση, οι οποίες αποζημιώνουν και καταπλήσσουν.


 
1.Πάρνηθα: το ψηλότερο βουνό της Αττικής, είναι η πλησιέστερη ευκαιρία για μία ημερήσια απόδραση. Στα καταφύγια της περιοχής Μπάφι & Φλαμπούρι, μπορείτε να γευματίσετε ωστόσο πολύ καλή ιδέα είναι και ένα πικ νικ στο δάσος.

Πρόταση: Μικρές και μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στα δάση ελάτου της Πάρνηθας αναζωογονούν. Σας προτείνουμε μία σχετικά εύκολη διαδρομή που καταλήγει στην θέση Σκίπιζα, όπου από το παρατηρητήριο του Δασαρχείου θα απολαύσετε την καταπληκτική θέα στην πίσω πλευρά του βουνού. Σχετικές οδηγίες για το περπάτημα και χάρτες μπορείτε να πάρετε από τα καταφύγια της περιοχής.


Διαδρομή: εύκολη πρόσβαση από την Εθνική Οδό Αθηνών  Λαμίας (έξοδος Μεταμόρφωση  Πάρνηθα, 13ο χλμ).









 
2. Λίμνη Δόξα: η ορεινή Κορινθία επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στους επισκέπτες. Μία από αυτές είναι και η τεχνητή Λίμνη Δόξα. Μία υπέροχη Λίμνη που βρίσκεται στα ορεινά του νομού Κορινθίας σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγικό.
Πρόταση: Ένας περίπατος δίπλα στη Λίμνη είναι ότι καλύτερο. Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε το φράγμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και την μονή του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται ... μέσα στη Λίμνη. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, προτείνουμε κατάδυση στη Λίμνη! Βυθισμένη μέσα σε αυτή βρίσκεται η μονή του Αγίου Γεωργίου, μία μονή που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
 

Διαδρομή: Ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών  Πατρών, από την οποία εξέρχεστε στην έξοδο για Δερβένι. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις πινακίδες για το χωριό Φενεός και τη Λίμνη Δόξα.








 

3. Λίμνη Τσιβλού: στα ορεινά του νομού Αχαΐας βρίσκεται η μικροσκοπική Λίμνη Τσιβλού. Ένας μοναδικός καταπράσινος παράδεισος που περιβάλλεται από πυκνά δάση. Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από φυσικά αίτια και μας χάρισε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο.
Πρόταση: μπορείτε να κάνετε κανό στη λίμνη και να χαρείτε την ηρεμία των νερών, να κάνετε μία πεζοπορική διαδρομή γύρω από αυτή, ή απλώς να απολαύσετε το τοπίο. Στις όχθες της βρίσκεται η ταβέρνα "Παράδεισος". Χωρίς επιφύλαξη δοκιμάστε τα μπιφτέκια της κυρίας Κατερίνας, που μαγειρεύει για εμάς.


Διαδρομή: ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών  Πατρών. Βγαίνουμε από το εθνικό δρόμο στην έξοδο για Ακράτα. Μπαίνουμε μέσα στην πόλη της Ακράτας και ακολουθούμε τις πινακίδες για το χωριό Ζαρούχλα. Περίπου 20 χλμ. μετά θα δείτε πινακίδα που οδηγεί στη λίμνη. Προσοχή μην την προσπεράσετε.







 

4. Στενή Ευβοίας: η Εύβοια αποτελεί ένα κοντινό και μάλλον καλοκαιρινό προορισμό. Ωστόσο σε κοντινή απόσταση από την Χαλκίδα, περίπου 30 χλμ., βρίσκεται το όμορφο ορεινό χωριό της Στενής.
Πρόταση: περίπου 6,5 χλμ. πιο μακριά από τη Στενή, στο δρόμο που οδηγεί στην ανατολική Εύβοια και στην παραλία της Χιλιαδούς θα συναντήσετε χωματόδρομο και πινακίδα που οδηγεί στο καταφύγιο της Δίρφης. Αφήνετε το αυτοκίνητο σας στον επαρχιακό δρόμο και ακολουθείτε μικρή πεζοπορική διαδρομή έως και το καταφύγιο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και το ορεινό τοπίο και στη συνέχεια να έχετε το γεύμα σας σε μία από τις ταβέρνες της Στενής.
 

Διαδρομή: από την Εθνική Οδό Αθηνών  Λαμίας, βγαίνουμε στην έξοδο για Χαλκίδα. Μετά την πόλη της Χαλκίδας, ακολουθούμε τις πινακίδες για τη Στενή.








5. Καλάβρυτα - Οδοντωτός: το τρενάκι του Οδοντωτού συνδέει το Διακοφτό στα πεδινά με τα ορεινά Καλάβρυτα και διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού.
Πρόταση: Η πρόταση μας είναι να κατευθυνθείτε προς τα Καλάβρυτα, να αφήσετε το αυτοκίνητο σας κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και να πραγματοποιήσετε μία μικρή και πολύ εύκολη πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Από το σταθμό των Καλαβρύτων μπορείτε να ακολουθήσετε τις ράγες του οδοντωτού έως και το χωριό Ζαχλωρού που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και θα σας αποζημιώσει. Δάση από πλατάνια, ρυάκια και ποταμάκια αποτελούν το σκηνικό που θα συναντήσετε. Στη Ζαχλωρού μπορείτε να γευματίσετε και να πάρετε τον οδοντωτό για να ξανανέβετε στα Καλάβρυτα.

Διαδρομή: Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα 185 χλμ. Ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών. Βγαίνετε από τον εθνικό δρόμο στην έξοδο για Διακοφτό και ακολουθείτε τις πινακίδες για τα Καλάβρυτα.








6. Χαλκίδα: Είστε για ρομαντζάδες στην παραλία, χαλαρό καφέ και ουζομεζέδες με θέα τα γαλάζια νερά του Ευρίπου; Και η Χαλκίδα δεν είναι μόνο αυτά. Για τους λάτρεις της παράδοσης μία επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε, είτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ακόμα και το ίδιο το κτήριο είναι ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της πόλης, καθώς και στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, μια από τις παλαιότερες εν λειτουργία εκκλησίες στον κόσμο, επιβάλλεται.

Διαδρομή: από την Εθνική Οδό Αθηνών  Λαμίας, βγαίνουμε στην έξοδο για Χαλκίδα.






 
7. ΝαύπλιοΊσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Θαυμάστε την πόλη από ψηλά ανεβαίνοντας τα –999 κατά την παράδοση 857 κατ’ άλλους– σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο και αγναντεύει τη θάλασσα. Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza.

Διαδρομή: από την Εθνική Οδό Αθηνών  Κορίνθου, βγαίνουμε στην έξοδο για Ναύπλιο.






8. Αίγινα: Το νησί της διπλανής πόρτας, μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά, αποτελεί (ειδικά όσο κάνει τέτοιο καιρό ) την πιο βολική λύση για κοντινή (ακόμη και ημερήσια ) εκδρομή με άρωμα νησιού. Τώρα το φθινόπωρο ιδανικό για περιπάτους με αρχαιολογικό χρώμα στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που άρχισε να αναπαλαιώνεται πρόσφατα, το Ναό της Αφαίας, ένα κλασσικό αξιοθέατο στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας, αλλά και ουζοκατανύξεις στα σοκάκια της πόλης.

Διαδρομή:  Από το λιμάνι του Πειραιά με φεριμπότ (70') ή ιπτάμενο δελφίνι (35'). (Hellenic Seaways: τηλ. 210 4117341, Nova Ferries : τηλ. 210 4126181, Flying Dolphins: 210 4199000, Aegean Flying Dolphins: 210 4121654, 4121647)






9. Το Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου Το Χάος είναι ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή. Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, στον οποίο μπορείτε να οδηγήσετε ή/και να περπατήσετε, αλλά και να... στρωθείτε για πικνίκ στον πευκώνα, όπου θα βρείτε χώρο αναψυχής με πηγές και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων.

Διαδρομή: Τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου θα τον βρείτε εύκολα, ακολουθώντας από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα.





 
10: Πεντέλη: Πικνίκ στη σκιά του καταρράκτη. Ένας καταρράκτης δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας; Κι όμως. Ο καταρράκτης στην περιοχή Ντράφι ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα κρυμμένα αθηναϊκά μυστικά, που πλέον έχει αρχίσει να διαρρέει. Η λιμνούλα που σχηματίζουν τα νερά του προσφέρεται για βουτιές, ενώ οι όχθες της έχουν άπλετο χώρο για να απλώσετε τα καρό σας τραπεζομάντηλα -υπό τον όρο ότι θα μαζέψετε τα πάντα φεύγοντας, καθότι η διαρροή του μυστικού τελευταία έχει και τις αρνητικές της συνέπειες, με ολοένα και περισσότερα σκουπίδια να καταστρέφουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Διαδρομή: Με Μετρό ή Προαστιακό, κατεβαίνοντας στη στάση Δουκίσσης Πλακεντίας, και μετά με λεωφορείο. Εναλλακτικά, με το τρένο κατεβαίνεις Κηφισιά και από εκεί πάλι παίρνεις λεωφορείο. Τσέκαρε τα δρομολόγια στον www.oasa.gr. Αν έρχεσαι από Κηφισιά, η Τενέδου, περιφερειακός που συνδέει το Κεφαλάρι με τη Ν. Πεντέλη, είναι ο καλύτερος και πιο σύντομος δρόμος. Από τη Λ. Πεντέλης, που μετονομάζεται σε Ελευθερίου Βενιζέλου, και στον κόμβο Νέας Πεντέλης, στρίψε αριστερά, αν θέλεις να πας στην Πλατεία της Νέας, αλλιώς συνέχισε ευθεία και θα πέσεις επάνω στις άλλες δύο πλατείες της Παλαιάς.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)