Νέος μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά - Εικόνες καταστροφής

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Νέος ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τα ξημερώματα την Κεφαλονιά. Δέκα ελαφρά τραυματίες. Προβλήματα στην προβλήτα Ληξουρίου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία.
Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τα ξημερώματα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει τον σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ και το Γεωδυναμικό στα 5,7 Ρίχτερ.

Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο MEGA.

Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Στο νησί της Κεφαλονιάς μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού.

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλλονιά μετά τον νέο σεισμό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο νησί μεταβαίνει εκ νέου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.
"Το υπουργείο είναι έτοιμο, αν χρειαστούν, να αποστείλει στην Κεφαλονιά όσα κοντέινερ απαιτηθούν" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαία πηγή του υπουργείου Υποδομών.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, διευκρίνισε ότι δεν έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής κοντέινερ. Το μόνο που ζήτησα, σημείωσε, είναι να αποσταλούν δυνάμεις του Μηχανικού να ελέγξουν τις πεζογέφυρες, ενώ ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη

Λόγω του νέου ισχυρού σεισμού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.

Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Όσον αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. 

Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. 

Ο σεισμός είχε περίπου το ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο σεισμό, την περασμένη Κυριακή. Από τον ίδιο εστιακό χώρο ακολούθησε και μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στις 5.16 το πρωί.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.

Σε δηλώσεις της η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δήμητρα Σαχπάζη, σημείωσε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου.


 
Ζημιές στο λιμάνι και το νοσοκομείο Ληξουρίου

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.


  Αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στην Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν είχαν αναφερθεί μέχρι και τις 5.30 τυχόν ζημιές από τον σεισμό.



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)