Καταγγελίες ΣΟΚ: Με εντολή ΓΑΔΑ "επισκέψεις" αστυνομικών σε σχολεία: "Τι ψηφίζουν οι γονείς σου;", φέρεται να ρωτούν

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 
Αναστάτωση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η τακτική των επισκέψεων κλιμακίων αστυνομικών σε σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν ορισμένα αστυνομικά τμήματα κατ' εντολήν της ΓΑΔΑ.


Καταγγελίες υπάρχουν από σχολεία της Αγίας Παρασκευής, της Καλλιθέας, του κέντρου της Αθήνας και του Κερατσινίου. Ειδικά στην περίπτωση του Κερατσινίου, μαθητές κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα να δώσουν εξηγήσεις για την κατάληψη του σχολείου τους.

Συγκεκριμένα, με εντολή της ΓΑΔΑ, κλιμάκια αστυνομικών επισκέπτονται τα σχολεία, με το αιτιολογικό ότι καταγράφουν τα αιτήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ των εντολών που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι, δεη «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους διευθυντές των σχολείων», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών".

Ειδικότερα οι εντολές που έχουν λάβει είναι να προχωρήσουν σε:

1. «Πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή (αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ), υποβάλλοντας το υπόδειγμα της καταγραφής  σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».

2. «Μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων,  με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα».

3. «Σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ’ αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αστυνομικοί έχουν ήδη επισκεφθεί σχολεία στην Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό και την Καλλιθέα.

Κατά τις πληροφορίες, οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων δεν είχαν ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους συναντήσουν. Όπως καταγγέλθηκε, οι αστυνομικοί ζήτησαν και τα προσωπικά τηλέφωνα εκπαιδευτικών.

Μετά από επικοινωνία του NEWS 247 με εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι αιφνίδιες επισκέψεις αφορούν κυρίως στην καταγραφή της εγκληματικότητας στα σχολεία, τυχόν ζημιές και πάντως όχι στην παρακολούθηση ή το φακέλωμα καθηγητών και μαθητών.

Τι καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές

Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης "Περικλής" στην Αγία Παρασκευή κατήγγειλε ότι υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων για τηλεφωνικές οχλήσεις αστυνομικών, που ζητούν πληροφορίες για τα σχολεία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύει η εφημερίδα, στο Κερατσίνι διευθύντρια Λυκείου έδωσε στην αστυνομία τα ονόματα 7 μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τον Οκτώβριο. Οι πέντε από τους επτά μαθητές κλήθηκαν ήδη να καταθέσουν στην ασφάλεια και κατά τις πληροφορίες η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι ερωτήσεις που δέχθηκαν οι μαθητές ήταν του τύπου: «Τι ψηφίζουν οι γονείς σου; Τι δουλειές κάνουν; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας; Γιατί κάνατε την κατάληψη; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;»

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, με τη συμπαράσταση και από άλλους συλλόγους της περιοχής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής του ΑΤ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή.

Θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι υποθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Η απαράδεκτη αυτή τακτική μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών. Η εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτήν αποτελεί αντιδημοκρατικη εκτροπή από την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία.

Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έφταναν οι δραματικές περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Δεν έφταναν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών. Δεν έφταναν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Έπρεπε να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και στα σχολεία. 

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη διαταγή αφορά όλη την Αττική - ενώ έχουν ήδη επισήμως καταγραφεί από συλλόγους εκπαιδευτικών, επισκέψεις κλιμακίων οικείων Αστυνομικών Τμημάτων σε σχολικές μονάδες  με σκοπό την συλλογή των σχετικών στοιχείων-  θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας καθιστά τον εαυτό του περιττό και αποποιείται των αρμοδιοτήτων του για την εποπτεία των σχολικών μονάδων, τις οποίες και παραχωρεί στον κ. Δένδια και την Ελληνική Αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων ειδικότερα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, γενικότερα.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας,  ούτως ώστε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στα ζητήματα της Παιδείας».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)