Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την καθημερινότητα; «Ναι» απαντούν οι Έλληνες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την καθημερινότητα; «Ναι» απαντούν οι Ελληνες 
Στην τεχνολογία και το διαδίκτυο εναποθέτουν οι Ελληνες τις ελπίδες τους για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, το 93% των Ελλήνων πιστεύει ότι η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή τους και το 91% προσδοκά ότι μπορεί γενικότερα να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας που παρουσιάστηκε χθες από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN), είναι ότι η διαδικτυωμένη κοινωνία και η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής των πολιτών προς το καλύτερο και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 73%) βρίσκονται online στο διαδίκτυο πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα και οι μισοί (50%) πάνω από έξι ώρες, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι. Το 69% εξ αυτών συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών (όπως τα smartphones) ακόμα και από το σπίτι τους.

Κι ενώ οι πολίτες εμφανίζουν ωριμότητα και εξοικείωση στη χρήση τεχνολογιών, το κράτος -κατά τη γνώμη των πολιτών σε ποσοστό 66%- υστερεί στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παροχή δημόσιων αγαθών στις μεγάλες πόλεις. Οι πολίτες δηλώνουν ότι βλέπουν την τεχνολογία να δίνει λύσεις στην κρίση, ενώ σε ποσοστό 84% επιθυμούν αυτή να βοηθήσει σε ένα νέο μοντέλο δημοσίων υπηρεσιών με λιγότερη γραφειοκρατία.

Οι τομείς στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι οι Δημόσιες Υπηρεσίες (70%), η Εκπαίδευση (60%) και η Υγεία (49%).

«Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι ενώ οι Έλληνες είναι ώριμοι χρήστες τεχνολογιών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν, βρίσκονται σε αναντιστοιχία (δημόσιες υπηρεσίες, παιδεία, υγεία, συναλλαγές, μεταφορές) και δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υποδομές στα αστικά κέντρα, ούτε από την ποιότητα πρόσβασης στα δίκτυα επικοινωνίας. Δηλώνουν όμως την ελπίδα τους, πως αν εφαρμοσθούν λύσεις τεχνολογίας, θα αλλάξει η σχέση τους με το κράτος και θα αντιμετωπιστεί πρακτικά η κρίση μέσω της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και των εξαγωγών», εκτίμησε ο Βασίλης Κουλούρης, επικεφαλής πωλήσεων της Ericsson σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η καλή χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να φέρει βελτιώσεις, σε τομείς όπως:

Δημόσιες μεταφορές:
- 'Αμεση ενημέρωση για το χρόνο άφιξης των μέσων μεταφοράς
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Live ενημέρωση για καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση

Σχέση κράτους-πολιτών
- Έκδοση και προμήθεια δημόσιων εγγράφων και πιστοποιητικών μέσω διαδικτύου
- Καταγραφή προβλημάτων της πόλης / καταγγελίες / επισημάνσεις
- 'Αμεση ενημέρωση και ανταπόκριση υπηρεσιών για αιτήματα κάθε πολίτη
- Εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ηλεκτρονική ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, διαφάνεια

Εκπαίδευση
- Ανοικτή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο (από απόσταση, με χαμηλό ή καθόλου κόστος και από όλες τις συσκευές)
- Σύνδεση με κοινότητες και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού
- Παρακολούθηση online μαθημάτων σε πανεπιστήμια

Υγεία
- Ψηφιακή εφαρμογή για το κλείσιμο και την τήρηση των ιατρικών ραντεβού για μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών
- Ενιαίο ψηφιακό προσωπικό ιατρικό ιστορικό
- Πιστοποιημένο ηλεκτρονικό ευρετήριο ιατρικών πληροφοριών (εφημερίες νοσοκομείων, ιατρών, φαρμακείων)

Εμπορικές συναλλαγές
- Ψηφιακή εφαρμογή για άμεση σύγκριση τιμών
- Ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές
- Αναζήτηση ποικιλίας προϊόντων και σύγκριση τιμών με τη χρήση της τεχνολογίας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.040 πολιτών μέσω online ερωτηματολογίου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2013. ΤΤο ELRUN είναι το μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο ερευνητικό εργαστήριο στην Ελλάδα για το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Δημιουργήθηκε το 1992 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (σήμερα στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) με ιδρυτή και σημερινό διευθυντή του τον καθηγητή Γιώργο Δουκίδη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)