10 επιστημονικές...γκάφες που άλλαξαν τον κόσμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Όσο και αν είναι δύσκολο πολλές φορές να το πιστέψουμε, πολλές ανακαλύψεις στην ιστορία της επιστήμης, έγιναν τυχαία...

Οι περισσότερες επιστημονικές εφευρέσεις έχουν γίνει κάτω από μία σειρά συνεχόμενων πειραμάτων και με αρκετό κόπο. Ωστόσο, πέρα από τις πιο επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες, υπάρχουν και εκείνες οι εφευρέσεις που προέκυψαν ...κατά λάθος.
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες τυχαίες εφευρέσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα viralnova:

Ακτίνες Χ

Ο Γερμανός φυσικός Wilhelm Roentgen, ανακάλυψε τις ακτίνες Χ, καθώς εκτελούσε ένα πείραμα με την χρήση ενός αερόκενου σωλήνα καθοδικού ακτίνων, εφαρμόζοντας υψηλή τάση.
Πυροτεχνήματα

Η πρώτη ρίψη πυροτεχνημάτων έγινε πριν από 2.000 χρόνια στην Κίνα. Σύμφωνα με μύθους, τα πρώτα πυροτεχνήματα ήταν φτιαγμένα από υλικά τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην κουζίνα.

Γρανίτα

Ο 11χρονος Frank Epperson, το 1905, άφησε μέσα σε μία κούπα ένα μείγμα από σκόνη σόδας και νερό, μαζί με ένα stick. Εξαιτίας του κρύου εκείνες τις ημέρες, ξυπνώντας την επόμενη ημέρα, ο μικρός παράτηρησε ότι είχε παγώσει δημιουργώντας μία ομοιόμορφη μάζα.

Πλαστικό

Ο Βέλγος χημικός Leo Baekeland ήθελε να αντικαταστήσει το shellac και έπειτα από ατυχές πείραμα το 1907, δημιούργησε το γνωστό σε όλους μας πλαστικό, ή επιστημονικά Βακελίτη.

Σοκολατένια μπισκότα

Η ιδιοκτήτρια του Toll House Inn, στην Μασαχουσέτη, ενώ έφτιαχνε τα αγαπημένα cookies στους επισκέπτες, παρατήρησε ότι δεν είχε καθόλου σοκολάτα κουβερτούρα, για αυτό και αποφάσισε να κόψει μερικά κομμάτια κανονικής σοκολάτας, μετατρέποντάς το στο απόλυτο σνακ.

Δυναμίτης

Το 1868, ο Alfred Nobel, Σουηδός χημικός μηχανικός μέσα από εργαστηριακές μελέτες προσπάθησε να σταθεροποιήσει την νιτρογλυκερίνη. Κατά την διαδικασία αυτή, ο Alfred Nobel παρατήρησε πως το υγρό μετά την διαρροή εκτοξευόταν εκτός της ασφαλούς συσκευασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο δυναμίτης.

Ραδιενέργεια

Δουλεύοντας πάνω σε ένα πείραμα ο Henri Becquerel χρησιμοποίησε κρυστάλλους με εμπλουτισμένο ουράνιο. Το 1896, παρατήρησε πως κρύσταλλοι μπορούσαν να «θολώσουν» την πλάκα χωρίς καν να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κόκα-κόλα



Το συγκεκριμένο αναψυκτικό, αρχικά, επινοήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για πονοκεφάλους. Οι συνταγές του φαρμάκου περιείχαν φύλλα από το φυτό κόκα και καρπούς από το δέντρο Κόλα. Ο βοηθός του John Pembertonστο εργαστήριο, άθελά του τα ανέμειξε με νερό και έφτιαξε το συγκεκριμένο αναψυκτικό.

Πατατάκια


Ο σεφ George Crum, απεγνωσμένος με την συμπεριφορά ενός επισκέπτη στο εστιατόριό του μετά από συνεχή παρατήρηση για τις άψητες πατάτες που του σέρβιρε, αποφάσισε να του προσφέρει ...πατατάκια. Ο σεφ ψιλοέκοψε τις πατάτες, τις τηγάνισε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και έπειτα τις «βούτηξε» στο αλάτι, μετατρέποντάς το στο απόλυτο «χιτ».

Δημητριακά


Το θρεπτικό και υγιεινό πρωινό σνακ, τα «κορν φλέικς», ήταν άλλη μία τυχαία εφεύρεση που κατάφερε να γίνει αγαπημένη συνήθεια. Ο Keith Kellogg βοηθούσε τον αδερφό του, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός σε σανατόριο. Ολα ξεκίνησαν όταν παρατήρησε ότι από απροσεξία είχε ξεχάσει βραστό σιτάρι έξω, με αποτέλεσμα να χαλάει. Για να μην πάει χαμένο, αποφάσισε την επόμενη να το αλέσει και έπειτα να το φρυγανίσει.

grizosgatos

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)