Ρίγη συγκίνησης: Ιστορική ημέρα για την Αμμόχωστο. Έγινε η πρώτη ακολουθία του Επιταφίου από το 1957!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην Αμμόχωστο για την ακολουθία του Επιταφίου. Ο μικρός ναός όπως ήταν αναμενόμενο, δεν χώρεσε το πλήθος, το οποίο έμεινε στο προαύλιο και στον γύρω χώρο.
Λόγια αγάπης και ειρήνης ειπώθηκαν από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, ο οποίος έδωσε συμβολικό δώρο στον Μουφτή των τ/κ, αλλά και έλαβε. Εντός του ναού, οι δύο θρησκευτικοί παράγοντες εναγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν.
Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κωνστανίας έλαβε το κλειδί της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Εξορινού με τα λόγια “Δεν είναι δώρο, αλλά κάτι που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του”.
Το παρών τους στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό έδωσαν οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, του ΗΒ, της Ιταλίας, της Ισπανίας, η Λίζα Μπάντενχάιμ, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, ο ε/κ και τ/κ δήμαρχος Αμμοχώστου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι, αλλά κυρίως ο απλός κόσμος, ο οποίος έδωσε δυνατά το μήνυμα της επιστροφής, της ειρήνης, της λύσης και της επανένωσης.
Η ημέρα, έχει την ιστορική της σημασία, καθώς έγινε περιφορά του Επιταφίου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μετά από 57 χρόνια .
Ο ναός λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957 καθώς ο ιερέας αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί του και τα ιερά σκεύη για να αποφύγει επιθέσεις ή λεηλασίες των Τουρκοκυπρίων.
Μετά το 1974 ο ναός έμεινε ερειπωμένος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στην οποία τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεπαν τη πρόσβαση.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο ΡΙΚ ευχήθηκε όπως η λειτουργία αποτελέσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης και μονοπάτι εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην λύτρωση αλλά και στην ανάσταση της Κύπρου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η λειτουργία δεν σηματοδοτεί και την λύση του Κυπριακού αφού όπως είπε ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος.
Την συγκίνηση του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εύχομαι είπε ο κύριος Κυπριανού η λειτουργία να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να σταλεί σε όλη την Κύπρο το μήνυμα ότι 40 χρόνια είναι πολλά. Χρειάζεται κατέληξε ο κύριος Κυπριανού πολλή προσπάθεια από όλους για επανένωση της Πατρίδας μας.
Το προσκύνημα διοργανώθηκε από τον Δήμος Αμμοχώστου και την Ομάδα “Αμμόχωστος η πόλη μας” σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας “Famagusta Initiative”,
Το γεγονός, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων τηλεοπτικών δικτύων, καθώς και ΜΜΕ από Ελλάδα, Τουρκία και κατεχόμενα.
Δείτε τις φωτογραφίες

ΦΩΤΟ-Ιστορική ημέρα για την Αμμόχωστο

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)