9 Ιουλίου 1956: Ο σεισμός 7,3 ρίχτερ στη Σαντορίνη, ο μεγαλύτερος του 20ου αιώνα στην Ευρώπη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" δύο μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό
Επέτειος σήμερα του μεγάλου σεισμού που έπληξε τη Σαντορίνη στις 9 Ιουλίου 1956 και σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή σε ολόκληρο το νησί.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας είπε τα εξής:
«Ο σεισμός της 9η Ιουλίου 1956 (μέγεθος 7.5), που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία. Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ο καταστρεπτικός μετασεισμός (μέγεθος 6.9) που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.
Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύμα βαρύτητας (tsunami) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου το ύψος έφθασε τα 25m στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού τα 20m στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10m στη Φολέγανδρο.
Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν σε οικισμούς της καλδέρας (Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, κλπ.) και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς, κλπ.
Ο σεισμός αυτός αποτελεί την κορυφαία σεισμική δόνηση μίας από τις χειρότερες (από πλευράς σεισμότητας) πενταετίες του Ελληνικού χώρου (1953-1957), όπου είχαμε τη γένεση σειράς καταστρεπτικών σεισμών με μέγεθος συχνά πάνω από 7.0 (1953 -  Μ=7.2 στην Κεφαλονιά, 1974 – Μ=7.0 στις Σοφάδες, 1956 – Μ=7.5 στην Αμοργό, 1957 – Μ=6.8 στο Βελεστίνο, 1957 – Μ=7.2 στη Ρόδο)»
Με την ευκαιρία της επετείου ο Δήμος Θήρας σε μήνυμά του αναφέρει:
» Η 9η Ιουλίου έχει χαραχθεί έντονα στη μνήμη των κατοίκων της Σαντορίνης. Η μνήμη του μεγάλου σεισμού μας θυμίζει εικόνες μιας άλλης εποχής. Για την τοπική ιστορία του νησιού η 9η/7/1956 αποδεικνύει την ανάγκη ενθύμησης και όχι λήθης, εγρήγορσης και όχι λησμονιάς.
Ο Δήμος Θήρας στo πλαίσιo της προστασίας των πολιτών έχει ήδη οργανώσει και συνεχίζει να οργανώνει σχέδια πολιτικής προστασίας, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο.»
Ταινία Επικαίρων 1956
Εντυπωσιακές σκηνές από τη σεισμόπληκτη Σαντορίνη του 1956 περιέχει ταινία επικαίρων που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα το “Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο”. Παρουσιάζει τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να αποβιβάζεται από αρματαγωγό στην Περίσσα, να επισκέπτεται χωριά της Σαντορίνης που έχουν πληγεί από τον σεισμό, να επιθεωρεί τις καταστροφές και να συνομιλεί με τοπικούς παράγοντες και με κατοίκους.
Δείτε την εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)