Ίντρο Μοντανέλι, ο «πάπας» της ιταλικής δημοσιογραφίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Έφυγε ο «πάπας» της ιταλικής δημοσιογραφίας, Ίντρο Μοντανέλι

Ο Ίντρο Μοντανέλι θεωρείται ο «πάπας» της ιταλικής δημοσιογραφίας.

Τοσκάνος στην καταγωγή, ο Μοντανέλι γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1909 και έχαιρε γενικής εκτίμησης στην Ιταλία.

Ως ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, κάλυψε σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα πριν και μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από τα γεγονότα στη Φιλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, και την Αλβανία, καθώς και τις μάχες στην Ελλάδα, ενώ αργότερα συνέγραψε και βιβλία με τις εμπειρίες του από τις σημαντικές αυτές αποστολές.
Τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα τα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, στο Παρίσι, εργαζόμενος στη γαλλική εφημερίδα Paris Soir. Το 1938 εντάσσεται στο δυναμικό της Corriere della Sera και εργάζεται ως ειδικός απεσταλμένος, αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής έως το 1973, οπότε και ιδρύει την εφημερίδα Il Giornale.Το 1994 λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο Μοντανέλι πούλησε την Giornale στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οικουμενικό πνεύμα και άνθρωπος των γραμμάτων, ο Μοντανέλι, εκτός από τα δημοσιογραφικά του κείμενα, αφήνει παρακαταθήκη στο λογοτεχνικό πάνθεον της Ιταλίας αρκετά διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα. Την τελευταία δεκαετία ο Μοντανέλι συνεργαζόταν με πολλά περιοδικά και εφημερίδες, με τη γνώμη του να παραμένει πάντοτε βαρύνουσα στα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας του.
Στις 22 Ιουλίου 2001 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερες βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)