Τι σημαίνει η λέξη φέσι;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Φέσι  ονομάζεται το κάλυμμα του κεφαλιού – αρχικά αποκλειστικά κόκκινου χρώματος – που φορούσαν οι Οθωμανοί, αλλά και όλοι οι Μουσουλμάνοι της Μεσογείου.

Πήρε το όνομά του από την πόλη Φεζ ή Φας του Μαρόκου στην οποία πρωτοκατασκευάστηκε και η οποία, μαζί με την Τύνιδα προμήθευε για μεγάλο διάστημα τους Μουσουλμάνους. Όταν οι βιοτεχνίες του Μαρόκου παρήκμασαν, η κατασκευή φεσιών γινόταν κυρίως στην Αυστρία, στη Βιέννη, η οποία, χάρη στους χαμηλούς δασμούς που προέβλεπαν οι διομολογήσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Το φέσι ήταν το εθνικό κάλυμμα του κεφαλιού στην Τουρκία μέχρι το 1925. Φέσια φορούσαν επίσης και οι Έλληνες: αναπόσπαστο τμήμα της φουστανέλας, συμπεριλήφθηκε επίσης στη γυναικεία ενδυμασία που καθιέρωσε η Αμαλία. Ξεφυλλίζοντας τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια διαπιστώνουμε ότι ήταν ακόμη εν χρήσει, ιδιαίτερα στα νησιά, τη δεκαετία του 1930.  

Τα φέσια κατασκευάζονταν από μάλλινο ύφασμα και ανάλογα με τη χρήση και τον προορισμό τους είχαν διάφορα σχέδια και χρώματα εκτός από το «κλασικό» κόκκινο.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μετά την ανεξαρτησία φέσια κατασκευάζονταν και στην Ελλάδα. Κατά την Οθωνική μάλιστα περίοδο υπήρχαν τρία καταστήματα στο τέρμα της οδού  Αιόλου, ενώ το μεγάλο φεσοποιείο Παπαϊωάννου (που οι σύγχρονοί του ονόμαζαν επίσης Φεσά) που βρισκόταν στην οδό Σχολείου στην Πλάκα, απασχολούσε «φασόν» δεκάδες άνδρες και γυναίκες.

Το έντονο κόκκινο χρώμα που παραδοσιακά είχαν τα φέσια μας έδωσε και την έκφραση: «έγινε φέσι», καθώς το υπερβολικό αλκοόλ δημιουργεί υπεραιμία και το πρόσωπο του μεθυσμένου κοκκινίζει.

Η λέξη απαντάται επίσης στην έκφραση «του έβαλε φέσι» ή «τον φέσωσε»(= δεν πληρώνει αυτά που οφείλει), όπου όμως πρόκειται για παρετυμολόγηση, καθώς το «φέσι» = χρέος προέρχεται από άλλη λέξη τουρκικής προέλευσης.


Από την άσπρη λέξη.

Βρείτε περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)