Γκιόργκι Ιβάν Ιβάνοφ: Ο Βούλγαρος αστροναύτης που έγινε ο πρώτος Βαλκάνιος που πέταξε στο Διάστημα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Με τον Ρώσο κοσμοναύτη Νικολάι Ρουκαβίσνικοφ στο "Σογιούζ 33"
Φωτογραφία: ΒΤΑ
Στις 10 Απριλίου του 1979 στις 8:45 μ.μ. τοπικής ώρας στο Διάστημα εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο "Σογιούζ 33", στο οποίο είναι και ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης Γκεόργκι Ιβανόφ. Το διαστημόπλοιο κάνει 31 γύρους της Γης. Η πτήση είναι δυναμική και δραματική. Ενώ ο Γκεόργκι Ιβανόφ θέτει ρεκόρ στην παγκόσμια αστροναυτική με τον πιο ήρεμο παλμό στην ιστορία των επανδρωμένων πτήσεων.

Ρώσοι και Αμερικανοί αστροναύτες είναι κατηγορηματικοί, ότι η πτήση του Γκεόργκι Ιβανόφ έχει εξαιρετική συμβολή στην ανάπτυξη της αστροναυτικής. Έτσι η Βουλγαρία γίνεται η έκτη χώρα στον κόσμο που στέλνει αστροναύτη της στην τροχιά γύρω από τη Γη.
"Η Βουλγαρία θα έχει και τρίτο αστροναύτη της, επειδή έχει μεγάλο δυναμικό στον τομέα των διαστημικών ερευνών", δηλώνει σήμερα κατηγορηματικά σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Γκεόργκι Ιβανόφ.
"Αλλά για να συμμετέχει η χώρα μας σε επόμενη διαστημική πτήση οι ειδικοί μας πρέπει να προετοιμάσουν επιστημονικό πρόγραμμα που να εγκριθεί από τις μεγάλες διαστημικές χώρες και από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Ενώ το κράτος πρέπει να υποστηρίζει τέτοια προγράμματα", προσθέτει ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης,
Είναι δύσκολο να είσαι πρώτος;
"Όταν κάνεις πτήση με αεροπλάνο δε σκέφτεσαι εάν είσαι πρώτος ή δεύτερος, έτσι είναι και με τις διαστημικές πτήσεις", λέει ο πρώην στρατιωτικός πιλότος. "Στην αστροναυτική δεν υπάρχουν ορισμοί σαν "πρώην" ή "σε σύνταξη".

Ο Γκεόργκι Ιβανόφ νιώθει και σήμερα αστροναύτης. Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι κάθε χρόνο διεξάγονται συνέδρια της Ένωσης των συμμέτοχων σε διαστημικές πτήσεις. Συζητούνται τα προβλήματα τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα. Μέχρι στιγμής πτήσεις στην τροχιά γύρω από την Γη έχουν κάνει 560 αστροναύτες από περισσότερες από 20 χώρες, ενώ οι περισσότεροι είναι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Φωτογραφία: ΒΤΑ
Φωτογραφία: ΒΤΑ
Για την 35 επέτειο της πτήσης ο Γκεόργκι Ιβανόφ περιμένει στη Σόφια την διαστημική ελίτ της Ρωσίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας που θα συμμετέχει στον επίσημο εορτασμό και σε ειδική συνδιάσκεψη.
Ας γυρίσουμε όμως 35 χρόνια πίσω, στην ημέρα της πτήσης και να κοιτάξουμε τι πήρε μαζί του τότε ο Γκεόργκι Ιβανόφ: "Στο διαστημόπλοιο είχα πάρει αρκετά πράγματα", λέει ο Γκεόργκι Ιβανόφ. "Τη βουλγαρική σημαία, την "Σλαβοβουλγαρική ιστορία", χώμα από την αρχαία βουλγαρική πρωτεύουσα Πλίσκα και από την κορυφή Σίπκα, που είναι σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και φυσικά, είχα πάρει και τροφές, βουλγαρικής παραγωγής για το Διάστημα", διηγείται ο Γκεόργκι Ιβανόφ. "Τότε η Βουλγαρία έγινε η τρίτη χώρα που παράγει τροφές για το διάστημα, και η έκτη κατά σειρά χώρα στον κόσμο με αστροναύτη".
Πώς φαίνεται η Γη από το Διάστημα;
"Ο Ειρηνικός Ωκεανός, τα άσπρα σύννεφα, οι γαλάζιες θάλασσες…Είναι πολλή όμορφη", γυρνά στις αναμνήσεις του ο Γκεόργκι Ιβανόφ.
"Δε μοιάζει μικρή στρόγγυλη μπάλα, όπως συνήθως τη ζωγραφίζουν", λέει ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης. "Τη νύχτα φαίνονται τα φώτα των μεγάλων πόλεων που αναβοσβήνουν, ενώ όταν είμαστε από τη φωτισμένη πλευρά οι πόλεις αυτές είναι σκεπασμένες με μαύρο καύσωνα. Ακόμα τότε είδα πόσο μεγάλη είναι η ρύπανση της Γης. Πρέπει να προστατεύουμε τον πλανήτη μας επειδή είναι πολύ μικρός και ευάλωτος σε σύγκριση με τους πλανήτες που γνωρίζουμε".
Θα έρθει η στιγμή όταν θα πάμε για διακοπές στο Διάστημα;
Ο Γκεόργκι Ιβανόφ θεωρεί ότι είμαστε μακριά από το όνειρο αυτό, αλλά οι τουρίστες αυξάνονται. Ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης εξηγεί ότι η προετοιμασία μιας πτήσεις είναι περίπλοκη, ακριβή και θέλει χρόνο, και διευκρινίζει: "Για περισσότερα από 53 χρόνια έχουμε μόνο 560 αστροναύτες".
Δεν μπορούμε να μην τον ρωτήσουμε και για τις επαφές με άλλους πολιτισμούς. Ο Γκεόργκι Ιβανόφ θεωρεί ότι πιθανότητα για άλλους πολιτισμούς υπάρχει, επειδή δεν μπορεί να είμαστε η μοναδικοί στο Σύμπαν.
Παρόλο που είναι αστροναύτης οΓκεόργκι Ιβανόφ είναι ένας προσγειωμένος άνθρωπος. Τα άστρα όμως τον προσελκύουν.
Θέλει πάλι να πετάξει στο Διάστημα;
"Φυσικά", είναι η απάντηση. "Ποιος δε θα ήθελε να πετά πάλι και πάλι".

Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)