Τα φαντάσματα της Σοβιετικής Ένωσης: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το πρώην ανατολικό μπλοκ σήμερα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ζουν μαζί με τα φαντάσματα της πρώην ΕΣΣΔ.
Επικρατούσα γεωπολιτική δύναμη του μπλοκ ήταν η Σοβιετική Ένωση, η μοναδική με σοσιαλιστικό καθεστώς πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ανατολικό μπλοκ περιελάμβανε τα εξής κράτη: Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία.
Βασικοί θεσμοί της συνεργασίας τους ήταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ).
Οι εν λόγω θεσμοί οικοδομήθηκαν όταν μετά τον Πόλεμο οι χώρες αυτές τέθηκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, μίας εκ των βασικών νικητών του Β' Παγκοσμίου, και στη συνέχεια βρέθηκαν από κοινού σε αντιπαράθεση με τις χώρες του ΝΑΤΟ (Ψυχρός Πόλεμος).
Οι εξεγέρσεις των κρατών του ανατολικού μπλοκ σταδιακά οδήγησαν στην αποδυνάμωσή του μπλοκ και την απελευθέρωσή τους από την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, προανήγγειλαν και την διάλυση της υπερδύναμης, του μεγαλύτερου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, δύο χρόνια αργότερα (το 1991), δίνοντας έτσι κι ένα επίσημο τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.
Δημόσια κτίρια και μνημεία μιας αλλοτινής αυτοκρατορίας, γνωρίζουν σήμερα την απόλυτη εγκατάλειψη.
Η Βρετανή φωτογράφος Rebecca Litchfield, μπόρεσε να τρυπώσει σε αρκετά από αυτά, ακόμα και σε κτίρια για τα οποία δεν μπορούσε να λάβει σχετική άδεια.
Οι φωτογραφίες της συγκεντρώθηκαν στο άλμπουμ με τίτλο "Soviet Ghosts" και προέρχονται από τη Βουλγαρία, την πρώην Ανατολική Γερμανία,  την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Εσθονία. 
Δημόσιο κτίριο στη Λετονία, πόλη Skrunda
Στρατιωτική βάση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, Πρωσία
 
Μνημείο Βουλγαρικής - Σοβιετικής Φιλίας στη Βουλγαρία. Δεσπόζει στην κορυφή λόφου στη Varna
Ακόμα μια στρατιωτική βάση σε πλήρη εγκατάλειψη στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Κατασκευάστηκε το 1937 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατελήφθη από την Ρωσία
Ουγγαρία. Σιδηροδρομικός σταθμός που χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά προϊόντων και στρατευμάτων. Εγκαινιάστηκε το 1941, από την πτώση του ανατολικού μπλοκ δεν χρησιμοποιείται πια 
Σανατόριο στη Ρωσία
Φωτογραφία του υποβρυχίου "μαύρη χήρα" που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μεταξύ του 1957 και του 1983, 75 τέτοια υποβρύχια κατασκευάστηκαν από την Σοβιετική Ένωση
Ουκρανία, Pripyat. Η πόλη - φάντασμα του Chernobyl
Βουλγαρία - Buzludzha. Μνημείο του Κομμουνισμού
 
Μνημείο από τη Ρωσία
Εγκαταλειμμένο νοσοκομείο στην Πολωνία
Πρώην σχολείο στη Βουλγαρία
Και η ίδια η φωτογράφος ανάμεσα στα ταξίδια της

Η Ευρώπη εν μέσω Ψυχρού Πολέμου:

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)