Σαδίκ Αχμέτ, βουλευτής της ελληνικής βουλής που ήταν πρόμαχος του Παντουρκισμόυ στη Θράκη και τιμάται ως ήρωας στην Τουρκία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Σαδίκ Αχμέτ
Βουλευτής Ροδόπης
Περίοδος
1989 – 1993
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Ιανουαρίου 1947
Κομοτηνή, Ελλάδα
Θάνατος24 Ιουλίου 1995 (48 ετών)
Σώστης Ροδόπης, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Πολιτικό ΚόμμαΕμπιστοσύνη
ΕπάγγελμαΓιατρός
ΘρήσκευμαΜουσουλμάνος
Ο τάφος του Σαδίκ Αχμέτ στην Κομοτηνή.
Ο Σαδίκ Αχμέτ (τουρκικά: Sadık Ahmet, 7 Ιανουαρίου 1947 - 24 Ιουλίου 1995) ήταν Έλληνας πολιτικός.

Βιογραφία

Ήταν (γιατρός στο επάγγελμα) από την Κομοτηνή. Αποφοίτησε από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κομοτηνής,"Τζελάλ Μπαγιάρ" και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Απασχόλησε την κοινή γνώμη για την εθνικιστική του δραστηριότητα και αναπόφευκτα και τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας, όπου καταδικάστηκε δύο φόρες σε κάθειρξη. Ως πρόμαχος του Παντουρκισμόυ στη Θράκη είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους στην Τουρκία, ενώ τιμάται ως ήρωας από τους τελευταίους. Στα πλαίσια αυτά, στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό "Αχμέτ Σαδίκ".

Παρουσία στην πολιτική σκηνή

Το 1989 ο Σαδίκ Αχμέτ εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, ιδρύοντας τον πολιτικό συνδυασμό «Εμπιστοσύνη»ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και είχε ισχυρό έρεισμα ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Εκμεταλλευόμενος τον ευνοϊκό για τα μικρά κόμματα εκλογικό σύστημα (μορφή απλής αναλογικής χωρίς το πλαφόν του 3%), ο συνδυασμός που ηγείτο κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 μόνο στο νομό Ροδόπης, απέσπασε 25.099 ψήφους (ποσοστό 32,67%), αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό, ενώ ο ίδιος ο Αχμέτ συγκεντρώνοντας 22.216 σταυρούς προτίμησης (88,51% όσων ψήφισαν το συνδυασμό), εξελέγη βουλευτής.
Λόγω της βραχύβιας κυβέρνησης Τζανετάκη που προέκυψε από τις εκλογές αυτές και της σε σύντομο διάστημα διεξαγωγής νέων εκλογών (Νοέμβριος 1989), ενώ ο συνδυασμός κατέβηκε κανονικά, ο ίδιος ο Αχμέτ προτίμησε να μην είναι υποψήφιος. Έτσι εξελέγη ο ομόθρησκός του Ισμαήλ Μολλά Ροδοπλού. Λίγους μήνες αργότερα όμως, και μετά το πέρας της θητείας της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές (Απρίλιος 1990), όπου ο Αχμέτ επανήλθε και πάλι.
Λαμβάνοντας 29.567 ψήφους (35,31%), η «Εμπιστοσύνη» αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα στο νομό Ροδόπης, ο ίδιος ο Αχμέτ απέσπασε 28.811 σταυρούς προτίμησης (ποσοστό 97,44% όσων ψήφισαν τον συνδυασμό) και επανεξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής, ως τη διάλυση της νέας βουλής, το 1993.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης (26 Απριλίου 1990) στη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρ' ότι δεν είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (150 έδρες), χρειάστηκε τη στήριξη του μοναδικού βουλευτή της Δημοκρατικής Ανανέωσης, όμως την στήριξαν επίσης τόσο ο Σαδίκ Αχμέτ, όσο και ο έτερος ανεξάρτητος μειονοτικός βουλευτής του νομού Ξάνθης, Αχμέτ Φαΐκογλου. Λίγες ημέρες αργότερα (4 Μαΐου 1990), ο Αχμέτ υπερψήφισε στην επαναληπτική ψηφοφορία και την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 ο Σαδίκ Αχμέτ απέτυχε να επανεκλεγεί, παρ' ότι η «Εμπιστοσύνη» αναδείχτηκε και πάλι πρώτο κόμμα στη Ροδόπη (26.228 ψήφοι, ποσοστό 32,76%) και ο ίδιος απέσπασε 24.958 σταυρούς προτίμησης (ποσοστό 95,16% όσων ψήφισαν τον συνδυασμό). Όμως η καθιέρωση του πλαφόν 3% σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εκπροσωπηθεί κάποιο κόμμα στη βουλή τον άφησε εκτός του κοινοβουλίου. Ο Σαδίκ θεωρώντας ότι το πλαφόν του 3% είναι αντιδημοκρατικό προσέφυγε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο απέρριψε τον ισχυρισμό του.

DEB

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) θεωρείται το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του Αχμέτ Σαδίκ το οποίο στις Ευροεκλογές του 2014 ήταν πρώτο σε ψήφους στο Νομό Ροδόπης και στον Νομό Ξάνθης. Το DEB έχει κύριο στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της «Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και έχει σύνθημα «Ευρώπη, Ευρώπη άκουσε τη φωνή μας, την ανεξάρτητη μειονοτική φωνή μας. Είμαστε και εμείς εδώ». 

Θάνατος

Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)