Η αιώνια καταιγίδα: Το περίεργο φαινόμενο της λίμνης Μαρακαΐμπο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που «πλήττει» τη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, εδώ και αιώνες, με τη χώρα να βιώνει σε εκείνο μόνο το σημείο τις πιο έντονες αστραπές με το μεγαλύτερο φυσικό «ήχος και φως» του κόσμου.

Εδώ και χρόνια, καταιγίδες άνω των 40.000 bolt, μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα χτυπώντας στο ίδιο σημείο ακριβώς, κάθε φορά, και αυτό επαναλαμβάνεται 160 φορές το χρόνο, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες.

Οι άνθρωποι της βορειοδυτικής Βενεζουέλας αποκαλούν το φαινόμενο «rib a-ba», που σημαίνει «ποτάμι της φωτιάς στον ουρανό».

Είναι επίσης γνωστό ως «Relámpago del Catatumbo», δηλαδή η «αιώνια καταιγίδα».

   
Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί (ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο) και το φαινόμενο είναι ορατό από περίπου 250 μίλια μακριά. Για αιώνες, ο «Φάρος του Μαρακαΐμπο» κατηύθυνε ναυτικούς και ψαράδες, το βράδυ. Πλέον, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Αλαν Χάιτον, ταξιδιωτικό πράκτορα και φωτογράφο, που ζει κάποιες μέρες στη λίμνη με τους ντόπιους:


    «Κανείς δεν ξέρει πως αυτό το σπάνιο φαινόμενο με τις αστραπές να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται στο λεπτό, συμβαίνει μόνο εδώ. Θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει παντού και δεν καταλαβαίνουν γιατί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο».




Οι ιδιαίτερες αυτές αστραπές φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό με ένα συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων που αλλάζουν ανάλογα με τα διαφορετικά είδη ατόμων στον αέρα.

Σε ξηρό αέρα, η αστραπή φαίνεται άσπρη, αλλά όταν ο αέρας περιέχει υγρασία, τα άτομα υδρογόνου δημιουργούν μια ισχυρή κόκκινη γραμμή, κάνοντας την αστραπή να φαίνεται μωβ.











Περισσότερα περίεργα θέματα εδώ.
Περισσότερα θέματα με μυστήριο εδώ.
Περισσότερα θέματα με φωτογραφίες εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)