Τα καλύτερα κοκτέιλ του καλοκαιριού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Δείτε εδώ τα καλύτερα καλοκαιρινά κοκτέιλ

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ 


Mojito: Ο βασιλιάς των κοκτέιλ από την Κούβα. Το αγαπημένο ποτό του Έρνεστ Χέμινγουεϊ λένε ότι δημιουργήθηκε από Αφρικανούς σκλάβους στις κουβανέζικες φυτείες ζάχαρης. Λιώνετε τα lime μαζί με λίγο ρούμι, μαύρη ζάχαρη και μέντα ή δυόσμο. Μετά προσθέτετε τριμμένο πάγο, ρούμι και σόδα. Πολλοί βάζουν και αγκοστούρα. Σήμερα εμφανίζεται και σε πολλές παραλλαγές με διάφορα φρούτα και μυρωδικά. Με την ίδια τεχνική φτιάχνεται και η Καϊπιρίνια, που αντί για ρούμι έχει κασάσα.   


Cosmopolitan: Κλασικός συνδυασμός που απογειώθηκε με την επιτυχία της σειράς «Sex and the City». Φήμες λένε πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην γκέι κοινότητα της Μασαχουσέτης στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Για να το φτιάξετε ανακατεύετε βότκα με κουαντρό, στυμμένο lime και χυμό cranberry.   


Margarita: Κανείς δεν ξέρει πού και πότε επινοήθηκε η Μαργαρίτα. Όλες, όμως, αναφέρονται σε κάποιο μπαρ ή ξενοδοχείο του Μεξικό των αρχών της δεκαετίας του ’40. Είναι το πιο γνωστό κοκτέιλ με τεκίλα στον κόσμο. Συνδυάζεται με χυμό λεμόνι και κάποιο αρωματικό λικέρ. Το χαρακτηριστικό της είναι η στρώση αλατιού που καλύπτει το χείλος του ποτηριού. Τελευταία, πίνεται και με γρανίτες φρούτων.   


Old Fashioned: Παραγκωνισμένο, μέχρι που το παράγγειλε για πρώτη φορά ο Ντον Ντρέιπερ στο «Mad Men». Εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1806 στο Χάντσον της Νέας Υόρκης. Το όνομά του παραπέμπει σε ένα παλιό κοκτέιλ με μπέρμπον, που φτιαχνόταν τον 19ο αιώνα στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης. Θέλει 40 ml μπέρμπον ή ουίσκι, ανακατεμένο με δύο κουταλιές αγκοστούρα, έναν κύβο ζάχαρη και λίγο νερό. Θέλει δύο κεράσια μαρασκίνο, δύο φλούδες λεμόνι και είναι έτοιμο.   


Daquiri: Φρούτα, ρούμι, ζάχαρη, πάγος στο μπλέντερ ή στο σέικερ και είμαστε έτοιμοι. Πολλοί βάζουν και λικέρ. Το Daiquiri είναι μια παραλία στην Kούβα. Η συνταγή έγινε γνωστή από μια αμερικανική εταιρεία που είχε την έδρα της δίπλα στην παραλία. Έγινε γνωστό τη δεκαετία του ’40, όταν ο Ρούσβελτ άνοιξε τα σύνορα σε μια «επίθεση» φιλίας της Αμερικής προς την Κούβα. Ήταν το αγαπημένο ποτό του Τζον Κένεντι.   

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΚΟΥΡΜΕ   


Frozen Water Melon: Το γνωστό σε όλους μας καρπούζι. Συνδυάζουμε Southern Comfort με λικέρ Amaretto και βότκα. Όλα μαζί μέσα στο μπλέντερ με μια φέτα καρπούζι και παγάκια. Σερβίρεται και σε σφηνάκι.   Κρασί Μοσχάτο με Fruit Punch: Καλοκαιρινό, ελαφρύ και εντυπωσιακό στην όψη. Χρειάζονται τρία μπουκάλια παγωμένο κρασί Μοσχάτο (ένα γλυκό και δύο ξηρά), ένα σφηνάκι μπράντι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και φρούτα της επιλογής σας. Εμείς προτείνουμε ροδάκινο, βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, φράουλες, μήλο. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κανάτα (αν χρησιμοποιήσετε φράουλες, τις προσθέτετε μετά), την οποία τοποθετούμε για τρεις ώρες στο ψυγείο. Μετά σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια.   


Spicy Cucu: Περίπλοκο, αλλά αξίζει! Ξεκινάμε: 20 ml χυμός από lime, 20 ml σιρόπι ζάχαρης, 40 ml τζιν, 20 ml λικέρ τζίντζερ ή λικέρ πεπόνι, ροδέλες αγγουριού και ολίγη από καυτερή πιπεριά. Στην αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι ζάχαρης ανακατεύοντας μισό φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Μετά βάζουμε στο σέικερ τέσσερις ροδέλες αγγουριού και το στυμμένο lime. Πιέζουμε τα αγγούρια μ’ ένα κουτάλι μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά και πιέζουμε ξανά ελαφρώς. Μετά έρχεται η σειρά του τζιν, ακολουθεί το λικέρ και… τα παγάκια. Χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε.   


Butterfly: «Deep blue see» με βερμούτ, αχλάδι, Μπλε Κουρακάο και τζιν. Όλα μαζί στο σέικερ και σερβίρεται με πολλά παγάκια σε ποτήρι κοκτέιλ.   


Red Summer: Η βότκα συναντά το λικέρ από μαύρα βατόμουρα -και όχι μόνο. Λίγος πουρές φράουλας (υπάρχει σε κάβες), ελάχιστο λάιμ, παγωμένο γάλα και κόκκινο πιπέρι. Πρώτα έρχεται το αφρόγαλο (χτυπάμε το γάλα με το λικέρ και 1-2 παγάκια). Μετά προσθέτουμε τη βότκα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε λίγο, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Τέλος, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι.   


Gin Basil Smash: Θυμίζει Mojito όσον αφορά την παρασκευή, όχι όμως και τη γεύση. Χρειάζεται τζιν, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και φύλλα βασιλικού. Πρώτα βάζουμε τα φύλλα του βασιλικού στο σέικερ και τα πιέζουμε ελαφρώς και με προσοχή για να μη λιώσουν. Μετά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά μαζί με παγάκια. Στο ποτήρι που θα σερβίρουμε καλό είναι να υπάρχει τριμμένος πάγος.   


Beer Sparkle: Σαν ginger ale με αλκοόλ. Χρειάζεται φρέσκο τζίντζερ, 40 ml φυσικό χυμό λεμόνι, 20 ml λικέρ κεράσι κι ένα μπουκάλι κρύα ξανθιά μπίρα. Χρησιμοποιούμε το πατροπαράδοτο γουδί, βάζουμε εκεί τον χυμό λεμόνι, το τζίντζερ και το λικέρ. Αφού λιώσουμε το τζίντζερ, τα βάζουμε όλα στο σέικερ και τα χτυπάμε με πάγο. Σουρώνουμε στο ποτήρι και στο τέλος προσθέτουμε την μπίρα.   

ΚΑΛΤ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 


Καμικάζι: Βότκα, λεμόνι, Κουαντρό, πάγος. Σερβίρεται και σε σφηνάκι. 


Πέντε άσπρα: Βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα και σαμπούκα. Αν προσθέσετε και Μπλε Κουρακάο, το μετονομάζετε «πέντε άσπρα κι ένα μπλε». 


Τούμπα Λίμπρε: Κατοικεί κυρίως στη Μακεδονία, αλλά υπάρχει όπου υπάρχει η ρετσίνα. Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης και την έδρα του ΠΑΟΚ. Είναι απλό, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ρετσίνα και Κόκα-Κόλα. 


Jaxo: Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν λιώμα. Υπεύθυνα, πάντα! Είναι σφηνάκι κι έχει ούζο και Jack Daniels. Τόσο απλά. 


Υποβρύχιο: Παλιό και αγαπημένο. Ρίχνεις ένα σφηνάκι Jack σε ένα χαμηλό ποτήρι μπίρα. Πίνεται μονοκοπανιά. Εναλλακτικά, για πιο πολλή ενέργεια, βουτάμε ένα σφηνάκι βότκα σε ένα ποτήρι γεμάτο με κάποιο Bacardi Breezer ή Gordon Space. 


Περισσότερα καλοκαιρινά θέματα εδώ.
Περισσότερα θέματα με κοκτέιλ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)