Πιοτρ Καπίτσα - Βιογραφία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Καπίτσα, Πιοτρ Λεονίντοβιτς (Piotr Leonidovich Kapitsa, 1894 – 1984). 

Ρώσος φυσικός. Σπούδασε στη φυσική σχολή του πολυτεχνείου της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια εργάστηκε στο ίδιο πολυτεχνείο ως βοηθός. Σύντομα όμως βρέθηκε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υπό την καθοδήγηση του Ράδερφορντ. Αργότερα έγινε βοηθός διευθυντή στο τμήμα μαγνητικών ερευνών του εργαστηρίου Κάβεντις (1924), όπου ξεκίνησε τις ερευνητικές του εργασίες σε θέματα μαγνητισμού και φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, εργασίες για τις οποίες βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής. Την περίοδο εκείνη ο Κ. κατασκεύασε μια συσκευή που σχημάτιζε μαγνητικό πεδίο έντασης 500.000 γκάους, μέγεθος που δεν ξεπεράστηκε μέχρι το 1956. Την ίδια περίοδο κατασκεύασε έναν μηχανισμό υγροποίησης του ηλίου, με κύριο χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι το ίδιο το υγρό ήλιο ενεργούσε ως λιπαντικό της μηχανής. Εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (1929), σπάζοντας μια παράδοση 200 ετών, που απέκλειε όσους δεν ήταν Βρετανοί από αυτή την τιμητική διάκριση. Το εργαστήριο Μοντ στο Κέιμπριτζ χτίστηκε ειδικά για την καλύτερη διεξαγωγή των ερευνών του (1930).
Το 1934 επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση και διορίστηκε διευθυντής του ινστιτούτου φυσικών προβλημάτων Βαβίλοφ της Ακαδημίας Επιστημών (1935). Μετά τον θάνατο του Στάλιν, με τον οποίο είχε διαφωνήσει στο θέμα της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τη θέση του, ανέλαβε τη διεύθυνση του προγράμματος δορυφόρων τύπου Σπούτνικ και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της πρότυπης επιστημονικής πόλης Ακαντιεμγκορόντοκ (βλ. λ.) στη δυτική Σιβηρία. Ασχολήθηκε επίσης με προβλήματα της ελεγχόμενης θερμοπυρηνικής σύντηξης. 
Η σημαντικότερη συνεισφορά του Κ. στην επιστήμη είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την παραγωγή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών (της τάξης 1-2° Κ), η κατασκευή τουρμπίνας για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου αέρα και η εργασία του για την παραγωγή υγρού οξυγόνου, που βοήθησε πολύ τη σοβιετική βιομηχανία χάλυβα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)