Σπάνια φωτογραφία - ντοκουμέντο: Όταν η Κνωσός ήταν ακόμα χωράφια...

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η σπάνια φωτογραφία που παρουσιάζουμε δείχνει την Κνωσό, όταν όμως ακόμα ήταν μια περιοχή με καλλιέργειες, στα τέλη του 19ου αιώνα, πριν έλθουν στο φως οι αποδείξεις του μινωικού πολιτισμού.Υπάρχει στα γαλλικά αρχεία, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο φωτογράφος.
Μπορούμε ίσως να συμπεράνουμε ότι το στιγμιότυπο έχει ληφθεί στην αρχή των ανασκαφών, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1900.  Διακρίνουμε δύο άνδρες με ευρωπαϊκές φορεσιές, που είναι μάλλον συνεργάτες του αρχαιολόγου, δυο άλλους, που μοιάζουν ντόπιοι, ίσως από τους πολλούς που εργάστηκαν στις ανασκαφές, αλλά και δύο άνδρες του αγγλικού στρατού, ο οποίος είχε την ευθύνη του τμήματος Ηρακλείου.
Βρίσκονται ανάμεσα σε σωρούς από σπασμένα αγγεία, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι προγενέστερα των ανασκαφών, αφού τότε συχνά περαστικοί έβρισκαν αντικείμενα, ακόμα και πέτρες από το ανάκτορο. Είναι γνωστό ότι κτίσματα της εποχής είχαν κτιστεί από πέτρες της Κνωσού, ενώ και η στην ανέγερση του κτιρίου της σημερινής περιφέρειας είχαν χρησιμοποιηθεί τέτοιες πέτρες.
Κάποιοι από τους άνδρες κρατούν καλάθια για την περισυλλογή αντικειμένων, ενώ καλάθια διακρίνουμε και στα δεξιά της φωτογραφίας, καθώς κι ένα καρότσι για μεταφορά προφανώς των αγγείων.
Ο Έβανς εγκαταστάθηκε και άρχισε τις ανασκαφές στην Κνωσό τον Μάρτιο του 1900. Όμως δεν ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε το χώρο. Ο αρχαιόφιλος έμπορος Μίνως Καλοκαιρινός είχε διενεργήσει τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες στο χώρο το 1878 και μάλιστα είχε φέρει στο φως τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου. Ο Έβανς ήταν τότε διευθυντής του μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης. Δύο χρόνια μετά η ανασκαφή του ανακτόρου είχε ολοκληρωθεί, αλλά οι συμπληρωματικές όλου του χώρου και οι αναστηλωτικές εργασίες κράτησαν μέχρι το 1931.

Κνωσός 1900

Περισσότερα θέματα για την Κνωσό εδώ.
Περισσότερα σπάνια θέματα εδώ.
Περισσότερες ιστορικές φωτογραφίες εδώ.
Περισσότερα θέματα για την Κρήτη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)