Πώς να αποκτήσετε καλή διάθεση μετά τις διακοπές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Της Έυης Σκλατινιώτη, 

Επιστημονικός Συνεργάτης: Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Ψυχολόγος

Αν είστε από εκείνους που η επιστροφή στην πόλη τους μελαγχολεί, αν νιώθετε απαρηγόρητοι που θα ξαναγυρίσετε και έχετε την τάση να αναπολείτε διαρκώς τις στιγμές των διακοπών σας, είναι ώρα να αλλάξετε στάση! Χαλαρώστε τους ρυθμούς σας και αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε σας, στο σύντροφό σας και στους φίλους σας. Αυτές και πολλές ακόμη στρατηγικές για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας ακόμη και μετά το τέλος των καλοκαιρινών σας διακοπών.


Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεφύγει κανείς από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ιδίως όταν επιστρέφει στην πόλη, όπου οι ανιαρές καθημερινές ασχολίες είναι το βασικό συστατικό της ημέρας. Έτσι, λοιπόν, εγκλωβισμένος σε περιορισμένους χώρους και δεσμευμένος σε προκαθορισμένα ωράρια, είναι επόμενο να χάνει κανείς την καλή του διάθεση.

Γι’ αυτό, πριν πέσει η ψυχολογία σας, θα πρέπει να αντλήσετε ενέργεια από τα αποθέματα των διακοπών (που σίγουρα δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί) για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό αντίδοτο. Με ποιο τρόπο; Αρχικά επιχειρώντας να διατηρήσετε κάποιες από τις καλοκαιρινές σας συνήθειες, όπως:
• Να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας.


• Να γελάτε με τους φίλους σας και να μη χάνετε το χιούμορ σας.


• Να αγοράσετε κάτι καινούργιο για σας ή το σπίτι σας.


• Να εξασκείτε ένα σπορ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ή να κάνετε βόλτες στην ύπαιθρο, για όσο ακόμη κάνει καλό καιρό και μπορείτε να εκτίθεστε στον ήλιο.



Αποκτήστε χόμπι
Είναι σημαντικό να μη θεωρείτε τα χόμπι προνόμιο των λίγων, αλλά πολύτιμη πηγή ενέργειας. Επιδοθείτε λοιπόν σε εκείνο που σας αρέσει περισσότερο. Ξεκινήστε μαθήματα χορού ή αεροβικής, ενώ αν θέλετε να μάθετε κάτι καινούργιο, σας προτείνουμε τα μαθήματα φωτογραφίας ή μαγειρικής. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ποντάρετε στη φαντασία και στη δημιουργικότητά σας και ίσως ανακαλύψετε ικανότητες που δεν είχατε ως τώρα φανταστεί. Επιπλέον, θα γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους αλλά και θα ενεργοποιήσετε τις ορμόνες που σχετίζονται με τη διάθεση.
Για να νιώσετε όμως καλύτερα θα πρέπει να έχετε αρκετή αποφασιστικότητα, να σταματήσετε να παραπονιέστε και να εγκαταλείψετε κάθε παθητική στάση.

Μεταφερθείτε αλλού, μ’ ένα βιβλίο…
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να βρείτε το κέφι σας είναι το διάβασμα. Τι είδος βιβλίων να επιλέξετε; Αυτό εξαρτάται από το τι έχετε ανάγκη κάθε φορά. Αν θέλετε είναι να ξεφύγετε, μια καλή ιδέα είναι τα αστυνομικά, γεμάτα μυστήριο και ανατροπές. Αν πάλι επιθυμείτε να αναζωογονήσετε την ερωτική σας σχέση, σας συνιστούμε ένα καλό ερωτικό μυθιστόρημα, το οποίο θα σας δώσει ιδέες για να σπάσετε τη μονοτονία. Όσοι ξαναβρίσκετε την καλή σας διάθεση μόνο μετά από εσωτερική αναζήτηση, αναζητήστε βιβλία πνευματικότητας. Αν πάλι το αίσθημα απογοήτευσης οφείλεται στο γεγονός ότι σας είναι αδύνατο να οργανώσετε αυτό το διάστημα ένα ταξίδι, αποδράστε νοερά, μ’ ένα βιβλίο ταξιδιωτικής περιπέτειας: θα σας ικανοποιήσει την ανάγκη να γνωρίσετε νέα μέρη. Τέλος, τα κωμικά βιβλία μπορεί να φανούν χρήσιμα σε όσους γκρινιάζουν συνέχεια, για να μάθουν τον αυτοσαρκασμό και να ξαναρχίσουν να γελάνε.



…ή μια ταινία!
Ακόμα και για τις ταινίες δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Υπάρχουν αυτοί που η διάθεσή τους φτιάχνει βλέποντας για πολλοστή φορά την αγαπημένη τους ταινία αλλά και εκείνοι που ελκύονται μόνο από ένα είδος ταινίας. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγονται για ευνόητους λόγους οι δακρύβρεχτες ταινίες. Αντίθετα, το “happy end” μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά. Πολύ καλές είναι και οι κωμωδίες που προκαλούν γέλιο στο θεατή και ενεργοποιούν τα κέντρα της καλής διάθεσης.



Καιρός για τρυφερότητα
Το να παριστάνετε το θύμα και να ζητάτε χάδια επειδή είστε κακόκεφοι είναι πολύ ενοχλητικό για το σύντροφό σας που νιώθει ότι δίνει φιλιά και αγκαλιές κατά παραγγελία. Γι’ αυτό, πάρτε εσείς την πρωτοβουλία αρχίζοντας τα χάδια. Είναι σίγουρο πως θα ανταποκριθεί κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο.
Αν η μελαγχολία σας οφείλεται στο ότι οι ερωτικές σας συνευρέσεις έχουν περιοριστεί, πρέπει να επανορθώσετε, καθώς οι ειδικοί λένε ότι όσο λιγότερο κάνει κανείς σεξ, τόσο μειώνεται και η επιθυμία του. Το βασικό, λοιπόν, είναι να είστε το ίδιο διαθέσιμοι όπως και στις διακοπές. Γι’ αυτό, μην ξαναπείτε «δεν υπάρχει ποτέ χρόνος» και μην αφήνετε το σεξ μόνο για το Σαββατόβραδο που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Είναι αναγκαίο να μετατρέψετε τους χρόνους και τα ωράριά σας, ώστε να αφιερώνετε κάποιες στιγμές αποκλειστικά στη σχέση σας.

Τα καλά του χορού
Ένας τρόπος για να χαλαρώσετε από την ένταση είναι να αφοσιωθείτε στο χορό. Το πλεονέκτημα είναι διπλό: από τη μία διατηρεί κανείς τα κιλά του ή χάνει τα παραπανίσια με διασκεδαστικό τρόπο και από την άλλη ενεργοποιούνται στον οργανισμό του περισσότερες ενδορφίνες, ορμόνες που σχετίζονται με την ευεξία.



Ασχοληθείτε με τους άλλους
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κακή διάθεση οφείλεται στο ότι είναι κανείς υπερβολικά επικεντρωμένος στον εαυτό του και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες αν και μικρές του φαίνονται βουνό. Εκεί καλό είναι να μεταθέσει την προσοχή του από τον εαυτό τους στους άλλους. Μπορεί, για παράδειγμα, να γραφτεί σε μία εθελοντική οργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα βγει από το καβούκι του αλλά με τον καιρό θα νιώσει την ικανοποίηση της αλληλεγγύης.



Κάντε την κηπουρική χόμπι σας
Τέλος, τα φυτά είναι ένας ακόμη καλός τρόπος για να αισθανθείτε καλύτερα: μειώνουν το στρες και κρατούν υπό έλεγχο το άγχος. Το να τους μιλάτε, να τα ποτίζετε και να βλέπετε τα μπουμπούκια τους να ανθίζουν έχει χαλαρωτική επίδραση. Ακόμη πιο έντονη επίδραση έχουν τα αρωματικά φυτά καθώς ενεργοποιούν και την όσφρηση, χαρίζοντάς σας μια τέλεια αίσθηση ευχαρίστησης.



Ο ρόλος των ορμονών
Η καλή διάθεση είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Υπάρχουν εκείνοι που είναι εκ φύσεως χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια και αντιθέτως, εκείνοι που τείνουν στο να είναι θλιμμένοι και απαισιόδοξοι. Αυτό που διαφοροποιείται, ωστόσο, είναι ο τόνος της διάθεσής μας, που μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και από τη δράση των ορμονών, που σε έλλειψη ή πληθώρα μπορεί να προκαλέσουν από ευφορία ως θλίψη. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η έκθεσή μας στις ηλιακές ακτίνες ενεργοποιεί την παραγωγή των ορμονών αυτών, γι’ αυτό συνιστάται ο περίπατος σε ανοιχτό χώρο, ιδίως το πρωί. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα. Οι κυριότερες ορμόνες της διάθεσης είναι:

• Η ντοπαμίνη: χημικός εγκεφαλικός διαμεσολαβητής, που ευθύνεται για το αίσθημα της ευχαρίστησης. Μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και το επίπεδο της συγκέντρωσης.

• Η σεροτονίνη: νευροδιαβιβαστής που συμμετέχει στη διαμόρφωση της διάθεσης και ρυθμίζει και τη λειτουργία ύπνου – έγερσης.

• Οι ενδορφίνες: ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό, δρώντας σαν αποτελεσματικά αναλγητικά κατά του πόνου.

• Η νοραδρεναλίνη: ορμόνη που παράγεται από τους επινεφρίδιους αδένες και συμμετέχει στις χημικές δραστηριότητες του εγκεφάλου. Η απελευθέρωσή της προκαλεί συναισθήματα όπως η αγωνία και ο φόβος.

• Το NADH: συνένζυμο που παίρνει μέρος στην οξείδωση των κυττάρων. Είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας

• Η μελατονίνη: ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση κυρίως το βράδυ και ρυθμίζει ορισμένες ζωτικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και η διάθεση. 

Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.

Περισσότερες συμβουλές και θέματα για μετά τις διακοπές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)