Προσαρμοστείτε ομαλά μετά τις διακοπές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
<strong style= color: rgb(128, 0, 128); font-size: 14px; >Μοιράσου τις εμπειρίες σου</strong> Όχι να σπάσεις τα νεύρα όλων, αλλά μιλώντας για τις διακοπές σου, διατηρείς τις αναμνήσεις ζωντανές όσο πε

Το ταξίδι είναι ήδη μια ανάμνηση, οι τελευταίες βουτιές στη θάλασσα παρελθόν, τα παραθεριστικά κέντρα αδειάζουν. Το καλοκαίρι τελειώνει δίνοντας τη θέση του όχι μόνο στο φθινόπωρο, αλλά και στο σύνδρομο του «τέλους των διακοπών». Δεν πρόκειται για αστείο: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσβάλλει έναν στους δύο πρώην παραθεριστές. 

Άγχος, ανία, αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που βιώνουν τουλάχιστον οι μισοί από εμάς μετά τις διακοπές. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πρώτες δύο εβδομάδες μπορούν να αποδειχθούν οι πιο αγχώδεις της χρονιάς. 

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να παραμείνει ήρεμος όπως ήταν κατά τη διάρκεια των διακοπών του; Η εφημερίδα «Corriere della Sera» απευθύνθηκε σε ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. 

1. Βαθμιαία προσαρμογή. Στις συμβουλές τους υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: βαθμιαία προσαρμογή. Για παράδειγμα, ένα φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά από τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα και για τη συνέχεια κι έπειτα από λίγο διάστημα να αισθάνεστε εξαντλημένοι. «Ποτέ μην επιστρέφετε από τις διακοπές σας την Κυριακή για να πάτε στη δουλειά τη Δευτέρα», λέει στην ιταλική εφημερίδα ο κοινωνιολόγος Ντομένικο Ντε 

Μάζι, σημειώνοντας ότι η «επανένταξη» στην καθημερινότητα πρέπει να γίνει με ηρεμία. «Στην πραγματικότητα», εξηγεί ο Ιταλός κοινωνιολόγος, «ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί για να δουλεύει αλλά για να κάθεται. Επομένως πρέπει να ακολουθήσουμε μια λογική επεξεργασία για να επιστρέψουμε στην εργασία μας και αυτό απαιτεί λίγο χρόνο». 

2. Διατήρηση συνηθειών. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διατηρούμε μερικές συνήθειες των διακοπών. Η έντονη σωματική δραστηριότητα στην εξοχή, όπως το πολύ κολύμπι στη θάλασσα, είναι καλό να συνεχιστεί με άσκηση στην πισίνα ή περιπάτους. 

Αλλά ακόμη κι εκείνοι που προτιμούν τις χαλαρές διακοπές με αποτέλεσμα να επιστρέψουν με μερικά παραπανίσια κιλά, ας μη βιαστούν για να τα χάσουν: «Η γρήγορη απώλεια βάρους δεν κάνει καλό στην υγεία κι έπειτα είναι πολύ πιθανό να τα πάρετε πίσω εξίσου γρήγορα», εξηγεί ο διατροφολόγος Τζόρτζιο Καλαμπρέζε. 

3. Κάνετε διακοπές στην... φαντασία σας. Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες είναι να αφιερώσουμε χρόνο και χώρο για τις διακοπές ακόμη και στη φαντασία μας. 

«Σε στιγμές έντονου άγχους το μυστικό είναι να κλείνουμε τα μάτια μας για δυο- τρία λεπτά και να φέρνουμε στη μνήμη μας μερικές από τις πιο ωραίες στιγμές των διακοπών μας για να χαλαρώνουμε και να επαναφέρουμε όλη εκείνη την ευεξία που μας είχαν χαρίσει», επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Φεντερίκα Μορμάντο. 

4. Μείνετε κοινωνικοί. Ένα άλλο στοιχείο που δεν πρέπει να χάσουμε από τις διακοπές μας είναι η κοινωνικότητα. Η επιστροφή στο σπίτι και την καθημερινότητα είναι καλό να συνοδεύεται από συναντήσεις με φίλους και συχνές εξόδους. Το πρωί στη δουλειά και το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι καθόλου καλή λύση για το πρώτο διάστημα μετά το τέλος των διακοπών. 

5. Διατηρήστε το... μαύρισμα. Τέλος, ακόμη και αν η ζωή στην πόλη μάς υποχρεώνει να αφήσουμε τη βερμούδα, το μπλουζάκι και τις σαγιονάρες στην ντουλάπα μας, αυτός δεν είναι λόγος για να κυκλοφορούμε με τακούνια και έντονα μακιγιαρισμένες οι γυναίκες ή γραβάτες και κοστούμια οι άνδρες. 

«Θα απέφευγα το μαύρο, το μπλε και το καφέ. Θα “σκοτώσουν” το μαύρισμα που τόσο κοπιάσαμε για να 
αποκτήσουμε», δηλώνει η στυλίστρια Λαβίνια Μπιατζότι. 

Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)