Τα εξαφανισμένα παιδιά που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινότητα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Παιδιά που αγαπήσαμε σαν να ήταν δικά μας. Όλοι πόνεσαν για το χαμό του Γιωργάκη Παρασκευόπουλου στη Δήμητρα Γορτυνίας, της Αννούλας στη Μάνη, του Μπεν στη Κω, του μικρού Άλεξ στη Βέροια, της Μαντίλ ΜακΚαν που δεν ξαναείδε ποτέ τους γονείς της και της Ντενίς Πίπιτον που απήχθη - λογικά - από την αυλή του σπιτιού της στη Σικελία.
Οι εξαφανίσεις αυτών των παιδιών έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τις ελληνικές διωκτικές Αρχές. Τότε δεν υπήρχε στην αστυνομία η κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε καν η υποψία πως θα μπορούσαν να απαγάγουν παιδιά για λόγους παράνομης υιοθεσίας ή παιδοφιλίας. Ίσως κάποια να έπεσαν θύματα ατυχήματος και να τα εξαφάνισαν για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των γονιών και της κοινωνίας. Την αλήθεια δεν θα την μάθει ποτέ κανείς. Ο φάκελος τους παραμένει ακόμη ανοιχτός, αφού οι Αρχές ή η Interpol δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στα ίχνη τους.
Παρ' όλα αυτά, οι οικογένειες τους περιμένουν στωϊκά το μεγάλο γυρισμό και τις οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τους βασανίζουν.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, ας δούμε μία σύντομη αναδρομή στο χρονικό των πιο μεγάλων υποθέσεων εξαφάνισης ανηλίκων που συγκλόνισαν εκατομμύρια πολίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Αννούλα Τριανταφυλλίδη – θρύλος της Μάνης


Η Άννα Τριανταφυλλίδη ήταν το πρώτο παιδί που εξαφανίστηκε από χωριό της Μάνης και η υπόθεση της παραμένει μέχρι και σήμερα άλυτο μυστήριο. Οι ντόπιοι από τότε μιλούν για την Αννούλα σαν έναν αλλοτινό θρύλο. Η ίδια θα ήταν σήμερα 35 ετών. Eξαφανίστηκε σε ηλικία μόλις 2,5 ετών – Αύγουστος, 1981 - από το χωριό Σκουτάρι, στο Γύθειο Λακωνίας.
Η μικρή Άννα έπαιζε στην παραλία Αγία απέναντι από το εξοχικό, όπου έκανε διακοπές με την οικογένεια της. Όταν οι γονείς της την αναζήτησαν (με σκοπό να την ταΐσουν) δεν βρήκαν πουθενά το μικρό κορίτσι με το μαγιό και τα κουβαδάκια, ενώ ίχνη από λάστιχα αυτοκινήτου στο σημείο όπου χάθηκε η μικρή Άννα, έκαναν τις Αρχές να μιλούν για απαγωγή ή ατύχημα. Λουόμενοι – αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το παιδάκι κατευθύνθηκε προς τα τροχόσπιτα της παραλίας, αλλά κανένας από τους ιδιοκτήτες δεν φώτισε με τη μαρτυρία του το σκοτάδι.
Ένα γράμμα που έφτασε λίγα χρόνια αργότερα στην οικογένεια από τη Γερμανία, άναψε φωτιές. Αποστολέας μία καθηγήτρια που έμενε σε ένα από τα τροχόσπιτα της παραλίας και παραλήπτης, η μητέρα της άτυχης μικρής. Όλοι τότε πίστευαν πως η γυναίκα είχε εμπλοκή στην εξαφάνιση της Αννούλας και η Interpol ξεκίνησε διαδικασίες για την αναζήτησή της. Η Αγγελική Νικολούλη ταξίδεψε χρόνια αργότερα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και εντόπισε τη μάρτυρα που δεν μπορούσαν να βρουν οι Αρχές. Δεν είχε σχέση όμως με την εξαφάνιση της Αννούλας και το ενδιαφέρον της γι' αυτήν παρερμηνεύτηκε, όπως ισχυρίστηκε. Ο πατέρας της Αννούλας πέθανε πριν μερικά χρόνια, χωρίς ποτέ να μάθει την αλήθεια για το παιδί του.

Ο Μπεν Ντιντάμ και το μυστήριο που «τύλιξε» την Κω

 

Ο Μπεν από το Sheffield της Αγγλίας θα ήταν σήμερα 25 ετών. Το μόλις 21 μηνών τότε αγόρι χάθηκε από την Κω, στις 24 Ιουλίου του 1991. Η μητέρα του Κέρρυ και ο σύντροφός της Σιμόν έφυγαν για ψώνια, όσο ο μικρός βρισκόταν με τον παππού και τη γιαγιά του σε εξοχική κατοικία στο ορεινό χωριό Ηρακλής. Ο μικρός μπαινόβγαινε στο σπίτι, παίζοντας, ώσπου κάποια στιγμή απλά εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Το θρίλερ του μικρού Άγγλου που χάθηκε στην Ελλάδα απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η άτυχη μητέρα κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές για ελλιπή αντανακλαστικά.  Παρά την κινητοποίηση της Interpol, το παιδί δεν βρέθηκε ποτέ. Κάτοικος του νησιού με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα είπε στους αστυνομικούς ότι βρήκε ένα παιδάκι στο δρόμο και το πέταξε σε ένα πηγάδι, ωστόσο, κανείς δεν έδωσε βαρύτητα στα λόγια του και ποτέ τα πηγάδια της περιοχής δεν ερευνήθηκαν. Η μητέρα, η γιαγιά και ο παππούς, δεν έπαψαν να αναζητούν το άτυχο αγοράκι, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη.
Περίπου 20 χρόνια μετά την εξαφάνιση, ξένοι επιχειρηματίες προσέφεραν το ποσό των 640.000 ευρώ, σαν αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει την αλήθεια για τον μικρό Μπεν. Η Scotland Yard μετά από επεξεργασία φωτογραφικού υλικού της οικογένειας, παρέδωσε το 2003 και το 2007 ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες του Μπεν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο μάλιστα, παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Άννας Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» από την εκπομπή «Calendar» του καναλιού Yorkshire TV, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη μυστηριώδη εξαφάνιση.
Η μαρτυρία του 2013 ότι το αγόρι εθεάθη σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, συνδέοντάς την υπόθεση αυτή με της μικρής Μαρίας, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως και ο μικρός Μπεν παραμένει ακόμη και σήμερα ανοιχτή «πληγή» για τις Αρχές. Συνολικά πάνω από 400 υποστήριξαν στο παρελθόν ότι τον έχουν δει κάπου, ωστόσο ο Μπεν παραμένει στα «εξαφανισμένα παιδιά της Ελλάδας».

Με το εκ γενετής «δάκρυ» στα μάτια, χάθηκε η Μαντλίν ΜακΚαν


Μία από τις πιο πλέον πολύκροτες υποθέσεις εξαφανίσεις παιδιών είναι αυτή της Μαντλίν ΜακΚαν, η οποία πιθανολογείται ότι απήχθη από το δωμάτιο της στο Praia De Luz, Algarve της Πορτογαλίας, στις 3 Μαΐου 2007, όπου παραθέριζε με τους γονείς της. Ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν χάθηκαν τα ίχνη της και σήμερα είναι 11 ετών.
Πώς ανοίχτηκε όμως ακόμη ένας μαύρος φάκελος εξαφάνισης ενός μικρού κοριτσιού; Οι γονείς της μικρής Μαντλίν δειπνούσαν σε εστιατόριο λίγο πιο έξω από το τουριστικό θέρετρο με φίλους τους και όταν επέστρεψαν στις 22.00, διαπίστωσαν ότι η μικρή είχε εξαφανιστεί από το δωμάτιο που κοιμόνταν με τα δίδυμα αδέρφια της, ενώ το παράθυρο ήταν ανοιχτό. Η υπόθεση απέκτησε από την αρχή άρωμα απαγωγής από κύκλωμα παιδόφιλων ή και απαγωγή για παράνομη υιοθεσία. Την ημέρα εξαφάνισης της μικρής, οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε άρση απορρήτου όλων των τηλεπικοινωνιών.
Την υπόθεση εξετάζουν ακόμη και σήμερα πάνω από 37 αστυνομικοί που μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρώσει περίπου 40.000 αποδεικτικά στοιχεία, ενώ έχουν εντοπίσει πάνω από 41 υπόπτους. Η Μαντλίν γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 2003, είχε ξανθά μαλλιά, πράσινα μάτια, ύψος 0,90 μέτρα και στην ίριδα του δεξιού της ματιού έχει μία κηλίδα σαν δάκρυ. Οι γονείς της, Κέιτ και Τζέρι, και οι δύο 46 χρονών σήμερα, δηλώνουν με κάθε ευκαιρία στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι δεν έχουν πάψει να ελπίζουν. Ωστόσο, δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα της εποχής που έκαναν λόγο ότι η Μαντλίν απήχθη από τους ίδιους τους γονείς της και ότι ο συναγερμός που έχει σημάνει γύρω από το όνομά της, δεν είναι τίποτε άλλο από μία καλοστημένη παγίδα των δικών της. Πρόσφατα πλήθυναν οι μαρτυρίες που την ήθελαν να κυκλοφορεί στην Κύπρο, αλλά καμία πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.  

Ο Άλεξ Μεσχισβίλι και τα σενάρια γύρω από θαμμένα οστά

 

Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς - Ανοίξεως Βέροιας. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του πατριού του. Στη συνέχεια θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο μικρός τελευταία ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του.
Σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση, η Αγγελική Νικολούλη σε έρευνά της στη Βέροια, εντόπισε τον ένα από τους πέντε «σκληρούς» μαθητές και κατάλαβε από το διάλογο που είχαν, ότι τα παιδιά ευθύνονται για την εξαφάνιση του άτυχου Άλεξ. Ενημέρωσε την Ασφάλεια της πόλης, αλλά η εκδοχή της δημοσιογράφου θεωρήθηκε από τον τότε διοικητή ακραία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε λάθος έρευνες. Την ομάδα αποτελούσαν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος. Οι ηλικίες τους από 11 έως 13 χρόνων. Τα πέντε παιδιά ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή και καταδικάστηκαν με το νόμο των ανηλίκων της Ελλάδας.
Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2011, η «καμπάνα» της δικαιοσύνης «χτύπησε» και τον παππού των δύο Ελλήνων αδελφών, ο οποίος τιμωρηθηκε με φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή, για ψευδορκία μάρτυρα κατ' εξακολούθηση και . Τον Φεβρουάριο του 2009, τα δύο Ελληνόπουλα, ο Ρουμάνος, ο Αλβανός και ο Βορειοηπειρώτης, κρίθηκαν ένοχοι. Καταδικάστηκαν σύμφωνα με το νόμο των ανηλίκων στην Ελλάδα και τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα, ενώ βαριές ήταν οι «καμπάνες» της Δικαιοσύνης και για τους γονείς τους.
Οι όποιοι ισχυρισμοί για παιδεραστία κρίθηκαν αβάσιμοι, ενώ το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ Μεσχισβίλι , Νατέλα Ιτσουαϊτζε το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη για το χαμό του γιου της. Πριν περίπου τέσσερα χρόνια, ο εκταφέας Μερκούριος Κυνηγός προετοίμαζε μία ταφή στο χωριό Ραψομανίκη Ημαθίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Βέροια. Στο σημείο όπου έσκαβε περίπου μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια, ανακάλυψε το σκελετό ενός νεαρού ατόμου, χωρίς ρούχα και φέρετρο. Στο σημείο βρέθηκε και η μητέρα του άτυχου παιδιού Νατέλα με το σύζυγο της, ενώ οι μετά από μαραθώνιο επαφών με φορείς, έγινε δεκτό το αίτημα της για εκταφή και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος. Λίγους μήνες αργότερα, απεδείχθη ότι τα οστά ανήκουν σε ηλικιωμένη της περιοχής. Ο φάκελος «Άλεξ» παραμένει και σήμερα ανεξιχνίαστος.


Απήχθη από Ρομά η Ντενίς Πίπιτον;

 

Στις 26 Οκτωβρίου, η μικρή Ντενίς Πίπιτον θα κλείσει τα 14 της χρόνια. Η Ντενίς γεννήθηκε στην Ιταλία το 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2004, εξαφανίστηκε από την αυλή του σπιτιού της, στη Mazara del Vallo της Σικελίας, στην Ιταλία, σε ηλικία μόλις 4 ετών. Οι γονείς της την έχασαν από την προσοχή τους, όταν έστρωναν το τραπέζι για φαγητό, ενώ η μικρή έπαιζε στην αυλή του σπιτιού. Τρεις μήνες αργότερα ένας ιδιωτικός φρουρός είδε ένα ζευγάρι Ρομά με ένα κοριτσάκι που έμοιαζε στην Ντενίς, ωστόσο μέχρι να φτάσει στο σημείο, η αστυνομία οι Ρομά είχαν εξαφανιστεί.
Στις 24 Αυγούστου 2007 μια Ιταλίδα τουρίστρια που έκανε διακοπές στην Κω συναντήθηκε με ένα κοριτσάκι 6-9 ετών το οποίο συνοδευόταν από μία γυναίκα πιθανόν Ρομά και ένα αγοράκι. Το κοριτσάκι την πλησίασε για να της πουλήσει ένα ψεύτικο βραχιόλι και μιλούσε ιταλικά. Όταν η τουρίστρια γύρισε στην Ιταλία, από φωτογραφίες και αφίσες, διαπίστωσε ότι εκείνο το κοριτσάκι έμοιαζε με τη μικρή Ντενίς που είχε εξαφανιστεί από τη Σικελία. Αμέσως η γυναίκα ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές μέσω της οποίας ενημερώθηκαν η Ιnterpol και η Ελληνική Αστυνομία. Από αστυνομικούς στην Κω εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης μια 29χρονη Αλβανή, η οποία συνόδευε το συγκεκριμένο κοριτσάκι. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μικρή μιλάει ιταλικά, ενώ η Αλβανή που τη συνόδευε και παρουσιαζόταν ως μητέρα της, δεν ξέρει ιταλικά. Υπήρχαν δε πολλές ομοιότητες του κοριτσιού στην Κω με την εξαφανισθείσα, με πιο σημαντική ένα σημάδι κάτω από το μάτι. Μετά από αυτό ο εισαγγελέας Κω διέταξε να συλληφθεί η Αλβανή με την κατηγορία της αρπαγής, ενώ από το κοριτσάκι ελήφθη αίμα που εστάλη αεροπορικώς στην Αθήνα για να γίνει εξέταση DNA. Η υποτιθέμενη μητέρα απελάθηκε από τη χώρα, ενώ το DNA απέδειξε ότι και ο «φάκελος Ντενίς» θα παρέμενε για χρόνια ανοιχτός.

Έμειναν μόνο τα παγούρια του Γιώργου Παρασκευόπουλου

 

Σήμερα ο Γιώργος υπολογίζεται ότι είναι 32 ετών. Ήταν 10 χρόνων όταν στις 24 Ιουνίου του 1992 χάθηκε στο βουνό του χωριού Δήμητρα Γορτυνίας. Οι γονείς του που ζουν στην Κρήτη, τον είχαν στείλει διακοπές στο χωριό του παππού και της. Τον παρέλαβε η θεία του, αδελφή του πατέρα του και τον φρόντιζε μαζί με τα παιδιά της. Το μοιραίο εκείνο πρωινό ο παππούς είχε πυρετό και η θεία σκέφτηκε να δώσει στο μικρό Γιωργάκη τα φάρμακα και να τον στείλει να φροντίσει τον ηλικιωμένο στο βουνό που θα πήγαινε για τα πρόβατά του. Κάποια στιγμή ο παππούς τον άφησε στην πηγή του βουνού να γεμίσει με νερό τα δύο παγουράκια του και πήγε στα πρόβατά του. Όταν γύρισε δεν τον βρήκε και υπέθεσε ότι ο μικρός επέστρεψε στο χωριό. Δεν ειδοποίησε κανέναν και δεν ανέφερε το περιστατικό ούτε και στον αδελφό του που τον επισκέφτηκε στη στάνη.
Η εξαφάνιση του Γιωργάκη έγινε αντιληπτή όταν ο παππούς κατέβηκε στο χωριό το επόμενο βράδυ. Παρά τις έρευνες του στρατού, ειδικής ομάδας ερευνητών από την Ελβετία, χωρικών και συγγενών, το παιδί δεν βρέθηκε ποτέ. Αργότερα σε ένα δύσβατο σημείο του βουνού εντοπίστηκαν τα παγουράκια του παιδιού. Κάτοικος διπλανού χωριού ισχυρίστηκε ότι είδε ένα αγοράκι με τα χαρακτηριστικά του Γιώργου να κατεβαίνει απ' το βουνό προς τον κεντρικό δρόμο, αλλά δεν έδωσε σημασία και δεν το ανέφερε τον πρώτο καιρό των ερευνών. Το αποκάλυψε όταν ο Μητροπολίτης της περιοχής απείλησε με αφορισμό όσους ξέρουν και δεν μιλούν. Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας βοσκός βρήκε σε δύσβατη περιοχή ένα παιδικό αθλητικό παπουτσάκι που πρέπει να ανήκει στον αγνοούμενο Γιώργο. Από τότε το θρίλερ με τον μικρό Γιωργάκη, σκορπίζει πάντα τρόμο σε γονείς και παιδιά. 

Πηγές: Εκπομπή "Φως στο Τούνελ", "Το Βήμα", "Τα Νέα", "astynomia.gr", "wikipedia.org", "listverse.com", "dailymail.com", news247.gr/eidiseis/weekend-edition/ta_eksafanismena_paidia_-_thrulos_poy_sygklonisan_th_diethnh_koinothta.2998399.html

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)