Τα σημαντικότερα γεγονότα του Σεπτέμβρη 2014

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 

1η Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Στο Πακιστάν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Ναγουάζ Σαρίφ σημειώνονται στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ.(Reuters μέσω Yahoo! News)
Διακόπτονται οι μεταδόσεις της Τηλεόρασης του Πακιστάν έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών στην έδρα του σταθμού. (BBC)
Στη Μανίλα συλλαμβάνονται 4 άτομα έπειτα από την απόπειρα να πλήξουν με βόμβες το Διεθνές Αεροδρόμιο Νινόι Ακίνο, που αποτελεί το κύριο στις Φιλιππίνες.(CNN)

ΜΜΕ
Γυμνές φωτογραφίες διασήμων γυναικών όπως των Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ Άπτον και Αριάνα Γκράντε διαρρέουν στο Διαδίκτυο στο αποκαλούμενο και ως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο με διασημότητες στην ιστορία." (MTV)

Νόμος και έγκλημα
Ένοπλος σκοτώνει με πυροβολισμούς 2 άτομα και τραυματίζει ένα τρίτο στο κτήριο του Υπουργείου Εργασίας και Εισοδήματος στην πόλη Άσμπαρτον της Νέας Ζηλανδίας και στη συνέχεια φεύγει με ποδήλατο. Η πόλη αποκλείεται επί 7 ώρες από την αστυνομία, η οποία συλλαμβάνει τον ύποπτο ένοπλο. (NZ Herald)

2 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Δεκάδες άτομα σκοτώνονται στην πόλη Μπάμα της Νιγηρίας, η οποία καταλαμβάνεται από την Μπόκο Χαράμ.(Reuters)
Σε βομβιστική επίθεση στη Χερσόνησο του Σινά σκοτώνονται 11 Αιγύπτιοι στρατιώτες. (Al-Jazeera)
Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 250 Αμερικανούς στρατιώτες με σκοπό την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ.(Fox News)

3 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Μεταδίδεται από το πρακτορείο RIA Novosti ότι βρέθηκε νεκρός ο Ρώσος φωτοειδησεογράφος Αντρέι Στένιν στην Ουκρανία. Ο θάνατός του ανακαλύφθηκε ότι επήλθε πριν 4 εβδομάδες. (RT)
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια "μόνιμη εκεχειρία". Αργότερα η Ρωσία διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. (AFP μέσω BrisbaneCourier-Mail), (ABC News Australia)
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ. (Fox News/AP)

Επιστήμη και τεχνολογία
Επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι δύο είδη του "μανιταριού της θάλασσας" δενδρόγραμμα που βρέθηκαν στις ακτές της Αυστραλίας δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε οποιοδήποτε υπαρκτό φύλο. (Guardian)

4 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Έπειτα από την κατάληψη αεροπορικής βάσης στη Συρία, δημοσιοποιείται βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ένοπλοι του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους με απειλές εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.(enet.gr)

Επιστήμη και τεχνολογία
Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 800.000 άτομα ανά τον κόσμο αυτοκτονούν.Αυτό μεταφράζεται ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί. (in.gr)

Δυστυχήματα
Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται στο Ινδικό Κασμίρ, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρασύρεται από χείμαρρο. Η περιοχή πλήττεται από σφοδρές πλημμύρες. (Σκάι)

Διεθνείς σχέσεις
Ανοίγει τις εργασίες της η διήμερη σύνοδος κορυφής του NATO στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Οι ηγέτες συμφωνούν στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας. (RTE)

5 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Πόλεμος στο Ντόνμπας:
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αντάρτες συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός. Λίγο μετά την ανακοίνωση οι συγκρούσεις συνεχίζονται. (Reuters)
Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ Μοκτάρ Αλί Ζουμπέιρ σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης, την 1η Σεπτεμβρίου.(Reuters)

Πολιτική και εκλογές
Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ διορίζεται επίσημα από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα της Ευρωπαίας επιτρόπου παρά τις αντιδράσεις από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Μίρο Τσεράρ. (Slovenia Times)

6 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας επιτίθεται σε φούρνο και σε ένα κέντρο εκπαίδευσης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας στην πόλη Αρ-Ρακάχ, σκοτώνοντας 25 άτομα.(Reuters)

Καταστροφές
Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Ινδία και το Πακιστάν, με απολογισμό 200 και πλέον νεκρούς.(AP μέσω NBC)

Νόμος και έγκλημα
Η Αίγυπτος απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 9 για διαρροή απόρρητων κυβερνητικών πληροφοριών προς το Κατάρ. (Reuters)

7 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Πόλεμος στο Ιράκ το 2014:
Οι ΗΠΑ εξαπολύουν νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας στα δυτικά του Ιράκ. (Fox News)

Δυστυχήματα
Ένα μικρό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες συντρίβεται στη ζούγκλα του Αμαζονίου, με ελάχιστες ελπίδες για να βρεθούν επιζώντες.
(News24) (eNCA)

Επιστήμη
Ο αστεροειδής 2014 RC πραγματοποιεί ένα πολύ κοντινό πέρασμα από τη Γη σε απόσταση 0,1 σεληνιακών ετών στις 18:01 UTC (Yahoo News)

Αθλητισμός
Στην αντισφαίριση, τον τίτλο του μονού στο Αμερικανικό Όπεν κατακτά η Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς για 3η συνεχή φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ σε νίκες Γκραν Σλαμ στο απλό των Κρις Έβερτ και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. (CBS Sports)

8 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Πόλεμος στο Ντόνμπας
Απελευθερώνονται 1.200 κρατούμενοι από φιλορώσους αυτονομιστές με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας. (BBC)

Οικονομία
Η σουηδική AB Electrolux, θυγατρική εταιρεία των αμερικανικών Electrolux και Frigidaire, αγοράζει τις συσκευές της General Electric αντί 3,3 δισ. δολαρίων. (Reuters)

Καταστροφές
Περισσότεροι από 160 είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι άστεγοι από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας εδώ και 60 χρόνια. (NDTV)
Υπολείμματα του τυφώνα Νόρμπερτ προξενούν σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην πολιτεία της Αριζόνα, με αποτέλεσμα να πεθάνει 1 άτομο.(CNN),

Αθλητισμός
Τον τίτλο του απλού αντρών στο Αμερικανικό Όπεν κατακτά για πρώτη φορά ο Κροάτης Μάριο Τσίλιτς επικρατώντας του Ιάπωνα Κέι Νισικόρι στον τελικό. Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που υπάρχουν διαφορετικοί νικητές στους 4 τελικούς του γκραν σλαμ. (BBC)

9 Σεπτεμβρίου

Καταστροφές
Ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες αυξάνεται σε τουλάχιστον 205 στο Πακιστάν και σε 200 στην Ινδία. (AP μέσω ABC News America)
Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώνονται όταν υποχωρεί η οροφή σε τζαμί της συνοικίας Νταρογκουαγουάλα στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν. (AFP μέσω ABC News Australia)

Αθλητισμός
Ο πρώην πιλότος της Φόρμουλα Ένα Μίκαελ Σουμάχερ παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο στην Ελβετία και επιστρέφει στο σπίτι του μετά το ατύχημα με σκι που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο. (AP)

10 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνεται η έγκριση έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας προς τις κυβερνήσεις του Ιράκ και του Κουρδιστάν ύψους 25 εκατ. δολαρίων. Επίσης, ο πρόεδρος κάνει γνωστά τα σχέδια να αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα εναντίον των ισλαμιστών του Ιράκ και προς τη Συρία. (Reuters)(Washington Examiner)
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο Τρίτος καταθέτει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση από το Κογκρέσο με βάση το οποίο θα δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στους Φιλιππινέζους Μουσουλμάνους της πολιτικής οντότητας Μπανγκσαμόρο και θα επιφέρει την ειρήνη στο Μιντανάο.(The New York Times) (Channel News Asia)

Αθλητισμός
Αρχίζουν στο Λονδίνο με τη διεξαγωγή διαφόρων αθλημάτων οι πρώτοι αγώνες Invictus Games, στους οποίους μετέχουν ασθενείς και τραυματίες στρατιωτικοί.(BBC)

11 Σεπτεμβρίου

Νόμος και έγκλημα
Ο Νοτιαφρικανός αθλητής του στίβου Όσκαρ Πιστόριους απαλλάσσεται από τις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης της φίλης του, Ρίβα Στίνκαμπ, όμως μπορεί να καταδικαστεί για ένα ελαφρύτερο αδίκημα. (AP)
Στη Χιλή ανακοινώνεται η επικείμενη απόφαση της προέδρου Μιτσέλ Μπατσελέτ για να ακυρωθεί ο νόμος του 1978 με τον οποίο αμνηστεύστηκαν οι πραξικοπηματίες του 1973. (in.gr)

12 Σεπτεμβρίου

Δυστυχήματα και καταστροφές
Δύο άτομα πεθαίνουν από πυρκαγιά σε κατάστημα με υδραυλικά είδη στο Παλαιό Φάληρο.(Ημερησία)

Διεθνείς σχέσεις
Η ΕΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν στην αναβολή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. (enet.gr)

Νόμος και έγκλημα
Ένοχος για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κρίνεται ο Νοτιαφρικανός αθλητής Όσκαρ Πιστόριους για το θάνατο της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ. (BBC)

Επιστήμη
O ρομποτικός εξερευνητής Curiosity φτάνει στον τελικό του προορισμό (το Όρος Αιολίς), στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, στον πλανήτη Άρη. (Gizmodo)

13 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Το Ισλαμικό Κράτος δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Βρετανού εργάτη αρωγής Ντέιβιντ Χέινς. (NBC News)

Δυστυχήματα
Τουλάχιστον 29 άτομα αγνοούνται έπειτα από τη βύθιση πορθμείου στις ακτές των Φιλιππίνων.(CNN)

Διεθνείς σχέσεις
Η κυβέρνηση του Κατάρ ζητά από τους εξόριστους ηγέτες της οργάνωσης Αδερφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο να αποχωρήσουν.(AP)

14 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Πόλεμος στο Ντόνμπας
Ξεσπούν ξανά σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και σε αντάρτες κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντόνετσκ με τουλάχιστον 6 νεκρούς. (Deutsche Welle), (New York Times)

Καταστροφές και δυστυχήματα
Τουλάχιστον 70 άτομα αγνοούνται ακόμα από τη βύθιση του πλοίου Maharlika II στο νησί Λέιτε των Φιλιππίνων. (AFP μέσω Channel News Asia)
Ο αριθμός των νεκρών από την προχθεσινή κατάρρευση συναγωγής στην περιοχή Ικοτούν της πρωτεύουσας Λάγκος της Νιγηρίας, φτάνει τους 40. (The Express Tribune)
Βυθίζεται βάρκα με 250 άτομα από Αφρική και από Ευρώπη στις ακτές της Τατζούρα, στη Λιβύη. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες υπάρχει φόβος ότι έχουν πνιγεί. (Reuters via New York Times)

Πολιτική και εκλογές
Σουηδικές γενικές εκλογές 2014:
Στις κάλπες για τις γενικές εκλογές προσέρχονται οι ψηφοφόροι στη Σουηδία, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό υπό το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του Κόμματος των Μετριοπαθών. (BBC), (AP)

Αθλητισμός
Τελείται στο Λονδίνο η τελετή λήξης των πρώτων Invictus Games. (BBC) (London Evening Standard) (The Daily Telegraph)
Οι ΗΠΑ κατακτούν τον παγκόσμιο τίτλο στην καλαθοσφαίριση για το 2014 νικώντας τη Σερβία με 129-92 στον τελικό που γίνεται στην Ισπανία.(New York Times)
Στο γκολφ, η έφηβη Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Χιο-τζου κερδίζει το τελευταίο τουρνουά LPGA στην κατηγορία major γυναικών, το πρωτάθλημα του Εβιάν στη Γαλλία. (AP via ESPN)

15 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Πόλεμος στο Ντόνμπας:
Σφοδροί βομβαρδισμοί γίνονται στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανίας, με απολογισμό τουλάχιστον 6 νεκρούς και άλλους 15 τραυματίες.(AP via Houston Chronicle)

Δυστυχήματα
Από βύθιση πλοιαρίου με γύρω στους 200 μετανάστες επιβαίνοντες στις ακτές της Τρίπολης της Λιβύης, πεθαίνουν περί τα 160 άτομα. (Xinhua)
Στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας πνίγηκαν 500 άτομα την περασμένη εβδομάδα, μετά την εσκεμμένη βύθιση του πλοιαρίου τους από εμπόρους ανθρώπων. (Reuters)

Διεθνείς σχέσεις
Στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ γύρω στις 20 χώρες συμφωνούν να στηρίξουν ακόμα και με στρατιωτικά μέσα τον αγώνα της Βαγδάτης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. (enet.gr)

Πολιτική και εκλογές
Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ εγκαταλείπει την πολιτική καθώς εθεωρείτο ως ο επόμενος ηγέτης του Κόμματος των Μετριοπαθών, θέση την οποία δεν ήθελε. (Wall Street Journal)

16 Σεπτεμβρίου

Διεθνείς σχέσεις
Εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ. (enet.gr)

Πόλεμος και επιθέσεις
Ενώ συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Αφγανιστάν, 3 μέλη της δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF) σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται σε κεντρικό δρόμο της Καμπούλ που συνδέει το αεροδρόμιο με την αμερικανική πρεσβεία. (in.gr)
Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι εξαπέλυσαν την πρώτη τους αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. (Καθημερινή)

Καταστροφές δυστυχήματα
Ο τυφώνας Καλμαέγκι ενσκήπτει στο Χονγκ Κονγκ έχοντας αφήσει 6 νεκρούς στις Φιλιππίνες κατά το αντιπροχθεσινό του πέρασμα από τη χώρα αυτή.(PTI via The Hindu)

17 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία:
Γύρω στα 50 άτομα έχουν σκοτωθεί κατά το τελευταίο διήμερο των αεροπορικών βομβαρδισμών της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ταλμπισέχ στην κυβερνητική επαρχία Χομς. (BBC)
Πόλεμος στο Ντονμπάς
Σε επίθεση με πύραυλο από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σκοτώνονται 10 πολίτες και άλλοι 12 τραυματίζονται στο χωριό Νίζνια Κρίνκα, κοντά στο Ντόνετσκ. (CNN)
Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώνονται και άλλα 34 τραυματίζονται σε επίθεση ενόπλων της Μπόκο Χαράμ σε κυβερνητικό σπουδαστήριο στη νιγηριανή πόλη Κάνο. (AFP μέσωThe Age)

Τέχνες και κουλτούρα
Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέιστερ αποκαλύπτουν ότι ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας σκοτώθηκε στη Μάχη του Μπόσγουορθ από συνδυασμό χτυπημάτων στο κρανίο και στη λεκάνη. (BBC)

Πολιτική και εκλογές
Γενικές εκλογές στα Φίτζι 2014:
Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες στα Φίτζι για τις πρώτες εκλογές μετά το πραξικόπημα του 2006. Το κόμμα του πρωθυπουργού Φρανκ Μπαϊνιμαράμα κερδίζει ποσοστό 60% των ψήφων. (ABC News Australia)

18 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στη σιιτική συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης, σκοτώνονται τουλάχιστον 23 άτομα και περισσότερα από 50 τραυματίζονται. (Ημερησία)
Με απόφαση του ΟΑΣΕ διπλασιάζεται η ομάδα που επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. (enet.gr)

Πολιτική και εκλογές
Δημοψήφισμα στη Σκωτία 2014:
Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι στη Σκωτία σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή φθάνει το 97%. Οι πολίτες καταψηφίζουν την ανεξαρτησία. (Reuters)
Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα, που εγκρίθηκε σήμερα, αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αλεξάντερ Στουμπ οι Οικολόγοι-Πράσινοι στη Φινλανδία, αφήνοντας την κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία.(Capital.gr)

Αθλητισμός
Στο ποδόσφαιρο, στον 11ο όμιλο του Europa League ο ΠΑΟΚ νικά με 6-1 την Ντιναμό Μινσκ και ο Στέφανος Αθανασιάδης πετυχαίνει το δεύτερο γρηγορότερο χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης. (Τα Νέα)

19 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Η Αυστραλία αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας για το Κοινοβούλιό της έπειτα από την επιχείρηση και τις συλλήψεις δεκάδων υπόπτων τρομοκρατών.(CBS News)
H Γαλλία προβαίνει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. (Fox News)

Διεθνείς σχέσεις
Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας παρά την έγκριση απόφασης κατά της φαλαινοθηρίας στην Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. (Reuters)

Πολιτική και εκλογές
Δημοψήφισμα στη Σκωτία 2014
Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα έφτασε το 84,5%, που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής για οποιεσδήποτε εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που εισήχθη η καθολική ψηφοφορία, το 1918. (ITV)
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να παραχωρήσει επιπλέον εξουσίες στη Σκωτία, όπως και σε άλλες συστατικές χώρες. (BBC)
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ ανακοινώνει την παραίτησή του. Επίσης παραιτείται από την ηγεσία του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος μετά το δημοψήφισμα που απέβη αρνητικό για την ανεξαρτησία. (BBC)
Ορκίζεται η 12η κυβέρνηση στη Σλοβενία με πρωθυπουργό τον Μίρο Τσεράρ. (Slovenia Times)
Στην Πολωνία η νέα πρωθυπουργός, Εύα Κόπατς, παρουσιάζει την κυβέρνησή της, με τον Γκρέγκορς Σέτινα να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών και τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι να γίνεται πρόεδρος του κοινοβουλίου.(Euronews)

Αθλητισμός
Στην αντισφαίριση, η κάτοχος 2 γκραντ σλαμ Λι Να από την Κίνα ανακοινώνει την απόσυρσή της από τα κορτ έπειτα από συνεχιζόμενα προβλήματα με το γόνατο.(AP via Sports Fan)

20 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Στην Υεμένη συνεχίζονται για 3η ημέρα οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες Χούθι στην πρωτεύουσα Σαναά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 123 άνθρωποι και εκατοντάδες ακόμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. (AJE)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρει ότι 49 Τούρκοι όμηροι που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την κατάληψη της Μοσούλης, έχουν απελευθερωθεί. (AP)

Καταστροφές και δυστυχήματα
Η τροπική καταιγίδα Φουν-γουόνγκ κατευθύνεται προς την Ταϊβάν, έπειτα από το πέρασμά της από τις Φιλιππίνες με απολογισμό 5 νεκρούς και 200.000 αστέγους.(Reuters via ABC News Australia)

Πολιτική και εκλογές
Νεοζηλανδικές γενικές εκλογές 2014
Στις κάλπες για τις γενικές εκλογές προσέρχονται οι πολίτες στη Νέα Ζηλανδία. (AP via ABC News America)
Το Εθνικό Κόμμα Νέας Ζηλανδίας του πρωθυπουργού Τζον Κι κερδίζει την πλειοψηφία, με 61 έδρες επί συνόλου 121 στο 51ο Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο κόμμα κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από την εισαγωγή στο σύστημα εκλογής της αναλογικής εκπροσώπησης με μικτά μέλη το 1994. (NZ Herald)

Αθλητισμός
Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο 16χρονος Κόουλ Κάστερ κερδίζει το Truck Series του NASCAR στο Νιου Χαμσάιρ και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία οδηγός που κερδίζει αγώνα της εθνικής σειράς NASCAR. (AP μέσω ESPN)

21 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι εισχωρούν στην Τουρκία ενόψει της επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. (AFP, New York Times μέσω Sydney Morning Herald)
Θρησκεία
Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, λειτουργεί στην Αλβανία.(BBC)

Πολιτική και εκλογές
Ο Ασράφ Γκάνι ανακηρύσσεται από την Εκλογική Επιτροπή νικητής στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν. (Σκάι)
Υπογράφεται συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα στον Γκάνι και στον Αμπντάλα Αμπντάλα. (News Now)

22 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Σε εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας, ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή στα ανατολικά της χώρας. (Καθημερινή)
Δυστυχήματα
Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώνονται από έκρηξη σε στρατιωτική βάση στην πόλη Αλ Μπάιντα της ανατολικής Λιβύης. (Σκάι, με πληροφορίες ΑΜΠΕ/Reuters)

Πολιτική και εκλογές
Το Κόμμα Πρώτα τα Φίτζι με ηγέτη τον Βορέκουε Μπαϊνιμαράμα κερδίζει 32 επί συνόλου 50 εδρών στο κοινοβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων γενικών εκλογών στα Φίτζι.(AP)
Οι φοιτητές από 20 και πλέον πανεπιστήμια και κολέγια στο Χονγκ Κονγκ απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τα μαθήματα, έπειτα από την απόφαση που αποκλείει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.(The Guardian)

Επιστήμη και τεχνολογία
Η διαστημική ερευνητική συσκευή της NASA MAVEN τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. (BBC)

23 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρχίζουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. (BBC)
Σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνονται δύο Παλαιστίνιοι που ήταν ύποπτοι για την απαγωγή και το φόνο 3 Ισραηλινών εφήβων. (Πρώτο Θέμα)

24 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Ισλαμικό Μέτωπο του Ιράκ και της Συρίας
Μουσουλμάνοι Βρετανοί εγκαινιάζουν την εκστρατεία τους στο Διαδίκτυο με το όνομα #NotInMyName στο YouTube, διακηρύσσοντας ότι οι πράξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι απάνθρωπες και αντίθετες προς το Ισλάμ. (The Mirror)
Η αλγερινή οργάνωση τζιχαντιστών Τζουντ αλ Χιλάφα δημοσιοποιεί βίντεο που δείχνει την εκτέλεση του Γάλλου τουρίστα Ερβέ Γκουρντέλ εξαιτίας της γαλλικής συμμετοχής σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.(BBC)

Καταστροφές και δυστυχήματα
Τουλάχιστον 55 άτομα σκοτώνονται ως αποτέλεσμα των σφοδρών πλημμυρών και κατολισθήσεων λάσπης στη βορειοανατολική Ινδία έπειτα από πολλές μέρες καταρρακτώδους βροχής. (Sky News)
Διεθνείς σχέσεις
Η Ιαπωνία επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και λόγω της επίσκεψης ενός συνεργάτη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα διαφιλονικούμενο νησί στις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας. (Reuters)

Επιστήμη και τεχνολογία
Η Αποστολή του Mars Orbiter της Ινδίας ( ISRO) εισέρχεται σε τροχιά με επιτυχία γύρω από τον Άρη.(Reuters, AFP μέσω ABC News Online)

25 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
Αρκετές ομάδες ανταρτών της Συρίας υπογράφουν συμφωνία για κοινό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.(CNN)

Διεθνείς σχέσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράφει μνημόνιο για την επέκταση του Θαλάσσιου Εθνικού Μνημείου των Απομακρυσμένων Νησιών στον Ειρηνικό στα 490.000 τετρ. μίλια, κάνοντάς το το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο.(AP μέσω ABC News)

Πολιτική
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοινώνει ένα μακροπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που τιτλοφορείται Στρατηγική 2020 με σκοπό να προετοιμάσει τη χώρα για αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2020. (BBC)

26 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώνει ότι σκοτώθηκαν 50 άτομα στη διάρκεια επεισοδίων στη δυτική επαρχία Σινγιάνγκ. (Voice of America)
Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου εγκρίνει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ με 524 ψήφους υπέρ έναντι 43 κατά. (BBC)

Οικονομία
Το μικρό κράτος Ναουρού στον Ειρηνικό έχει μείνει από χρήματα έπειτα από μία νομική διαμάχη με την Αυστραλία.(ABC News Australia)

Πολιτική και εκλογές
Η Βόρεια Κορέα παραδέχεται ότι ο Κιμ Γιονγκ-αν υποφέρει από "δυσφορία", έπειτα από απουσία τριών εβδομάδων από φωτογραφίσεις στα ΜΜΕ.
(Al Jazeera)
Η Φατάχ και η Χαμάς συμφωνούν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας. (EuroNews)

27 Σεπτεμβρίου

Καταστροφές και δυστυχήματα
Στην Ιαπωνία το ηφαίστειο Οντάκε εκρήγνυται και τουλάχιστον 8 άτομα τραυματίζονται, ενώ πολλά αεροσκάφη αναγκάζονται να αλλάξουν την πορεία τους. (REuters)
Υγεία
Υπερβαίνουν πλέον τα 3.000 τα θύματα από τον ιό Έμπολα στην Δυτική Αφρική. (The Independent)
Δικαιώματα
Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα United Nations ψηφίζουν υπέρ των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤ. (Human Rights Watch)

Πολιτική και εκλογές
Έπειτα από τη μεγάλη ήττα των Εργατικών στις πρόσφατες εκλογές στη Νέα Ζηλανδία, παραιτείται ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάνλιφ. (Sky News Australia)
Δεκάδες συλλήψεις γίνονται στο Χονγκ Κονγκ καθώς συνεχίζονται τα συλλαλητήρια υπέρ της δημοκρατίας. (CNN)

28 Σεπτεμβρίου

Πόλεμος και επιθέσεις
Στο βορειοδυτικό Πακιστάν σκοτώνονται 21 εξτρεμιστές στη διάρκεια αεροπορικών επιθέσεων και ανταλλαγής πυρών. (Sky News)

Καταστροφές και δυστυχήματα
Οι αρχές εκφράζουν φόβο για 30 νεκρούς στην Ιαπωνία, έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε. Πρόκειται για την πρώτη θανατηφόρα ηφαιστειακή έκρηξη στη χώρα από το 1991. (BBC)
Στην Ολλανδία σκοτώνονται 3 άτομα σε δυστύχημα που σημειώθηκε στη διάρκεια επίδειξης με οχήματα 4Χ4 στην πόλη Χαακσμπέργκεν. (enet.gr)

Πολιτική και εκλογές
Φοιτητής που διαδήλωνε εκτοξεύει το βιβλίο "Προδομένη Φορμόζα" και τραυματίζει τον πρόεδρο Μα Γινγκ-τζέου της Ταϊβάν. Το περιστατικό καταδικάζεται από το Γραφείο του Προέδρου. (AFP μέσω Rappler) (Focus Taiwan)

Αθλητισμός
Ο Ντένις Κιμέτο πετυχαίνει νέα παγκόσμια επίδοση στη διάρκεια του Μαραθωνίου του Βερολίνου. (Daily Mail)
Στο γκολφ, η ομάδα της Ευρώπης κερδίζει το Κύπελλο Ράιντερ επικρατώντας της ομάδας των ΗΠΑ για 3η συνεχή φορά. (Associated Press)

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)