54 χρόνια ανεξάρτητη Κύπρος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 
Η Κύπρος γιορτάζει τα 54 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Τα ντοκουμέντα μιας ιστορικής στιγμής.
 
Παρόλο που θεσπίστηκε να γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στις 16 Αυγούστου 1960.

Στα πρώτα βήματα της η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως 1ο Πρόεδρο τον Εθνάρχη Μακάριο και 1ο Αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ.

Μιας Δημοκρατίας που ξεκίνησε το 1960 ξεκινώντας με ένα δοτό σύνταγμα από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου (Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα, ΟΗΕ).

Μιας Δημοκρατίας που κουτσουρεύτηκε με την Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή το 1974 οδηγώντας στον κοινωνικό σπαραγμό της Κύπρου.

Σημαντικά χρονικά σημεία της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Στις 16 Αυγούστου 1960 ανακηρύσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε ισότιμο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το 1961 η Κύπρος ανήκει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Μια ένωση κρατών που δεν ήθελαν να αναμιχθούν στο Ψυχρό Πόλεμο και στους δύο πόλου που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή.

Την νύχτα της 21 Δεκεμβρίου του 1963 ξεκινά ο πρώτος εμφύλιος σπαραγμός της Κύπρου με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων και τις ταραχές ανάμεσα στις δύο κοινότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κάτι που οδήγησε στην πρώτη Πράσινη Γραμμή που χαράκτηκε πάνω στον χάρτη της Κύπρου. Ο λόγος της ονομασίας ήταν επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ την χάραξε με πράσινο μολύβι.

Σύντομη ιστορική αναδρομή για την Κυπριακή Δημοκρατία


Περισσότερα θέματα για την Κύπρο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)