8 πόλεις με μοναδική αρχιτεκτονική

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Περιήγηση σε πόλεις με ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Οκτώ επιλογές για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής

Ξεχωριστής αισθητικής κτήρια, μικρά ή μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά θαύματα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε πόλης είναι μερικά μόνο από τα συστατικά, που την καθιστούν έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό.

Αν είστε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, δεν έχετε παρά να επιλέξετε μια από τις ακόλουθες οκτώ επιλογές, όπως μας τις παρουσιάζει το Conde Nast Traveller.

Βαρκελώνη, Ισπανία: Art Nouveau 


Δεχόμενος επιρροές από τις σύγχρονες τεχνικές της γοτθικής και ανατολίτικης αρχιτεκτονικής, ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας του πρώιμου 19ου αιώνα, Αντόνι Γκαουντί θέλησε να δημιουργήσει οργανικούς, αστικούς χώρους στην αγαπημένη του πόλη.

Μια βόλτα στη Βαρκελώνη θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την μεγάλη συλλογή από κεραμικά και βιτρό μωσαϊκά του, καθώς και τις εντυπωσιακές του κατασκευές από πέτρα και σίδερο, που περιλαμβάνουν το Πάρκο Güell και καταλήγουν στο ημιτελές αριστούργημα του, την Sagrada Familia.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία: Βυζαντινή - Οθωμανική αρχιτεκτονική



Ένα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμού και σχεδιασμού, το τοπίο της Κωνσταντινούπολης αποδεικνύει τις εμφανείς επιρροές των δυο κορυφαίων αυτοκρατοριών, που την κατέκτησαν. Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να ψάξουν πιο μακριά από το ναό της Αγίας Σοφίας με το βυζαντινό τρούλο, τα χρωματιστά ψηφιδωτά, τους οθωμανικούς μιναρέδες και την ισλαμική καλλιγραφία.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σύγχρονη αρχιτεκτονική




Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, το τοπίο του Ντουμπάι έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά. Φιλοξενώντας το το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το μοναδικό ξενοδοχείο επτά αστέρων Burj al Arab και το μοναδικό τεχνητό αρχιπέλαγος του κόσμου, η ανάπτυξη του Ντουμπάι έχει ενισχυθεί από κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Zaha Hadid και Rem Koolhaas.

Μαρακές, Μαρόκο: Μαυριτανική αρχιτεκτονική



Τα μοναδικής αισθητικής ριαντ, τα περίφημα παλάτια με τις εσωτερικές αυλές, τους κήπους και τους φεγγίτες δεσπόζουν στο Μαρόκο, αναδεικνύοντας την ισλαμική αισθητική, λόγω της έμφασης, που δίνεται στην ιδιωτικότητα. Η έλλειψη παραθύρων στο επίπεδο του δρόμου και η χρήση του πηλού για την κατασκευή των τοίχων δίνει μια επιπλέον αίσθηση οικειότητας και χάρης.

Ο μεγάλος αριθμός αυτών των κτισμάτων, σε συνδυασμό με τα τζαμιά της πόλης, τους μιναρέδες και τα ψηφιδωτά, καθιστά το Μαρακές το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την αρχιτεκτονική τωβ Μαυριτανών του 12ου έως του 17ου αιώνα.

Οξφόρδη, Αγγλία: Γοτθική Αναγέννηση




Ο ποιητής Matthew Arnold αποκάλεσε κάποτε την Οξφόρδη “η πόλη με τα ονειρικά καμπαναριά”. Με επιρροές από το μεσαίωνα, οι γοτθικοί πύργοι της πόλης, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 190υ αιώνα καθορίζουν την πόλη, ενσωματώνοντας στον εντυπωσιακό της ορίζοντα μια αίσθηση στιβαρότητας και ακαδημαϊκής φιλοσοφίας, όπως ακριβώς και το περίφημο πανεπιστήμιο της.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ: Bauhaus



Αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η “Λευκή Πόλη” του διαθέτει 4.000 κτίρια διεθνούς στυλ, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στη δεκαετία του '30 και του '40.

Με τη σκέψη ότι θα φιλοξενήσουν τους Εβραίους μετανάστες, που εγκατέλειψαν την Ευρώπη, οι αρχιτέκτονες ακολούθησαν το στιλ Bauhaus δημιουργώντας προσιτά και λειτουργικά κτήρια σύγχρονου στυλ με καμπύλες γραμμές και χρώματα προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα, δημιουργώντας μια κατοικήσιμη πόλη δίπλα στη θάλασσα.

Τσάντιγκαρ, Ινδία: Μοντερνισμός



Λίγο μετά τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947, ο Πρωθυπουργός J. Nehru ανέθεσε στον Ελβετό αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, Le Corbusier, να σχεδιάσει μια προοδευτική πόλη, μακριά από τις παραδόσεις του παρελθόντος.
Η έμφαση στη χρήση του τσιμέντου και η εκκεντρική γλυπτική, που χρησιμοποίησε στην Chandigarh μετέτρεψε την πόλη σε παράδειγμα μελέτης της αρχιτεκτονικής για φοιτητές σε όλο τον κόσμο.

Φλωρεντία, Ιταλία: Αναγέννηση



Είναι δύσκολο να ξεφύγετε από την αισθητική της Αναγέννησης στη Φλωρεντία, τη γενέτειρα του κινήματος στα τέλη του 14ου αιώνα. Οι συμμετρικές και γεωμετρικές κατασκευές της εποχής, με τις εντυπωσιακές κολώνες, τους εμβληματικούς θόλους και την έμφαση στον ρεαλισμό και την ανθρώπινη μορφή ξεφεύγει από τις σοβαρές γραμμές της Μεσαιωνικής περιόδου. Τα χαρακτηριστικά είναι περισσότερο εμφανή στον Καθεδρικό Ναό Duomo της Φλωρεντίας και τη Βασιλική της Santa Maria Novella.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)