Παιδικά βιλία για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα "Ρατσισμός και διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι", σας προτείνουμε βιβλία για παιδιά (και όχι μόνο) για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα.


H χώρα με τους παράξενους ανθρώπους 



Φορέας : Διεθνής Αμνηστία
Αθήνα 2006
Η ζωή του γινόταν κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Από τη δουλειά του τον έδιωξαν γιατί ήταν διαφορετικός. Από τα μαγαζιά τον έδιωχναν γιατί ήταν διαφορετικός. Στις συγκοινωνίες δεν τον δέχονταν γιατί ήταν διαφορετικός. Οι φίλοι του έπαψαν να τον κάνουν παρέα γιατί ντρέπονταν που ήταν διαφορετικός.
Και αυτός ρωτούσε τον εαυτό του:
Τώρα πρόσεξαν ότι είμαι διαφορετικός; Πρέπει να γίνω ένας ίδιος μές στους ίδιους;


H Σαββίνα, η Mοένια και τα χρώματα 




Εκδόσεις Ακρίτας
Tο βιβλίο των εκδόσεων "Ακρίτας" θίγει το θέμα των αποκλεισμών και του ρατσισμού στους χώρους της εκπαίδευσης.


Δώσε την αγάπη 




Εκδόσεις Πατάκη
O Mάνος έχει θυμώσει πάρα πολύ με τη δασκάλα του. Ακούς εκεί να πάρει από το θρανίο το φιλαράκι του, το Στάθη, και να βάλει δίπλα του ένα άγνωστο, ξανθό Πολωνεζάκι; Από τις εκδόσεις Πατάκη, εικονογραφημένο.


Η τελευταία μαύρη γάτα 




Συγγραφέας: ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ 

Εικονογράφιση: ΓΟΥΕΣΤ ΣΤΗΒΕΝ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας."Η τελευταία μαύρη γάτα": ένα μυθιστόρημα από τον "ποιητή παραμυθιών"Ευγένιο Τριβιζά που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

Η λευκή και η μαύρη σοκολάτα



ISBN: 960-257-801-7
Έτος έκδοσης: 2002
Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΛΕΝΑ

Γέλια τραγούδια και φωνές ξεσήκωσαν τη γειτονιά. Η μουσική ξεχείνονταν από τα ανοιχτά παράθυρα.Το πάτρυ είχε ξεκινήσει και οι μικρές σοκολάτες διασκεδαζαν με την καρδιά τους.Όταν όμως χτυπάει το κουδούνι και κάνει την εμφάνισή της μια μικρή χαριτωμένη λευκή σοκολατίτσα,όλοι μένουν άφωνοι.....

Μιά όμορφη ιστορία που θίγει με ευαισθησία και τρυφερότητα το μεγάλο πρόβλημα του κοινωνικού ρατσισμού και τη σημασία του να ζητάμε "ΣΥΓΝΩΜΗ".

Ο Πολικός και η Μελένια




Συγγραφέας: Μάρρα, Ειρήνη
Εκδοτικός Οίκος: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Έτος έκδοσης: 5/1999
Σελίδες: 43
ISBN: 9789603447214

Η Μελένια ,η καφετιά αρκούδα με τα μεγάλα μελιά μάτια, και ο Πολικός, ο δυνατός αρκούδος της χώρας των πάγων, χαμογελάνε γλυκά και πάλι, όταν τα τέσσερα μικρά αρκουδάκια τους βρίσκουν το θαλασσοβότανο....

Ένα βιβλίο που εκτός απο πολύ ωραία προσέγγιση στη συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων, δίνει στα παιδία τη δυνατότητα να ζωγραφίσουνε τα ίδια τις εικόνες του βιβλίου και να αλλάξουνε το τέλος της ιστορίας δίνοντας τη δική τους εκδοχή.

Ερυθρούλης, το κόκκινο αστέρι - Ενα παραμύθι για τη διαφορετικότητα




Συγγραφέας:Μαρία Καραγιάννη
Εικονογράφος: Μαρία Πεπονά
Έτος:2004
Σχήμα:21x29
Σελίδες:32
Εξώφυλλο:Σκληρό
ISBN:960-87937-8-5

Ο Ερυθρούλης, είναι το μόνο κόκκινο αστέρι ανάμεσα στα χιλιάδες χρυσά αστέρια του ουρανού.
Αυτήν την ιδιαιτερότητα του όμως την βιώνει τραυματικά. Μέχρι να καταλάβει πως θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στη διαφορά θα περάσει πολλά και όταν θα μάθει να υπερασπίζεται αυτό που είναι, η ζωή του θα αλλάξει και αυτόματα θα ενταχθεί στην αστροπαρέα.
Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει μια κουβέντα γύρω από θέματα διαφορετικότητας –ξενοφοβία, ρατσισμός, άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.λπ.- και που με τις πανέμορφες εικόνες της Μαρίας Πεπόνα μπορεί να μας ταξιδέψει και μας στη μαγικό κόσμο του ουρανού και των αστεριών
Στο τέλος το βιβλίο αυτό περιέχει και δραστηριότητες
__________________


Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι






Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)