Εκπληκτικό αρχαιολογικό εύρημα στο Μετρό του Πειραιά!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, στo πλαίσιο του έργου της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς» και συγκεκριμένα στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, βρέθηκαν σε βάθος 14 μέτρων από την επιφάνεια της γης ένα "ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής."
Το γλυπτό εντοπίστηκε, σε επαφή με το τοίχωμα του φρέατος προς τα βόρεια, με την οπίσθια πλευρά του προς τα άνω και με το άνω τμήμα του στραμμένο προς τα δυτικά. Βρέθηκε μέσα στο νερό, ενώ επίσης βρέθηκαν "κεραμική και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων).
 

Στο ίδιο σημείο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης κομμάτι μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν της Αρτέμιδος) να κάθεται στη ράχη ελαφιού.
Από το ξύλινο γλυπτό λείπει το κεφάλι, τα άνω και τα κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενου ύψος 0,47μ και πλάτος 0,21μ.
Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός.
Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης.


Περισσότερες ανακαλύψεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)