Ποιος είναι ο δεύτερος αρματηλάτης στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης και τι συμβολίζει ο Ερμής ως ψυχοπομπός;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις μέσα στον τάφο της Αμφίπολης βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι.
Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, στον τάφο της Αμφίπολης έχει εξάψει την φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
Ποιος είναι ο γενειοφόρος, πάνω στο άρμα με τα 2 άλογα, που οδηγεί ο φτερωτός Ερμής; Είναι ο «ένοικος» του τάφου; Και – το σπουδαιότερο – υπάρχει δεύτερος, πάνω στο άρμα δίπλα του, που ακόμη οι αρχαιολόγοι δεν έχουν αποκαλύψει, καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί όλα τα χώματα από το ψηφιδωτό;
«Κόβει την ανάσα» το ψηφιδωτό της Αμφίπολης - Ποιος είναι ο γενειοφόρος που σέρνει το άρμα - Ποιος ο ρόλος του Ερμή (φωτογραφίες)
Όπως και να ‘χει οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Παρόμοιο ψηφιδωτό δεν έχει βρεθεί ποτέ σε μακεδονικό τάφο και απ’ ότι αφήνουν να εννοηθεί οι μετέχοντες στην ανασκαφική ομάδα, ακόμη τα πιο εντυπωσιακά, δεν τα ‘χουμε δει.
«Κόβει την ανάσα» το ψηφιδωτό της Αμφίπολης - Ποιος είναι ο γενειοφόρος που σέρνει το άρμα - Ποιος ο ρόλος του Ερμή (φωτογραφίες)
Ο Ερμής ως ψυχοπομπός
Ο Ερμής ή με το επικό όνομα Ερμείας, είναι ένας απ’ τους παλαιότερους θεούς με γνήσια ελληνική «λαϊκή» καταγωγή. Κατά τη μυθολογία γεννήθηκε σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη (στο σημερινό όρος Ζήρια) της Κορινθίας, από τον Δία και την πανέμορφη Νύμφη Μαία, την κόρη του Άτλαντα. Στον Όμηρο μνημονεύεται με το αρχαιότερο όνομά του Ερμής ο Κυλλήνιος, αλλά και με τους επιθετικούς προσδιορισμούς «εύσκοπος αργεϊφόντης», «διάκτορος», δηλαδή ψυχοπομπός. Στον Όμηρο χρησιμοποιούνται συχνότερα τα επίθετα «χρυσόραβδος» Ερμής, «αγγελιοφόρος» Ερμής, ενώ στον Ησίοδο «ξακουστός κήρυκας των θεών» και «προστάτης των βοσκών και των αιγοπροβάτων».
«Κόβει την ανάσα» το ψηφιδωτό της Αμφίπολης - Ποιος είναι ο γενειοφόρος που σέρνει το άρμα - Ποιος ο ρόλος του Ερμή (φωτογραφίες)

Ως ψυχοπομπός στον Κάτω Κόσμο εξυπηρετεί τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Συγκεκριμένα μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών και συγχρόνως παρευρίσκεται στο δικαστήριο του Άδη, δηλαδή εκτελεί καθήκοντα με τα οποία απέκτησε εξαιρετική θέση ανάμεσα στους θεούς του Κάτω Κόσμου.
Ως ψυχοπομπός, ο Ερμής, αναφέρεται καταρχάς στη «δευτερο-νέκυια» της Οδύσσειας να παραλαμβάνει τις ψυχές των σκοτωμένων μνηστήρων και, με το χρυσό και όμορφο μαγικό ραβδί του, να τις οδηγεί απευθείας στον Άδη («κατ’ ευρώεντα κέλενθα») μέχρι τον ασφοδελόν λειμώνα, «ένθα ναίουσι ψυχαί, είδωλα καμόντων» και όχι όπως αναφέρουν οι μεταγενέστερες δοξασίες και δείχνουν οι αττικές λήκυθοι να οδηγεί τις ψυχές στη λέμβο («ακάτιο») του πορθμέα Χάροντα.
Ο ψυχοπομπός Ερμής σε αγγειογραφίες εμφανίζεται να επαναφέρει στον Επάνω Κόσμο τη βασίλισσα του Άδη, την Κόρη Περσεφόνη, να μεταφέρει τη νεκρή Αλκμήνη από τη Θήβα στα Νησιά των Μακάρων και να συνοδεύει τον Πρίαμο κατά τη μεταφορά του Έκτορα για ενταφιασμό. Με την ίδια ιδιότητα ο Ερμής μεταφέρει και την Ελένη στην Αίγυπτο, αφήνοντας στη θέση της ένα ομοίωμά της. Επίσης, ο Ερμής, παριστάνεται στο περίφημο ανάγλυφο του Ορφέα να υπενθυμίζει στην Ευρυδίκη, πιάνοντάς της ελαφρά το χέρι, ότι πρέπει να επιστρέψει οριστικά στον Κάτω Κόσμο.
Κι ίσως, για να φτάσουμε στο μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, μπορεί να περάσει πολύς μεγαλύτερος χρόνος από τον 1 μήνα, που πριν από περίπου 2 εβδομάδες είχε υπολογίσει η επικεφαλής της ανασκαφής κυρία Περιστέρη…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)