Συμβουλές επιτυχίας από έναν δισεκατομμυριούχο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Μαθήματα επιτυχίας από ένα δισεκατομμυριούχο

Ο… οκτώ φορές CEO Fred Mouawad αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ο τίτλος «διευθύνων σύμβουλος» μιας επιχείρησης (αγγλιστί CEO) είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα… για να προσθέσει κανείς στο βιογραφικό του.

Το να καταφέρει μάλιστα να «κερδίσει» τον τίτλο αυτό οκτώ φορές και μάλιστα μέχρι τα 45 του χρόνια είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο, γράφει η Jacquelyn Smith στο Business Insider.

Ο Γαλλο-λιβανέζος επιχειρηματίας, Fred Mouawad, και κληρονόμος της παγκοσμίου φήμης εταιρείας κοσμημάτων «Mouawad Jewelry» είναι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται η αρθρογράφος.

Ο Mouawad –η περιουσία του οποίου εκτιμάται στο 1,1 δισ. δολάρια- έγινε για πρώτη φορά διευθύνων σύμβουλος εταιρείας το 1994, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαντ, όταν ίδρυσε την εταιρεία Synergia One Group.
Από τότε ο ίδιος έχει ιδρύσει έξι ακόμη εταιρείες –τεχνολογικές, συμβουλευτικές, στο χώρο της εστίασης, του εμπορίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης- ενώ διοικεί και την επιχείρηση της οικογενείας του (τη μοναδική που διευθύνει, αλλά δεν έχει ιδρύσει ο ίδιος) η οποία υπάρχει τα τελευταία 125 χρόνια.

Το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό του εγχείρημα είναι το Taskworld, μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης η οποία επιτρέπει σε διάφορες ομάδες να συνεργάζονται και να παρακολουθούν τις ατομικές τους επιδόσεις.

«Ως επιχειρηματίας έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στη δημιουργία επιχειρήσεων από την αρχή, μαθαίνοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία, όσα θα μπορούσε να μάθει κανείς για τις επιχειρήσεις, το “χτίσιμο” καλών ομάδων και το πώς να απομακρύνομαι σιγά σιγά ο ίδιος. Καθώς το portfolio μου συνεχώς μεγαλώνει, έχω διπλή ευθύνη: να παρακολουθώ την πορεία μιας καινούριας ιδέας-επιχείρησης, αλλά και να διοικώ όλες τις υπόλοιπες εταιρείες μου» είπε ο ίδιος μιλώντας στο Business Insider και αποκάλυψε τα «μυστικά» της επιτυχίας του:

1. Να γνωρίζεις καλά τις δυνατότητές σου


Σύμφωνα με τον Mouawad είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι ηγέτες να γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, να έχουν αυτοεπίγνωση και να προσπαθούν συνεχώς να βρίσκουν τρόπους για να βελτιώνονται στο ρόλο τους αυτό. «Όλοι έχουμε τα λεπτά μας σημεία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητά κανείς συνεχώς ανατροφοδότηση με σεβασμό απέναντι στους άλλους, προκειμένου να οδηγείται και οδηγεί στη βελτίωση, τόσο του εαυτού του όσο και των άλλων». Μόλις ένας ηγέτης καταλάβει καλά τον ίδιο του τον εαυτό, θα είναι σε θέση να κατανοήσει ποια ομάδα χρειάζεται γύρω του και με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

2. Είσαι τόσο καλός, όσο οι άνθρωποι που σε περιτριγυρίζουν


«Συνήθως κερδίζουν οι καλύτερες ομάδες» λέει ο ίδιος. «Το να έχει κανείς δίπλα του τους σωστούς ανθρώπους, στις σωστές θέσεις και με τα σωστά κίνητρα είναι η “συνταγή της επιτυχίας” για να πετύχει μια επιχείρηση τους στόχους και την αποστολή της».

3. Να μπορείς να συνδέεις τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο 


Πολύ συχνά οι ηγέτες είναι είτε πολύ εστιασμένοι στα εσωτερικά μιας επιχείρησης, ή κοιτάνε μόνο τι συμβαίνει «έξω». «Η τέχνη της ισορροπίας αυτών των δύο είναι πολύ κρίσιμη και σημαντική, προκειμένου μια επιχείρηση να βρει τη θέση της στην αγορά».

4. Πρέπει να δημιουργείς ένα «ψυχικό πλαίσιο» λειτουργίας

Ο Mouawad ισχυρίζεται ότι έχει προσεγγίσει κάθε επιχειρηματικό του ξεκίνημα με το ίδιο «ψυχικό πλαίσιο» και, όπως αναφέρει, μέρος της επιτυχίας του μπορεί να αποδοθεί ακριβώς σε αυτό.

«Πρώτα καθορίζω πού θα πρέπει να βρίσκεται η επιχείρηση στο μέλλον, έτσι ώστε να είναι πελατο-κεντρική και ανταγωνιστική. Στη συνέχεια, εστιάζω στη δημιουργία της σωστής ομάδας, με την κατάλληλη στάση, δεξιότητες και θέληση για επιτυχία. Φροντίζω να έχω το σωστό κεφάλαιο και έπειτα εστιάζω στο χτίσιμο της “κουλτούρας” που χρειάζεται για να κερδίσουμε στο παιχνίδι που επιλέγουμε να παίξουμε».

5. Να ελέγχεις την «κουλτούρα» της επιχείρησης και να γνωρίζεις ότι θα αλλάξει 

Η «κουλτούρα» μιας επιχείρησης είναι το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο δυναμικό κομμάτι αυτής. «Διαμορφώνεται συνεχώς ανάλογα με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Πρέπει να την παρακολουθεί και να την ελέγχει κανείς συχνά, αλλά όταν καταφέρεις και βρεις αυτή που θες, τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ δυναμικό “εργαλείο” εκτέλεσης».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)