Προκαλούν τα σχολικά βιβλία των Αλβανών. Δείτε τι γράφουν για την Ελλάδα!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η πρόκληση με τα βιβλία για τα ελληνικά εδάφη που είναι της Αλβανίας

Το χθεσινό επεισόδιο με τη σημαία της Αλβανίας που περιείχε και ελληνικές περιοχές αποτελεί ακόμα μία πρόκληση μετά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, τα οποία βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών μέσα στην Ελλάδα που τους... ανήκουν. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, τούτο φαίνεται πως έμεινε κενό γράμμα. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τι γράφουν τα σχολικά βιβλία των Αλβανών για την Ελλάδα:

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ., αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας», δηλαδή των Σκοπίων.



Στη σελίδα 7 γίνεται αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913, που «μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη». Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!



Στη σελίδα 8 υπάρχουν ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει, κάτω αριστερά, ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.



Στη σελίδα 29 παρουσιάζονται στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών», μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.



Στις σελίδες 134-135, ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας», με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.



Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης

Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913, όταν οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.



Σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης, έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»...



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)