Αφιέρωμα του CΝΝ στο ναυάγιο των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη που τάραξε τον αρχαιολογικό κόσμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Εκτενές αφιέρωμα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων,  “ένα από τα πιο μυστηριώδη ναυάγια όλων των εποχών” φιλοξενεί το αμερικανικό δίκτυο CNN στην ενότητα The Art of Movement, μία μηνιαία σειρά που παρουσιάζει τις πιο σημαντικές καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Το αφιέρωμα ξεκινά από το 1900, όταν σφουγγαράδες από τη Σύμη αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Αντικυθήρων, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα. Στο σημείο αυτό, κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια κι έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο.
Η εξερεύνηση της περιοχής που ξεκίνησε τον επόμενο χρόνο έφερε στο φως χάλκινα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις και αξιόλογα έργα τέχνης.
Το ναυάγιο όμως έγινε ευρύτερα γνωστό το 1902, με την ανακάλυψη μιας συστάδας από ασβεστοποιημένη πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές.
Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου
Σε αυτά τα έντονα διαβρωμένα χάλκινα θραύσματα οι ερευνητές αποκάλυψαν τον πρώτο γνωστό υπολογιστή του κόσμου, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που σχεδιάστηκε  τον 1ο αιώνα π.Χ. για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις κινήσεις της σελήνης.
Η ανάλυση των ακτινογραφιών του μηχανισμού του αποκάλυψε τριάντα περίπλοκους οδοντωτούς τροχούς.
Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια.
 
Τα νέα ευρήματα
Μια νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Έφερε στο φως ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης.
Μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις δεν πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή όπως αναμενόταν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται.
Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωμαίων στρατηγών.
 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)