Iσχυρότατη ένδειξη τυμβωρυχίας τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ως ισχυρότατη ένδειξη τυμβωρυχίας χαρακτηρίζει το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιο την Τρίτη στο εσωτερικό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης.
“Τα νέα ευρήματα συνιστούν ακόμα μία ισχυρότατη ένδειξη, που ενισχύει όλες τις προηγούμενες, με κυριότερη τη σπασμένη θύρα, ότι έχει γίνει εισβολή στον τάφο.
Είναι μια ένδειξη εισβολής με στόχο την τυμβωρυχία, για να το πούμε πιο σωστά” σημειώνει o καθηγητής και επισημαίνει πως “οι τυμβωρύχοι έσπασαν τα κεφάλια των σφιγγών στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν από τα γλυπτά την αποτροπαϊκή τους δύναμη, τη δύναμη που τους εμπόδιζε να μπουν στον τάφο”.
“Το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από την αρχική του θέση δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Μία πρώτη σκέψη είναι ότι πιθανόν να το χρησιμοποίησαν ως δικό τους πια μαγικό σύμβολο για να προχωρήσουν στον τάφο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τυμβωρύχοι θα πρέπει να ήταν ιδιαιτέρως δεισιδαίμονες.
Μια άλλη σκέψη είναι μήπως χρησιμοποίησαν το βαρύ κεφάλι για να σπάσουν την μαρμάρινη πόρτα”.

Ο κ. Βαλαβάνης εξηγεί ότι δεν μπορούμε να πούμε πότε ακριβώς έγινε η τυμβωρυχία, ωστόσο τοποθετείται σαφώς στην αρχαία εποχή.
“Πρόκειται για μια πρώιμη τυμβωρυχία, εφόσον το κεφάλι βρέθηκε κοντά στο κατώφλι, κοντά στα δάπεδα, δεν μπορεί να είχε περάσει πολύ μεγάλο διάστημα από την κατασκευή του τάφου. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε ακριβώς τη χρονική απόσταση από την ταφή” καταλήγει.

Περισσότερα νέα από την Αμφίπολη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)