Η ιστορία του Jack Ma, του πιο πλούσιου ανθρώπου στην Κίνα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η ιστορία του πιο πλούσιου ανθρώπου στην Κίνα 

Η προσωπική περιουσία του Jack Ma υπολογίζεται στα 25 δισ. δολάρια

Ο Jack Ma είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Alibaba και ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας.
Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ma μεγάλωσε σε μια φτωχική οικογένεια στην κομμουνιστική Κίνα, απέτυχε δύο φορές να μπει στο πανεπιστήμιο και απορρίφθηκε πολλές άλλες από διάφορες δουλειές, συμπεριλαμβανομένης μίας σε μια αλυσίδα γρήγορου φαγητού.


Και μετά… ήρθε η επιτυχία του με τη διαδικτυακή εταιρεία που ίδρυσε, Alibaba.

Ο Jack Ma (γνωστός αλλιώς ως Ma Yun) γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1964 στην Hangzhou της νοτιοανατολικής Κίνας. Έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό και μια μικρότερη αδερφή.

Από μικρός δε δίσταζε να αναμετριέται με τους συμμαθητές του. «Δε φοβήθηκα ποτέ αντιπάλους που ήταν μεγαλύτεροι από εμένα» είχε πει κάποτε.


Μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, στην πατρίδα του το 1972, η γενέτειρά του έγινε κάτι σαν τουριστική «μέκκα». Ο έφηβος Ma ξυπνούσε πολύ πρωί για πηγαίνει στις ξενοδοχειακές αλυσίδες και να προσφέρει ξεναγήσεις στους επισκέπτες της πόλης, με αντάλλαγμα μαθήματα αγγλικών.

Το παρατσούκλι «Jack» του το έβγαλε ένας τουρίστας με τον οποίο έγιναν φίλοι.


Χωρίς χρήματα ή διασυνδέσεις, ο μοναδικός τρόπος για να προοδεύσει στη ζωή του ήταν μέσω της εκπαίδευσης.

Αφού τελείωσε το σχολείο, έκανε αιτήσεις για πανεπιστήμια, όμως απέτυχε δύο φορές. Τα κατάφερε με την τρίτη προσπάθειά και γράφτηκε στο ινστιτούτο εκπαιδευτικών της Hangzhou.

Αποφοίτησε το 1988 και αμέσως άρχισε να ψάχνει δουλειά. Όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Γνώρισε την απόρριψη από πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας γνωστής αλυσίδας γρήγορου φαγητού.

Τελικά, βρήκε δουλειά ως καθηγητής αγγλικών σε ένα πανεπιστήμιο της περιοχής.

Ο Ma είχε ταλέντο ως εκπαιδευτικός και αγαπούσε πολύ τη δουλειά του, παρότι έβγαζε μόλις 12 δολάρια το μήνα.

Κι ενώ δεν είχε καμία εμπειρία με τους υπολογιστές ή τον προγραμματισμό, λάτρεψε το διαδίκτυο όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά υπολογιστή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το 1995. Εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει μια μεταφραστική επιχείρηση.


Η πρώτη του αναζήτηση στο διαδίκτυο αφορούσε τη λέξη «μπύρα». Ο νεαρός Ma με έκπληξη διαπίστωσε, ότι στα αποτελέσματα δεν εμφανίζονταν μπύρες από την Κίνα.

Τότε αποφάσισε να ιδρύσει μια διαδικτυακή εταιρεία για την Κίνα.

Παρότι οι δύο πρώτες του επιχειρηματικές προσπάθειες απέτυχαν, τέσσερα χρόνια μετά συγκέντρωσε 17 φίλους του στο διαμέρισμά του και τους έπεισε να επενδύσουν σε αυτόν και το όραμά του για μια διαδικτυακή αγορά, που θα ονόμαζε «Alibaba».


Η ιστοσελίδα θα επέτρεπε στους εξαγωγείς να δημοσιεύουν καταχωρήσεις προϊόντων, τα οποία οι πελάτες θα μπορούσαν να αγοράσουν άμεσα.

Σύντομα, η υπηρεσία άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον μελών από όλον τον κόσμο.


Μέχρι τον Οκτώβριο του 1999 η εταιρεία του είχε καταφέρει να αποσπάσει 5 εκατ. δολάρια από τη Goldman Sachs και 20 εκατ. δολάρια από τη Softbank, μια γιαπωνέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

«Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε νέοι και δεν τα παρατάμε ποτέ» έλεγε ο ίδιος στους υπαλλήλους του.

Το 2005 η Yahoo επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην εταιρεία του, με αντάλλαγμα το 40% αυτής.


Το 2013 ο Ma άφησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πλέον κατέχει τον τίτλο του εκτελεστικού προέδρου της Alibaba.

Στις 19 Σεπτεμβρίου η εταιρεία του έκανε την πρώτη της δημόσια προσφορά (IPO) και γράφτηκε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Την ίδια μέρα ο Ma έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.


Ο ίδιος είπε στους υπαλλήλους του, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους για να γίνουν «μια ομάδα αυθεντικά ευγενών ανθρώπων, μια ομάδα ανθρώπων που θα βοηθούν τους συνανθρώπους τους και που θα είναι καλοί και χαρούμενοι».

Ο Ma άρχισε να δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα περιβαλλοντικά θέματα, όταν ένας συγγενής του εμφάνισε μια ασθένεια, την οποία υποψιάζονται ότι προκάλεσε η μόλυνση. Ο ίδιος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης The Nature Conservancy, ενώ χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός φυσικού πάρκου προστασίας 27.000 στρεμμάτων στην Κίνα.

Ο Ma παντρεύτηκε τη Zhang Ying, μια δασκάλα που είχε γνωρίσει στα νεανικά του χρόνια. «Δεν είναι όμορφος, αλλά τον ερωτεύτηκα γιατί μπορεί να κάνει πράγματα που οι ωραίοι δεν μπορούν» είχε πει η ίδια για τον άντρα της.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά.


Ο Ma είναι πολύ διάσημος στη χώρα του και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τον ακούσει να μιλάει.

Πέρα από όλα αυτά όμως ο Ma είναι ένας αυθεντικός διασκεδαστής. Στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης της εταιρείας του, ο ίδιος ντύθηκε ροκ σταρ και έδωσε μια παράσταση μπροστά σε ένα κοινό 20.000 ατόμων.

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο Business Insider.
 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)