Κλιματική αλλαγή: Εκπληκτικές εικόνες, σκοτεινό μέλλον

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μέσα από τη φωτογράφιση εκπληκτικών τοπίων της ανταρκτικής, θέλησε μια περιβαλλοντολόγος να προειδοποιήσει για πολλοστή φορά, για τους κινδύνους που κρύβει η επερχόμενη κλιματική αλλαγή.
Επιμέλεια : Εύη Κιόρρι
Η Camille Seaman αποφάσισε να φωτογραφίζει παγόβουνα και άλλα τοπία στην Ανταρκτική, πολύ πριν από την ανησυχία της για το σοβαρό θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η φωτογράφος θέλησε, απλά, να απαθανατίσει την μαγεία των φυσικών τοπίων της περιοχής όταν ήρθε αντιμέτωπη με το, ραγδαίο, λιώσιμο των πάγων.
Εν μέσω συζητήσεων για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι φωτογραφίες, παρά τις διαφορετικές προθέσεις της φωτογράφου, συνδέονται άμεσα με το θέμα.
Η ίδια η φωτογράφος ξεκαθαρίζει πως οι προθέσεις της ήταν να απαθανατίσει το απίστευτο τοπίο, θέλοντας να αποδείξει πως η φαντασία της φύσης ξεπερνά κατά πολύ αυτή του ανθρώπου, αλλά, τελικά, παραδέχεται πως δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την σύνδεση των φωτογραφιών με το λιώσιμο των πάγων.
“Ειλικρινά, βρισκόμουν εκεί γιατί σκεφτόμουν πόσο απίθανο είναι αυτό το μέρος, δεν το σκεφτόμουν σαν χρονική καταγραφή του λιώσιμου των πάγων”, είπε χαρακτηριστικά
Το εγχείρημα, που διήρκεσε για πάνω από μια δεκαετία, ξεκίνησε όταν η Seaman επισκέφθηκε την περιοχή και άρχισε να φωτογραφίζει την ομορφιά του τοπίου.
Η φωτογράφος, μεταξύ άλλων,  ανέφερε: “Προσέγγισα τους πάγους σαν να είναι κομμάτι της ύπαρξής μου, πράγμα που με βοήθησε να αποτυπώσω με τον καλύτερο τρόπο τις εικόνες που έβλεπα μέσα από τον φακό.”
Οι φωτογραφίες, που τυγχάνουν μοναδικής ομορφιάς, επιλέχθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το περιοδικόNational Geographic.
Μετά από την δημοσίευσή τους η φωτογράφος πέρασε πέντε καλοκαίρια στην περιοχή, προσπαθώντας να απαθανατίσει το υπέροχο τοπίο και τις μεταβολές που παρατηρούνταν από το λιώσιμο των πάγων.
Σταμάτησε την περιήγησή της στις περιοχές γιατί δεν ήθελε να συντελέσει ούτε στο ελάχιστο στη μόλυνση των περιοχών αυτών. Ακόμη, εκτιμάται πως οι φωτογραφίες της αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για τις συζητήσεις, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η φωτογράφος δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειές της, να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το ζήτημα. Παράλληλα, οι φωτογραφίες της συνεχίζουν να κοσμούν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιβαλλοντολογικών περιοδικών και των εκστρατειών για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, η Seaman τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση και παγκόσμια συλλογική δράση, λέγοντας :” Αν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια συλλογική συζήτηση και να εξετάσουμε διάφορες ιδέες και λύσεις, ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν τα μέρη που έχω φωτογραφίσει, θα είναι το ιδανικό όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας”.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)