Το όρυγμα στην Αμφίπολη και οι αναπάντητοι γρίφοι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Το όρυγμα στην Αμφίπολη και οι αναπάντητοι γρίφοι

Παραμένουν οι ελπίδες και υπόγειο ταφικό θάλαμο

Οι γρίφοι και τα μυστήρια γύρω από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης μένουν αναπάντητοι λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη του τεχνητού ορύγματος που δίνει ελπίδες και υπόγειο ταφικό θάλαμο.

Πλέον οι προσπάθειες της ανασκαφικής ομάδας λίγο πριν από το τέλος της ανασκαφής επικεντρώνονται στο τεχνητό όρυγμα που εντοπίσθηκε στον τρίτο θάλαμο, κάτω από το ύψος του δαπέδου, σε μια επιφάνεια περίπου 8,5 τετραγωνικών μέτρων.

Το σφραγιστικό δάπεδο κάτω από το οποίο είναι το όρυγμα που έχει ανοιχτεί πάνω στο σχιστολιθικό πέτρωμα του λόφου Καστά προβληματίζει και αποτελεί το νέο πονοκέφαλο για τους αρχαιολόγους.

Το βάθος του υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 μέτρο και υπάρχει, όπως και στους υπόλοιπους θαλάμους του ταφικού μνημείου, επίχωση με ιλυώδη άμμο.

Στην αποχωμάτωση που έχει φτάσει σε ένα ύψος 140 εκατοστών κάτω από το δάπεδο έχουν έρθει στο φως μέσα στο όρυγμα μια σειρά από ευρήματα, με τελευταίο το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο διαστάσεων, 2 x 0,90 x 0,15 μ. και βάρους περίπου 1,5 τόνου! Στη συγκεκριμένη επίχωση έχουν βρεθεί επίσης αρχικά το κεφάλι της δεξιάς Σφίγγας, το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, θραύσματα των φτερών, καθώς και μέρος του λαιμού της αριστερής σφίγγας.

Οι εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα είναι πολλές και φαίνεται ότι επρόκειτο για κάποιο σημαίνον πρόσωπο που έζησε και πέθανε στην Αμφίπολη στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα έως τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.

Τα ευρήματα του ταφικού μνημείου δείχνουν την εξουσία, τη δύναμη αλλά και την οικονομική ευρωστία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)