Τι σημαίνει hipster;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΝΤΡΑΣ

Hipster μια υποκουλτούρα των νέων της αστικής μεσαίας τάξης με μουσικό ενδιαφέρον κυρίως στην εναλλακτική ροκ, τις indie ταινίες και την τέχνη. Έχει περιγραφεί ως ένα κράμα στιλ, γούστων και συμπεριφορών, που «φετιχοποιεί τα αυθεντικά στοιχεία κάθε παλιότερης υποκουλτούρας και τα αναμασά επιτηδευμένα χωρίς αυθεντικότητα», με ρίζες που χάνονται στα ‘40s. 

Με άλλα λόγια hipster είναι αυτός που έχει γούστα, κοινωνικές στάσεις και απόψεις που θεωρούνται cool από τους cool. (Σημείωση: η χρήση του όρου cool δεν συνίσταται πλέον. Ένας hipster θα το έλεγε “deck”). Ο hipster περπατά στην καθημερινότητα ανάμεσα στις μάζες, αλλά δεν είναι μέρος τους και υποβιβάζει σε κιτς ό,τι αγαπούν οι mainstream τύποι. Ένας hipster έχει ιδανικά λιγότερο από 2% σωματικού λίπους». 

Οι κοινωνικοί αναλυτές Arsel και Thomson υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν πολιτισμικό μύθο, μια στερεοτυπική κατηγοριοποίηση που αφορά το marketing. Δεν έχουν δηλαδή συγκεκριμένες συμπεριφορές επειδή είναι hipsters, αλλά ονομάστηκαν hipsters γιατί έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. 

Περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)