Οι 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2014. Ανάμεσά τους και η Αμφίπολη!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η Αμφίπολη στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2014
Τη λίστα με τις ανακαλύψεις της χρονιάς που εκπνέει δημοσίευσε η ιστοσελίδα archaeology.org και μάλιστα ξεκινά το αφιέρωμά της με την Αμφίπολη.
«Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση, που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο Τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και την φαντασία του κοινού και εύκολα κέρδισε μια θέση στο «Top-10» των ανακαλύψεων του 2014», αναφέρει η σελίδα.

Οι 10 κορυφαίες ανακαλύψεις

Το υπόγειο του Stonehenge - Αγγλία
«Αν και το ίδιο το Στόουνχεντζ δεν είναι και τόσο εκπληκτικό, μία απροσδόκητη ψηφιακή μελέτη, συμπεριλαμβανομένων σάρωσης με λέιζερ από αέρος, ραντάρ εδάφους και άλλες γεωφυσικές και τηλεσκοπικές τεχνολογίες, τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε το μαγικό 5.000 ετών πέτρινο υπόγειο, τμήμα ενός πολύ ευρύτερου νεολιθικού τοπίου», σημειώνει η σελίδα.
Ο θησαυρός Seaton Down - Αγγλία
Ένας ανιχνευτής μετάλλων στη νοτιοδυτική Αγγλία ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς ρωμαϊκών νομισμάτων. Ο θησαυρός Σίτον Ντάουν αποτελείται από 22.000 νομίσματα, που χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.
Τύμβος Αμφίπολης - Ελλάδα
Τέσσερις δεκαετίες πριν, έχοντας ανασκαφεί δεκάδες ταφικοί χώροι στην Αρχαία Αμφίπολη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης έστρεψε την προσοχή του σε ένα τεράστιο λόφο, αποκαλούμενο Λόφο Καστά, που πιστεύεται ότι κρύβει έναν τάφο ή ένα ταφικό μνημείο τεράστιας σημασίας. Η εργασία του Λαζαρίδη σύντομα τον μετέφερε κάπου αλλού και οι ανασκαφείς δεν επέστρεψαν στο λόφο μέχρι το 2012, όταν άρχισαν αποκαλύπτουν το τεράστιο μαρμάρινο τείχος που περικλείει το μνημείο. Το καλοκαίρι που πέρασε η ανασκαφική ομάδα βρήκε την είσοδο του εκπληκτικού μνημείου που ο Λαζαρίδης υποπτευόταν ότι βρισκόταν στο σημείο από την αρχή. Αφού βρήκαν τις σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, οι ανασκαφείς στη συνέχεια βρέθηκαν μπροστά στις Καρυάτιδες, το μωσαϊκό με την Αρπαγή της Περσεφόνης, τη μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο και το σκελετό του νεκρού. Ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
Οι απαρχές του Βουδισμού - Νεπάλ
Οι ανασκαφές στο Λουμπίνι του Νεπάλ αποκάλυψαν λεπτομέρειες που δεν ήταν γνωστό τα προηγούμενα χρόνια του Βουδισμού. Σύμφωνα με την παράδοση το Λουμπίνι είναι ο τόπος όπου η Μάγια Ντέβι γέννησε τον Σιντάρτα Γκαουτάμα, που έγινε στη συνέχεια ο θεός Βούδας. Τα ευρήματα στο Λουμπίνι έδωσαν μία πολύτιμη χείρα βοηθείας σε θεολόγους και ιστορικούς να κατανοήσουν σε βάθος τα πρώτα χρόνια του βουδισμού.
Αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ - Ισραήλ
Το πρώτο σχέδιο της αλληλουχίας του γονιδιώματος των Νεάντερταλ είχε δημοσιευθεί το 2010. Κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι θα μας έλεγαν όλα όσα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις γενετικές διαφορές μεταξύ τον σύγχρονων ανθρώπων και των μακρινών συγγενών μας. Τώρα οι επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να εξερευνήσουν την επιγενετική των Νεάντερταλ. Τα ευρήματά τους έδωσαν δελεαστικές ενδείξεις για την εξέλιξη του σώματος και του εγκεφάλου των σύγχρονων ανθρώπων από τα χρόνια των Νεάντερταλ και μετά.
Το «Έρεβος» - Καναδάς
Σπάνιες είνα ιοι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ανακοινώνονται πρωθυπουργό του Καναδά. Αλλά η ανακάλυψη ενός ναυαγίου στα παγωμένα νερά της Αρκτικής δεν θα μπορούσε να μην έχει αυτήν την «τύχη». Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά με την ανακάλυψη του «Ερέβους» ενός εκ των δύο πλοίων που ανήκαν στην αποστολή του Τζον Φράνκλιν που χάθηκαν το 1846, εν πλω προς την Ανταρκτική.
Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική - Τουρκία
Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, η αρχαία πόλη της Νίκαιας, στις όχθες της λίμνης Ιζνίκ, δεν είναι άγνωστη ή απομακρυσμένη. Παρόλα αυτά ο αρχαιολόγος Μουσταφά Σαχίν έμεινε άφωνος όταν σε μία συνηθισμένη μελέτη από αέρος της λίμνης ανακάλυψε σχεδόν ακέραιους τους τοίχους μίας βυζαντινής εκκλησίας σε ρυθμό βασιλικής του 5ου αιώνα.
Μουμιοποίηση πριν από τους Φαραώ - Αγγλία
Αναλύσεις στα νεκρικά περιτυλίγματα που φυλάσσονται στο Μουσείο του Μπόλτον στην Βρετανία από το 1930 έδειξαν ότι Αιγύπτιοι έφτιαχναν συνταγές για να μουμιοποιήσουν τους νεκρούς από το 4.300 πΧ, 1500 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν τους Φαραώ.
Το οχυρό του Μπλουτούθ - Δανία
Σε ένα λιβάδι νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης βρέθηκε ένα φρούριο το οποίο μπορεί να έχει χτιστεί από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκς,, Χάραλντ Γκόρμσον, ο οποίος έζησε τον 10ο αιώνα, είχε το προσωνύμιο «Μπλουτούθ» και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας.
Ναϊάς, η 13.000 ετών Αμερικανίδα ιθαγενής - Μεξικό
Το 2007 στο Γιουκατάν δύτες ανακάλυψαν έναν σκελετό ενός κοριτσιού 15-16 ετών την οποία ονόμασαν Ναϊάδα. Ωστόσο, φέτος ανακοίνωσαν τι ακριβώς διαπίστωσαν από τα λείψανα. Με πολλαπλές μεθόδους χρονολόγησης των δοντιών και των οστών συμπέραναν ότι έζησε 12.000 - 13.000 χρόνια πριν και ήταν μία από τις πρώτες Αμερικανίδες ιθαγενείς που ανακαλύφθηκαν στην ήπειρο.

Περισσότερα αφιερώματα για το 2014 εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)