Ιστορικές φωτογραφίες από πυρηνικές δοκιμές.

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Όταν η τεχνολογία των πυρηνικών, ήταν σχετικά νέα, οι δοκιμές ήταν πολύ συχνές και πολλές φορές εντυπωσιακές. Πολλές φωτογραφίες υπάρχουν που απεικονίζουν τεράστια φλεγόμενα μανιτάρια να υψώνονται στον ουρανό.
Από την εποχή της πρώτης πυρηνικής βόμβας, το 1945, έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 2000 περίπου πυρηνικές δοκιμές. Οι περισσότερες από αυτές διεξήχθησαν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Από τη δεκαετία του ’90 κι έπειτα, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.
Ας δούμε τις ιστορικές εικόνες που έχει καταγράψει ο φακός από τα πρώτα 30 χρόνια των πυρηνικών δοκιμών.
Η βόμβα αυτή εκτοξεύθηκε από το κανόνι που βλέπετε στην εικόνα και εξερράγη 500 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η δοκιμή έλαβε χώρα στη Νεβάδα των Η.Π.Α. από τον αμερικανικό στρατό στις 25 Μαΐου του 1953.
Η φλεγόμενη μπάλα της πυρηνικής βόμβας Trinity στις 16 Ιουλίου του 1945. Φωτογραφία τραβηγμένη 0.025 δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.
Η έκρηξη της Trinity, από άλλη οπτική γωνία. Αυτό είναι το πρώτο μανιτάρι από πυρηνική έκρηξη που δημιουργήθηκε. 
Ο αμερικανικός στρατός παρατηρεί την εξέλιξη της πυρηνικής δοκιμής που έγινε στο Bikini Atoll στις 25 Ιουλίου του 1946. Αυτή ήταν η Πέμπτη πυρηνική έκρηξη στη μέχρι τότε ιστορία του κόσμου.
Στις 16 Νοεμβρίου του 1952, ένα βομβαρδιστικό ρίχνει την πυρηνική βόμβα με κωδική ονομασία Ήβη, πάνω από το νησί Runit. 
Δοκιμή στον ειρηνικό ωκεανό, στις 9 Μαΐου του 1951. Ήταν η πρώτη δοκιμή θερμοπυρηνικής βόμβας, αποδίδοντας 224 χιλιάδες κιλοτόνους.
Η φωτογραφία απεικονίζει το πώς φάνηκε η δοκιμή που έλαβε χώρα στη Νεβάδα το 1962, από το Arkansas των Η.Π.Α. 
Δακτύλιοι περιβάλλουν το μανιτάρι, κατά τη διάρκεια δοκιμής, στη Νεβάδα το 1962.

Περισσότερες ιστορικές φωτογραφίες εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)