Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το 2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Από το Σίνδνεϊ έως τη Νέα Υόρκη και από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι έως το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι, ο κόσμος γιόρτασε με φαντασμαγορικό τρόπο την άφιξη του 2015. Φωτογραφίες από τον Guardian.
Στο Βερολίνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και παρακολούθησαν το σόου με τα πυροτεχνήματα. Ο αμερικανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Χάσελχοφ ήταν επίσης παρών, 25 χρόνια μετά τη συναυλία που έδωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 1989, μερικές ημέρες μετά την πτώση του Τείχους.
Για τη Λιθουανία η έλευση του 2015 σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Πλέον είναι η 19η χώρα που υιοθετεί το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ.
Κάποιοι δεν γιόρτασαν
Αντίθετα στη Μαλαισία, το κλίμα μόνο εορταστικό δεν ήταν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της AirAsia στην Ινδονησία με 162 επιβαίνοντες. Επιπλέον οι φονικές πλημμύρες επέτειναν το αίσθημα της θλίψης και οι εορτασμοί για το νέο έτος ακυρώθηκαν. Στην Ινδονησία διοργανώθηκε μια ολονυχτία με κεριά στην Σουραμπάγια, την πόλη απ’ όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροπλάνο της Air Asia, στη μνήμη των θυμάτων.
Πρωτοχρονιά με πολύνεκρη τραγωδία στη Σανγκάη όπου τουλάχιστον 36 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, στον φημισμένο τουριστικό χώρο περιπάτου Μπαντ κατά τους εορτασμούς για την έλευση του νέους έτους.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε ότι πλήθος ανθρώπων στην πλατεία Τσεν Γι του Μπάντ οδηγήθηκε σε άτακτη φυγή η οποία προκάλεσε συνωστισμό, λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Δεν είναι σαφής ο λόγος που προκάλεσε το συμβάν. Πολλοί από τους τραυματίες είναι φοιτητές.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η τραγωδία οφείλεται εν μέρει στον πανικό που προκλήθηκε όταν οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να μαζέψουν χαρτονομίσματα που κάποιοι έριξαν από κτίριο και τελικώς αποδείχτηκαν ψεύτικα.

Περισσότερα αφιερώματα για την Πρωτοχρονιά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)